Πάνω από 150 σύνεδροι στη Λάρισα στο 15ο Συνέδριο Γενετικής Βελτίωσης Φυτών


Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 15ο Πανελλήνιο συνέδριο  της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Γενετικής Βελτίωσης των Φυτών που έγινε στη Λάρισα από τις 15 έως τις 17 Οκτωβρίου 2014 στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Imperial και στο Ινστιτούτο Κτηνοτροφικών Φυτών & Βοσκών του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ».

Το θέμα του συνεδρίου που ήταν «ΕΓΧΩΡΙΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ. Μοχλός ανάπτυξης σε ένα κλιματικά μεταβαλλόμενο περιβάλλον» προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών ερευνητών από όλη τη χώρα και το εξωτερικό, ενώ ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρουσία πολλών νέων ερευνητών. Στο συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 150 σύνεδροι από όλη τη χώρα και το εξωτερικό και παρουσιάστηκαν 130 πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες, που κάλυπταν όλους τους κλάδους της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας της Γενετικής Βελτίωσης Φυτών και Γεωργίας.

Όπως τονίστηκε από τον πρόεδρο της ΟΕ Δρ. Δ. Βλαχοστέργιο «Στις μέρες μας, ο ρόλος του γενετικού υλικού και της αγοράς σπόρων αποκτά όλο και μεγαλύτερη στρατηγική σημασία για τον έλεγχο της εθνικής, αλλά και της παγκόσμιας διατροφής και γεωργικής ανάπτυξη.Ο τίτλος του συνεδρίου επιλέχθηκε με στόχο να αναδείξει την μεγάλη αξία που έχει το γενετικό υλικό της Ελλάδας, και να επισημάνει ότι η αξιοποίηση του μέσω της έρευνας μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας».Η κεντρική ομιλία έγινε από τον πρώην ΥπΑΑΤ καθ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, ο οποίος επισήμανε ότι οι γενετικοί πόροι της χώρας αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα και εισροή σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο καλλιεργητικό αλλά και καταναλωτικό περιβάλλον και ανέφερε εντυπωσιακά παραδείγματα αξιοποίησης των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών μοριακήςγενετικής βελτίωσης στην αποτύπωση, αξιολόγηση και αξιοποίηση των γενετικών πόρων για διάφορες χρήσεις.

Παρουσιάστηκαν πρωτότυπες εργασίες σε επίκαιρα θέματα, όπως η μεθοδολογία δημιουργίας νέων ποικιλιών για απόδοση και αντοχή στις αντιξοότητες του περιβάλλοντος, καινούργιες προτάσεις για την αναβάθμιση της σποροπαραγωγής, θέματα προστασίας φυτογενετικών πόρων και αξιοποίησης της μοριακής γενετικής ως σημαντικού εργαλείου για τη δημιουργία νέων ποικιλιών και την παραγωγή βασικής γνώσης. Διευκρινίστηκε επιστημονικά τι ακριβώς είναι η λεγόμενη «ποικιλία» σιταριού Ζέα και παρουσιάστηκαν πολλές εργασίες που αφορούσαν την αξιοποίηση τοπικών ποικιλιών, κυρίως στα αρωματικά φυτά, ενώ υπήρξαν καινοτόμες εργασίες για νέα συστήματα καλλιέργειας και εφαρμογές της πληροφορικής στη διαχείριση φυτογενετικών πόρων.Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η θεματική ενότητα για τα ψυχανθή που έγινε στο ΙΚΦ&Β το οποίο έχει συμπληρώσει 80 χρόνια συνεχούς ερευνητικής δραστηριότητας στον τομέα των ψυχανθών. Στην στρογγυλή τράπεζα με τίτλο «Η ανάπτυξη ξεκινάει από το σπόρο» συμμετείχανοισποροπαραγωγικοίσύλλογοι ΕΕΠΕΣ και ΣΕΣΠ, ο ΓΣ ΘΕΣγη και οι εταιρείες ΟΛΥΜΠΟΣ και AmericanGenetics που παρουσίασαν επιτυχημένα ερευνητικά προγράμματα με ερευνητικά ιδρύματα της χώρας στον τομέα της γενετικής βελτίωσης φυτών.Ακολούθησε συζήτηση από την οποία διαπιστώθηκε η αμοιβαία διάθεση  συνεργασίας ιδιωτικών επιχειρήσεων και σύγχρονων γεωργικών συνεταιρισμώνμε τον δημόσιο ερευνητικό τομέα ως ανάγκη των καιρών και ότι θα πρέπει να διερευνηθούν οι τρόποι για να αντιμετωπιστεί το κόστος που απαιτεί η έρευνα.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ΥπΑΑΤ και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.Συνδιοργανωτέςήταν το ΤΕΙ Θεσσαλίας, το ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Κ. Ελλάδας και οΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ».

Προηγούμενο άρθρο Ρ. Καραλαριώτου: «Άμεση ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου για τα οικονομικά του ΔΟΠΑΕΛ»
Επόμενο άρθρο Κέλλας: Η αγροτική οικονομία εισέρχεται σε νέα εποχή