Εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο ο πρώτος προϋπολογισμός της αιρετής Περιφέρειας Θεσσαλίας


 

Κ. Αγοραστός: «Με την ψήφιση του πρώτου προϋπολογισμού η αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας ξεκινά ένα νέο κύκλο χωρίς ελλείμματα, χωρίς νέους φόρους ή τέλη για τους Θεσσαλούς αλλά με ουσιαστικές, στοχευμένες παρεμβάσεις, με εισροή και αξιοποίηση πρόσθετων πόρων,  με διάχυση των δράσεων σ’ ολόκληρη την Θεσσαλία, με επίκεντρο τον Άνθρωπο και τις ανάγκες του»

 Εγκρίθηκε με 29 ψήφους από τους συμβούλους της παράταξης της πλειοψηφίας και τον κ. Δημ. Κουρέτα, ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το 2011.

«Με την ψήφιση του πρώτου προϋπολογισμού η αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας ξεκινά ένα νέο κύκλο, έναν κύκλο χωρίς ελλείμματα, χωρίς ανεξόφλητα βάρη από το παρελθόν, χωρίς ημιτελή έργα, χωρίς νέους φόρους ή τέλη για τους Θεσσαλούς.

Ένα νέο κύκλο με ουσιαστικές, στοχευμένες παρεμβάσεις, με εισροή και αξιοποίηση πρόσθετων πόρων,  με διάχυση των δράσεων σ’ ολόκληρη την Θεσσαλία, με επίκεντρο τον Άνθρωπο και τις ανάγκες, την Θεσσαλία και τις αναπτυξιακές και κοινωνικές της προτεραιότητες», τόνισε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κάλεσε «όλους τους συμβούλους απ’ όλες τις παρατάξεις, να στείλουμε με την ψήφο μας σήμερα επί του πρώτου προϋπολογισμού της αιρετής Περιφέρειας ένα ισχυρό μήνυμα:

Μήνυμα ενότητας,

Μήνυμα συνεργασίας,

Μήνυμα αποφασιστικότητας,

Μήνυμα διεκδίκησης με τεκμηρίωση και μαχητικότητα.

Σας καλώ να υπερψηφίσετε τον πρώτο προϋπολογισμό της αιρετής Περιφέρειας με τις επιμέρους προσεγγίσεις που έχει ο καθένας σας, έναν προϋπολογισμό που διέπεται από τις αρχές της ειλικρίνειας, της χρηστής διοίκησης, του εξορθολογισμού των οικονομικών, την προώθηση των αναγκαίων αναπτυξιακών παρεμβάσεων, την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και τη στήριξη πρωτοβουλιών στους τομείς του πολιτισμού, του αθλητισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Κι όλα αυτά σε συνδυασμό με την αποπληρωμή υποχρεώσεων του παρελθόντος και ολοκλήρωση έργων που είναι σε εξέλιξη».

Ο κ. Κ. Αγοραστός χαρακτήρισε «ρεαλιστικό και ειλικρινή τον προϋπολογισμό», ανέδειξε το γεγονός ότι είναι ισοσκελισμένος και δεν απέκλεισε το γεγονός ότι λόγω της γενικότερης δημοσιονομικής κατάστασης της κεντρικής κυβέρνησης «ο προϋπολογισμός της αιρετής Περιφέρειας Θεσσαλίας αλλά και κάθε Περιφέρειας, κάθε οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης, μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή.

Καλούμαστε συνεπώς  να διαχειριστούμε επικίνδυνες ισορροπίες. Ουδείς γνωρίζει τι ξημερώνει στον τόπο μας αύριο,  ουδείς μπορεί να προγραμματίσει για την επόμενη ημέρα. Τίποτα δεν είναι πλέον όπως ήταν ακόμη και τον προηγούμενο χρόνο.

Όλα αυτά οφείλουμε να τα συνυπολογίσουμε για να μπορούμε να μιλάμε με ειλικρίνεια στους πολίτες, οι οποίοι δικαιούνται να γνωρίζουν την πραγματικότητα όπως είναι, χωρίς ούτε εξωραϊσμό της ούτε δραματοποίησή της.

Στο πλαίσιο αυτό με το φετινό προϋπολογισμό, ο οποίος είναι ουσιαστικά το εργαλείο για να υλοποιήσουμε την πολιτική μας ως αιρετή Περιφέρεια καλούμαστε να επιτύχουμε τους εξής στόχους:

-Διασφάλιση της συνέχειας του θεσμού της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης μέσω και της αποπληρωμής των υποχρεώσεων των πρώην νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων.

-Εξορθολογισμός των οικονομικών της Περιφέρειας. Είναι σημαντικό ότι ο πρώτος προϋπολογισμός της αιρετής Περιφέρειας είναι ισοσκελισμένος. Τα έξοδα δεν ξεπερνούν τα έσοδα. Συνεπώς δεν δημιουργούμε ελλείμματα. Δεν μεταφέρουμε υποχρεώσεις στα επόμενα χρόνια. Τουναντίον, αποπληρώνουμε υποχρεώσεις του παρελθόντος εξαλείφοντας οικονομικές και κοινωνικές στρεβλώσεις. Ξεκινάμε λοιπόν ένα νέο, ενάρετο κύκλο στην αυτοδιοίκηση.

-Συμπίεση των καταναλωτικών και λειτουργικών δαπανών ώστε να εξασφαλισθούν όσο το δυνατόν περισσότερα κονδύλια για αναπτυξιακές παρεμβάσεις.

-Ολοκλήρωση των ημιτελών έργων. Θέσαμε στόχο να περάσει η Περιφέρεια από την εποχή των ανολοκλήρωτων έργων στην εποχή των σύγχρονων υποδομών. Στην κατεύθυνση αυτή είναι αδήριτη η ανάγκη να ολοκληρωθούν όσα έργα έχουν ξεκινήσει προκειμένου να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τόπου μας αλλά και την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου. Δεν έχει κανένα νόημα να υπάρχουν παντού διάσπαρτα ανολοκλήρωτα έργα που όχι μόνο δεν παράγουν αποτελέσματα αλλά αντίθετα δημιουργούν περιβαλλοντική όχληση, κοινωνικές και οικονομικές στρεβλώσεις.

-Αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Στη σημερινή εποχή είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να αξιοποιήσουμε κάθε πρόσθετο πόρο, να αξιοποιήσουμε το ΕΣΠΑ για να ολοκληρώσουμε αναγκαίες υποδομές. Αυτό δεν σημαίνει ότι καλύπτονται οι ανάγκες. Αλλά, αναμφίβολα, γίνονται θετικά βήματα και δέσμευσή μας είναι να επιταχύνουμε αφ’ ότου αναλάβουμε το ΕΣΠΑ το καλοκαίρι.

-Προώθηση στοχευμένων παρεμβάσεων με στόχο το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

-Ισόρροπη ανάπτυξη. Οι παρεμβάσεις μας διαχέονται σ’ ολόκληρη την Θεσσαλία με έμφαση στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής.

-Ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής. Θέλουμε να στηρίξουμε κάθε οικογένεια στη Θεσσαλία στη δύσκολη περίοδο που ζούμε».

ΡΕΝΑ ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ

«Ο προϋπολογισμός που κατατίθεται σήμερα διέπει τις αρχές και τις αξίες μας: Ειλικρίνεια, αποτελεσματικότητα, διαφάνεια», τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κα Ρένα Καραλαριώτου παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό της αιρετής Περιφέρειας Θεσσαλίας για το 2011.

«Καλούμαστε να ισορροπήσουμε ανάμεσα στο παλιό που δεν έχει ακόμα καταργηθεί (αφού το κουβαλάμε) και στο νέο που ακόμα δεν έχει πλήρως διαμορφωθεί», επισήμανε η κα Καραλαριώτου και διαβεβαίωσε ότι «γνωρίζουμε και κατανοούμε τις δυσκολίες και τις ελλείψεις που υπάρχουν. Έχουμε χρέος να κάνουμε ότι μπορούμε για να αλλάξουμε τα πράγματα, να σπάσουμε κατεστημένες νοοτροπίες και αντιλήψεις, να συγκρουστούμε με τα κατεστημένα συμφέροντα και να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες με αποτελεσματικότητα».

Η κα Καραλαριώτου χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «ρεαλιστικό, έντιμο και ειλικρινή», ξεκαθάρισε ότι «η αιρετή Περιφέρεια δεν κάνει δημιουργική λογιστική» και είπε ότι οι βασικοί στόχοι για την κατάρτιση του προϋπολογισμού, είναι:

– «Η συγκράτηση των  δαπανών και η ορθολογικότερη διαχείριση των πόρων.

– Η πραγματοποίηση έργων που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και επιταχύνουν τους ρυθμούς ανάπτυξης.

– η μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας με όσο το δυνατό μικρότερη δέσμευση οικονομικών πόρων

– η περαιτέρω ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων και η επίτευξη επαρκών ρυθμών ανάπτυξης

 Οι ειδικότεροι στόχοι κατάρτισης του προϋπολογισμού είναι :

α) Η οικονομική ενοποίηση των τεσσάρων πρώην Αυτοδιοικητικών-Οργανισμών που λειτουργούσαν στα όρια της Περιφέρειας Θεσσαλίας, των πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Λάρισας, Τρικάλων, Μαγνησίας και Καρδίτσας.

β) Η διαχειριστική αυτοτέλεια των τεσσάρων Περιφερειακών Eνοτήτων με δικό τους Προϋπολογισμό, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στο τεύχος Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας .

γ) Η συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών στα επίπεδα του 2010 , με ταυτόχρονη προσπάθεια μείωσή τους , αλλά και ανακατανομή τους προκειμένου να υποστηριχτούν κοινωνικές δράσεις ,υποδομές ανάπτυξης  κλπ.

δ) Η εξασφάλιση των πιστώσεων για τη χρηματοδότηση όλων των έργων των πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, που είναι συνεχιζόμενα ή που είναι ολοκληρωμένα αλλά δεν έχουν εξοφληθεί.

ε) Η κοστολόγηση και η σταδιακή απένταξη δαπανών για αρμοδιότητες που είτε μεταφέρθηκαν στους Δήμους (ενοίκια σχολικών κτιρίων, δαπάνες προνοιακών επιδομάτων ) είτε θα μεταφερθούν από 1-7-2011 (μεταφορές και σίτιση  μαθητών).

Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι και μεταβατικός προϋπολογισμός, καθώς συντάχθηκε σε μια συγκυρία όπου πολλές νέες αρμοδιότητες θα μας έρθουν σε λίγους μήνες (από 1ης Ιουλίου), όπως είναι το ΕΣΠΑ,. Αυτό σημαίνει ότι επίκειται αναπροσαρμογή τόσο των εσόδων όσο και των δαπανών», είπε η κα Καραλαριώτου και τόνισε:

«Η ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2011 αποτελεί για όλους εμάς τους πρώτους εκλεγμένους στο περιφερειακό συμβούλιο του νέου θεσμού, ένα πρώτο σημαντικό βήμα .

 Μαζί του ξεκινάει και η ζωή της νέας αιρετής Περιφέρειας.  Ζητάμε την ενεργό συνεργασία όλων».

Προηγούμενο άρθρο Εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας η Απογραφή
Επόμενο άρθρο Θέκλα Παρασκευούδη: «Χρειαζόμαστε σχολείο ανοικτό στην κοινωνία»