Χαιρετισμός Σιούφα στις αντικατοχικές εκδηλώσεις στην Κύπρο


Συμμετέχοντας στις αντικατοχικές εκδηλώσεις και μέρες μνήμης του Δήμου Μόρφου στην Κύπρο, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Δημήτρης Σιούφας απηύθυνε προς τους συμμετέχοντες τον ακόλουθο χαιρετισμό:

«Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή γιατί, ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, ανακηρύχθηκα, τον  Ιούνιο του 2009, επίτιμος δημότης Μόρφου.

Μου δόθηκε από τότε η δυνατότητα, όχι μόνο να νιώθω, αλλά και να δηλώνω πολίτης της Μαρτυρικής αυτής γης. Μπορώ έτσι να βρίσκομαι ανάμεσά σας, ως ένας από εσάς.

Είμαι περήφανος γι’ αυτό και σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου.

Διατηρώ με συγκίνηση τις εικόνες της Μόρφου, στη σκοτεινή, την κατεχόμενη πλευρά του νησιού. Αυτές οι εικόνεςόπως και οι εκδηλώσεις σας

αναδεικνύουν την πραγματική διάσταση του Κυπριακού:

–        την εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή,

–        τον εποικισμό και την εθνοκάθαρση.

Η ίδια η πόλη της Μόρφου, είναι σύμβολο αγώνα για την επανένωση της Κύπρου και την επιστροφή των εκτοπισμένων στις πατρογονικές τους εστίες.

Ξέρουμε όλοι πως η άκαρπη παρέλευση του χρόνου, υπήρξε στόχος της απέναντι πλευράς. Λειτουργεί, άλλωστε, για τη μονιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής.

Δίνει συνέχεια στον εποικισμό και την εθνοκάθαρση των κατεχόμενων εδαφών.

Υπηρετεί την προσπάθεια αφανισμού των μνημείων του Πολιτισμού και της Πίστης μας.

Υπηρετεί τα ανίερα σχέδια εκτουρκισμού της Γης μας.

Ξέρουμε, όμως, και κάτι ακόμη:

Ότι άλλο λύση του Κυπριακού και άλλο κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τη λύση τη θέλουμε οι Έλληνες περισσότερο από κάθε άλλο.

Την κατάλυση τη θέλουν εκείνοι που στόχο έχουν να τινάξουν στον αέρα τις διεθνείς στρατηγικές συμμαχίες της Κύπρου να ακυρώσουν  τη γεωπολιτική σημασία της, και να ελέγξουν τον ενεργειακό της πλούτο.

Και οι μεθοδεύσεις δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές.

Η απόφαση της Τουρκίας να δεσμεύσει για έρευνες, περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ στα νότια του νησιού, είτε γίνουν, είτε δεν γίνουν αυτές, συνιστά ιταμή πρόκληση.

Αμφισβητεί την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία και επιχειρεί να υπονομεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματα, τα δίκαια και τα συμφέροντά της.

Προσπαθεί να προτάξει στις ενδοκυπριακές ζήτημα μοιρασιάς και να αιχμαλωτίσει το διάλογο στη δική της ατζέντα.

Έχουν γνώση οι φύλακες. Έχουμε και τα πολιτικά, τα διπλωματικά και τα νομικά όπλα, που χρειάζονται για κάθε ενδεχόμενο. Έχουμε και την υποχρέωση να τα χρησιμοποιήσουμε. Με σύνεση και αποφασιστικότητα.

Θέλω, όμως, να προσθέσω κάτι ακόμη:

Οι Έλληνες κάναμε, πολλές υποχωρήσεις στα χρόνια που πέρασαν. Δεχθήκαμε λύση που δεν είναι δίκαιη για μας, επειδή θέλουμε λύση. Θέλουμε, όμως, λύση που να είναι λειτουργική. Γιατί αν δεν είναι λειτουργική, δεν θα είναι βιώσιμη. Κι αν δεν είναι βιώσιμη, δεν θα είναι λύση. Κι αυτό, έχουμε χρέος να το πούμε καθαρά. Στη διεθνή κοινότητα, τους εταίρους και τους συμμάχους μας. Έτσι ώστε να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική μας θέση, να καταδείξουμε την υποκρισία της άλλης πλευράς και να στρέψουμε αποκλειστικά προς τα εκεί τις διεθνείς πιέσεις.

Θέλουμε λύση που να γκρεμίζει το τελευταίο διαχωριστικό τείχος στην Ευρώπη. Να είναι ευρωπαϊκή και δημοκρατική. Να διασφαλίζει τις βασικές ελευθερίες του κυπριακού λαού και την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους.

Είμαστε όλοι πολίτες της Μόρφου, πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θα ξαναπάμε στην απελευθερωμένη Κύπρο, θα ξαναπάμε στην απελευθερωμένη Μόρφου ».

Προηγούμενο άρθρο Νέο Δ.Σ. στην Ομοσπονδία ΑΜΕΑ Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Διάλογο με φορείς και πολίτες στο 4ο δημοτικό διαμέρισμα