«Έπρεπε να περάσουν 30 χρόνια και να έρθει η χειρότερη οικονομική κρίση για να καταλάβουμε πως αν ο πρωτογενής τομέας δεν γίνει ένας από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας μας, τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για σταθερή και βιώσιμη οικονομία». Με τα λόγια αυτά ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ κ. Χρήστος Κέλλας άνοιξε την εισήγησή του σε εσπερίδα που διοργανώθηκε για την ανάλυση της νέας ΚΑΠ.
Ο κ. Κέλλας έκανε μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν, τονίζοντας τις παθογένειες και τις λάθος πολιτικές που ακολουθήθηκαν στον πρωτογενή τομέα από το 1980 και μετά, οδηγώντας τον στην απαξίωση, ενώ επέρριψε ευθύνες στο κράτος και στην πλειοψηφία των συνεταιριστικών οργανώσεων εκείνης της εποχής.
«Μοιράστηκαν αλόγιστα τεράστια ποσά σε ένα πηγάδι χωρίς πάτο. Λογικό επακόλουθο ήταν να υπάρξει και ένας μεγάλος αριθμός αγροτών που αντί να επενδύσουν αυτά τα χρήματα πάνω στη δουλειά τους και να δημιουργήσουν ανταγωνιστικά προϊόντα, επέλεξαν να επενδύσουν τα χρήματα σε άλλες δραστηριότητες και βάσισαν τα εισοδήματά τους σε επιδοτήσεις και αποζημιώσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο βουλευτής Λάρισας στη συνέχεια μίλησε για «αλλαγή νοοτροπίας που ήδη φαίνεται» και για περισσότερους «νέους που αντιμετωπίζουν τον πρωτογενή τομέα ως ένα χώρο που μπορεί να τους προσφέρει μια αξιοπρεπή και επικερδή εργασία».
Ο κ. Κέλλας μιλώντας για τη νέα ΚΑΠ σημείωσε πως «η νέα ΚΑΠ έρχεται να ενισχύσει όλη αυτή την αλλαγή αφού μέσα από αυτήν δίνεται η δυνατότητα πραγματικής στήριξης σε αυτούς που πραγματικά παράγουν. Δίνεται για πρώτη φορά ίσως μια ισόρροπη στήριξη σε όλες τις καλλιέργειες αλλά και στην κτηνοτροφία», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ασάφειες που τη διέπουν.
«Το θέμα των δικαιωμάτων έχει προκαλέσει αναταραχή σε ενοικιαστές και ιδιοκτήτες, τόσο για την επιλογή του είδους καλλιέργειας, όσο και για τις τιμές των ενοικίων», ενώ για άλλη μια φορά άφησε αιχμές για την ολιγωρία των αρμοδίων, στον έγκαιρο προσδιορισμό των βοσκοτόπων.
Τέλος ο Λαρισαίος πολιτικός δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος με «οποιοδήποτε σενάριο συμψηφισμού των ευρωπαϊκών ενισχύσεων, με ασφαλιστικές εισφορές», ενώ σημείωσε με νόημα: «από πλευράς κράτους, υπάρχουν τεράστια βελτιωτικά περιθώρια και εμείς οι βουλευτές οφείλουμε να πιέζουμε προς πάσα κατεύθυνση ώστε το κράτος να ανταποκριθεί στις ανάγκες της νέας εποχής. Οι μεγάλες καθυστερήσεις σε πληρωμές, οι προχειρότητες, η μεγάλη γραφειοκρατία και η έλλειψη συγχρονισμού των αποφάσεων του κράτους με την δημόσια διοίκηση, είναι παθογένειες που πρέπει να εξαλειφθούν».