Τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014 θα επισκεφθεί τελικά τριμελής επιτροπή εμπειρογνωμόνων τους πληγέντες πλημμυροπαθείς στη Νίκαια, προκειμένου να γίνει η επιτόπια καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν από την υπερχείλιση του «Νεμπεγλεριώτη» ποταμού κατά την 6η Σεπτεμβρίου 2014.
Κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα οι πληγέντες κάτοικοι της Νίκαιας, μετά από ομόφωνη απόφαση του συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας, προσήλθαν στο γραφείο της Δημοτικής Κοινότητας, όπου καταγράφηκαν συστηματικά και με ολοκληρωμένο τρόπο οι ζημιές που πραγματοποιήθηκαν σε κάθε οικία και σε κάθε δημότη ξεχωριστά. Από την καταγραφή αυτή προέκυψε ότι τα σημαντικότερα προβλήματα εμφανίστηκαν σε τρεις διαφορετικές περιοχές – ζώνες του οικισμού.
Η πρώτη αφορά στην περιοχή της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, όπου το βράδυ της υπερχείλισης βρίσκονταν αρκετά αυτοκίνητα παρκαρισμένα στην παραποτάμια ζώνη με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν, να υποστούν σημαντικές βλάβες μηχανολογικού και ηλεκτρολογικού τύπου, αλλά και να καταστραφούν ταπετσαρίες και καθίσματα, τα οποία χρήζουν ολοκληρωτικής αντικατάστασης. Κάποια άλλα οχήματα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά του χειμάρρου, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές και στο σκελετό του αμαξώματος. Επιπλέον, στην ίδια περιοχή πλημμύρισαν υπόγεια σπιτιών και καταστήματα, με το νερό να φτάνει σε ύψος περίπου 30 εκατοστά και τους κατοίκους και τους επαγγελματίες να έχουν να αντιμετωπίσουν ζημιές με σημαντικό κόστος.
Η δεύτερη περιοχή που επλήγησε από την υπερχείλιση του «Νεμπεγλεριώτη» αφορά στον κεντρικό οικισμό της Νίκαιας, δηλαδή, στην παραποτάμια ζώνη που εκτείνεται από το ύψος του γηπέδου του ποδοσφαίρου και μέχρι τις τελευταίες κατοικίες του οικισμού με κατεύθυνση προς την ΠΑΘΕ και τα πολυκαταστήματα που εδρεύουν στη Νίκαια. Εκεί, έχουν πλημμυρίσει υπόγεια σπιτιών με το νερό να φτάνει περίπου στα 3 μέτρα εντός των κατοικιών και οι ζημιές που έχουν προκληθεί να είναι τρομακτικά μεγάλες. Συγκεκριμένα, οι ζημιές αυτές αφορούν σε ηλεκτρικές συσκευές παντός τύπου (π.χ. πλυντήρια, στεγνωτήρια, ηλεκτρικές κουζίνες, ψυγεία, ψυγειοκαταψύκτες, απορροφητήρες, κ.ά.), σε αντλιοστάσια (λέβητες και καυστήρες πετρελαίου, πέλλετ, ακόμα και συστήματα γεωθερμίας), σε έπιπλα γραφείου και σπιτιού, σε ηλεκτρονικά συστήματα (π.χ. υπολογιστές, εκτυπωτές, συστήματα ήχου, κ.ά.), ακόμα και σε αποθηκευμένα τρόφιμα και πρώτες ύλες θέρμανσης.
Η τρίτη πληγείσα περιοχή βρίσκεται δυτικά του οικισμού της Νίκαιας στο ύψος περίπου της οικίας «VillaΑρμονία», όπου εξαιτίας κεραυνού που έπεσε στην περιοχή κάηκαν συστήματα τηλεοράσεων και θυροτηλεοράσεων αρκετών χιλιάδων ευρώ.
Οι πληγέντες κάτοικοι της Νίκαιας, οι οποίοι ένα μήνα μετά προσπαθούν με πολύ κόπο και με πολλές θυσίες σε προσωπικό, οικογενειακό, επαγγελματικό, αλλά και οικονομικό επίπεδο να σταθούν στα πόδια τους και να βάλουν σε τάξη τα σπίτια και τις περιουσίες τους, αναφέρουν ότι η υπερχείλιση του «Νεμπεγλεριώτη» δεν οφείλεται απλά και μόνο στο γεγονός ότι τα καιρικά φαινόμενα της 6ης Σεπτεμβρίου 2014 ήταν έντονα και έπεσαν πολλά χιλιοστά βροχής σε 45 περίπου λεπτά. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά! Ούτε φταίνε οι κάτοικοι που έφτιαξαν τα σπίτια τους μέσα στον οικισμό και με εντελώς νόμιμο τρόπο. Διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι εδώ και πολλά χρόνια η Νίκαια, ένα πολυδύναμο ημιαστικό κέντρο, αλλά και με έντονα αγροτικά χαρακτηριστικά, έχει αφεθεί στο έλεος του Θεού. Εδώ και πολλά χρόνια δεν έχουν γίνει αναπτυξιακά έργα, έργα υποδομής, που θα βελτίωναν σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων, παρά μόνο ελάχιστα έργα βιτρίνας, με αποτέλεσμα να επαναληφθούν φαινόμενα του 1978. Τότε όμως η Νίκαια ήταν ένα μικρότερο χωριό, με χωματόδρομους, και με τη μικρή κοίτη του «Νεμπεγλεριώτη» να σφύζει από πλούσια χλωρίδα και πανίδα, καθώς και από πέτρες, σκουπίδια και διάφορα φερτά υλικά. Από τότε, λοιπόν, δεν άλλαξε ΤΙΠΟΤΑ. Οι ευθύνες της προηγούμενης Δημοτικής αρχής είναι τραγικές. Δεν έσκυψε ποτέ σοβαρά, με υπευθυνότητα και ευαισθησία σε αυτό το τόσο σημαντικό πρόβλημα της Νίκαιας. Κώφευε συνειδητά σε αιτήματα των κατοίκων της περιοχής για διαμόρφωση αντιπλημμυρικής ζώνης σε όλη την παραποτάμια ζώνη. Και βέβαια, λίγους μήνες πριν, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, υποσχόταν σε εν δυνάμει ψηφοφόρους το γκρέμισμα της γέφυρας που χρονολογείται από το 1960 και η οποία δημιουργεί στένωση περίπου κατά το ήμισυ στη ροή του νερού, καθώς και ότι θα γίνει διάνοιξη, διαπλάτυνση και τσιμεντόστρωση του ποταμού ένθεν και ένθεν του χωριού σε απόσταση 1.000 περίπου μέτρα από την υφιστάμενη κατάσταση.
Όσον αφορά τη νέα Δημοτική αρχή, οι πληγέντες κάτοικοι της Νίκαιας βλέπουν με συμπάθεια τις προσπάθειες τόσο του Δημάρχου, όσο και των συμβούλων της νέας δημοτικής αρχής για να εξευρεθεί κάποια ουσιαστική λύση και να υπάρξουν αποζημιώσεις. Μάλιστα, συγχαίρουν το Δήμαρχο Κιλελέρ κ. Θανάση Νασιακόπουλο, αλλά και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας τον κ. Αγοραστό για το άμεσο ενδιαφέρον τους να επισκεφθούν τη «γέφυρα-στένωση» και να αποφανθούν ότι πολύ γρήγορα θα αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο σκέλος του προβλήματος. Ωστόσο, ζητούν από τη νέα Δημοτική αρχή να μην τούς εγκαταλείψει και να πράξει τα μέγιστα δυνατά για την αντιμετώπιση του προβλήματος που ανέκυψε χωρίς δική τους ευθύνη.
Η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νίκαιας
Δρ Βασιλική Πιλάτου