Σύγχρονες πολιτιστικές υποδομές από το ΕΣΠΑ στους νομούς Λάρισας, Μαγνησίας και Τρικάλων


 Σύγχρονες πολιτιστικές υποδομές, συνολικού προϋπολογισμού  άνω των 2.000.000 ευρώ, θα  αποκτήσουν με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας οι νομοί Λάρισας Μαγνησίας και Τρικάλων. Τις σχετικές αποφάσεις ένταξης υπέγραψε η  Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας κ. Καλλιόπη Γερακούδη, εντάσσοντας στον  Άξονα Προτεραιότητας με τίτλο «Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής στη Θεσσαλία», του Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας- Ηπείρου 2007-2013 τα παρακάτω τρία έργα:

 «Αποκατάσταση υπάρχοντος κτιρίου, ιδιοκτησίας δήμου, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου δημοτικό διαμέρισμα Συκουρίου δήμου Νέσσωνος για τη δημιουργία Βιβλιοθήκης και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου», στο ν. Λάρισας, προϋπολογισμού 945.870 ευρώ.   Το έργο αφορά την αποκατάσταση πέτρινου κτιρίου, προϋφιστάμενου του 1955, το οποίο χρησιμοποιείται ως Πνευματικό Κέντρο και έδρα του Μορφωτικού – Εκπολιτιστικού συλλόγου περιοχής Συκουρίου, με σκοπό τη δημιουργία Βιβλιοθήκης. Η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι να επισκευασθεί το υπάρχον κτίσμα, να επεκταθεί σε έκταση και ύψος και να αποκτήσει χώρους ελκυστικούς για την νεολαία όπως η «ηλεκτρονική βιβλιοθήκη».  Οι υπάρχουσες συλλογές βιβλίων και στολών θα απομακρυνθούν από την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και θα στεγαστούν σε αυτόνομους χώρους. Έτσι  η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων θα αποκτήσει μεγαλύτερη χωρητικότητα και περισσότερες δυνατότητες. Η είσοδος στο κτίριο προτείνεται να γίνει από τον προαύλιο χώρο, που καταλαμβάνει το βόρειο τμήμα του οικοπέδου. Από την νότια πλευρά,  γίνεται η είσοδος στην αίθουσα εκδηλώσεων που μετασχηματίζεται σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Από το φουαγιέ ο επισκέπτης θα οδηγείται στην «ηλεκτρονική βιβλιοθήκη» και από εκεί σε χώρο, που θα στεγάσει την σημερινή υπάρχουσα συλλογή βιβλίων, φορεσιών κλπ. Με την ολοκλήρωση του έργου θα παραδοθεί ένα σύγχρονο και ελκυστικό για τους δημότες -και ιδιαίτερα για τους νέους – κτίριο (Βιβλιοθήκη – Πολιτιστικό κέντρο), ικανό τόσο να στεγάσει τις υπάρχουσες συλλογές βιβλίων και παραδοσιακών στολών, όσο και να φιλοξενήσει εκδηλώσεις πολιτιστικού και άλλου ενδιαφέροντος.

 – «Αποπεράτωση αίθουσας θεάτρου του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας» στο ν. Μαγνησίας , προϋπολογισμού 500.000 ευρώ. Το έργο αφορά στην ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών για την αποπεράτωση της καινούργιας αίθουσας θεάτρου, χωρητικότητας 350 θέσεων, στο κτίριο του Πολιτιστικού Κέντρου της Νέας Ιωνίας του ενιαίου δήμου Βόλου. Συνοπτικά οι εργασίες που θα γίνουν είναι: χρωματισμοί εσωτερικών επιφανειών, επίστρωση δαπέδου αίθουσας,         τοποθέτηση ηχομονωτικών ξύλινων πορτών και ηχοαπορροφητικών συστημάτων στους τοίχους, μεγαφωνική εγκατάσταση, κατασκευή ξύλινου δαπέδου σκηνής, εξοπλισμός σκηνής (κουίντες,  αυλαία, αέρια κ.ά.), ενδοεπικοινωνία σκηνής και τοποθέτηση 350 καθισμάτων.

– «Κέντρο Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης σπηλαίου Θεόπετρας», στο νομό Τρικάλων, προϋπολογισμού 630.000 ευρώ.  Η πρόταση αφορά στη δημιουργία ενός πρωτοποριακού, για τα ελληνικά δεδομένα, Κέντρου Εκπαίδευσης και Τεκμηρίωσης, που ως κύριο σκοπό θα έχει τη γνωριμία και την επαφή των επισκεπτών με την πρώιμη ελληνική προϊστορία, με βασικό άξονα αναφοράς την προϊστορική ανασκαφή του σπηλαίου της Θεόπετρας. Στο σπήλαιο έχουν πλέον ολοκληρωθεί τα έργα ανάπλασης και ανάδειξης που συγχρηματοδοτήθηκαν από το Γ΄ Κ.Π.Σ. και οι επισκέπτες (συμπεριλαμβανομένων και των ΑμΕΑ) έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά μια από τις σημαντικότερες για την ελληνική προϊστορία ανασκαφές.  Οι επισκέπτες θα έχουν συγκεκριμένα τη δυνατότητα να περιηγηθούν στους χώρους του σπηλαίου και παράλληλα να γνωρίσουν από κοντά και με διαδραστικό τρόπο το χαρακτήρα και τη φύση των προϊστορικών κοινωνιών στο Κέντρο Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης. Στο Κέντρο θα εκτίθενται πρωτότυπα ευρήματα από τις διάφορες προϊστορικές περιόδους που ανασκάφτηκαν αλλά και τμήμα της στρωματογραφίας του σπηλαίου, δύο ταφές της Ανώτερης Παλαιολιθικής και της Μεσολιθικής περιόδου, αποτυπώματα ανθρωπίνων πελμάτων που χρονολογούνται στα 130.000 χρόνια πριν από σήμερα, οστά και σχέδια αναπαραστάσεων προϊστορικών ζώων, φωτογραφίες αλλά και πρωτότυπα προϊστορικών καρπών που διασώθηκαν, προϊστορικά σκεύη και κοσμήματα, καθώς και φωτογραφίες από την ίδια την ανασκαφή. Η έκθεση θα πλαισιώνεται από πλούσιο εκπαιδευτικό και ενημερωτικό υλικό που θα απαντά στα ερωτήματα των επισκεπτών και θα τους δίνει την πληρέστερη δυνατή εικόνα διαβίωσης των κοινωνιών των εκάστοτε προϊστορικών περιόδων. Τέλος, στο κτίριο θα δημιουργηθεί με νέα μικρή προσθήκη αίθουσα προβολών εκπαιδευτικών ταινιών καθώς και διαδραστικός χώρος γνωριμίας με τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας, όπως πηλό, πυριτόλιθο, κέρατα,  δέρμα, κ.τ.λ.

Προηγούμενο άρθρο Στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παραγωγών αποζημιώσεις και Κρατικές Ενισχύσεις ύψους 19,1 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ
Επόμενο άρθρο Πιστώσεις 3, 2 εκατ. ευρώ για 30 έργα από το πρόγραμμα «ΠΙΝΔΟΣ» στη Θεσσαλία