Δίκτυο «Περραιβία»:Μετατροπή των κατασκηνώσεων Κοκκινοπηλού σε “Ορειβατικό κέντρο Ολύμπου-Κοκκινοπηλός”


 Το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»  με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό ,αλλά και πολλά συναρμόδια Υπουργεία  εκφράζει την  βαθειά του έκπληξη ,ανησυχία και θλίψη για την διερεύνηση από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να χρησιμοποιηθούν οι  Κατασκηνώσεις Κοκκινοπηλού Ολύμπου ,ως Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών ,όπως έγινε και κατά το παρελθόν ,με παταγώδη αποτυχία και με την δημιουργία,εξ αυτού του λόγου , πλείστων όσων προβλημάτων στην πολύπαθη περιοχή της επαρχίας Ελασσόνας ,στην οποία η εγκατάλειψη των Κατασκηνώσεων ,αλλά κυρίως η λάθος χρήση τους , δεν δημιούργησε ποτέ καμιά  προοπτική προόδου .

Το  Δίκτυο « ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», διεκδικεί την παραχώρηση της χρήσης τους στην Τοπική Κοινωνία  ,σε συνεργασία με όλους τους Συλλόγους -Μέλη του από όλο τον κόσμο, όλους τους Συλλόγους των Απανταχού Κοκκινοπλιτών ,όλες  τις  Ενώσεις και Συνεταιρισμούς της περιοχής ,αλλά κυρίως με  την τοπική κοινωνία ,έτσι ώστε αυτές οι εγκαταστάσεις να αξιοποιηθούν ,επιτέλους ,αναπτυξιακά ,με τη δημιουργία  στον χώρο αυτό ,αλλά και σε άλλα εγκαταλελειμμένα ,επί δεκαετίες -κτίρια του χωριού Κοκκινοπηλού ,ενός σύγχρονου Ορειβατικού Κέντρου ,με το όνομα

«ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ  ΚΕΝΤΡΟ ΟΛΥΜΠΟΥ -ΚΟΚΚΙΝΟΠΗΛΟΣ» .

Το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»  με την επιστολή του πληροφορεί ότι στην περιοχή της επ. Ελασσόνας  ,δραστηριοποιούνται εξαιρετικοί Ορειβατικοί και Χιονοδρομικοί Σύλλογοι ,αναπτύσσονται όλα τα αθλήματα βουνού ,διοργανώνονται Διεθνείς αγώνες ποδηλάτου βουνού ,αεροπτερισμός( παγκόσμιοι αγώνες),αεροπλάνα ελαφρού τύπου  κ.ά.  ,με αποτέλεσμα η περιοχή να  μπορεί να μετατραπεί σε  πόλο έλξης ορειβατών ,περιπατητών και αθλητών βουνού ,από όλο τον κόσμο.

Απαραίτητη προϋπόθεση ,όμως ,για την υποστήριξη αυτής της προσπάθειας που καταβάλλουν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής αυτής ,μέσα και από το Δίκτυο ¨ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” δηλ. της ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού και επισκεψιμότητας  ,είναι η κατασκευή από την Πολιτεία ,τουλάχιστον τριών (3) Καταφυγίων στην Θεσσαλική πλευρά του Ολύμπου ,στην οποία ,ουδέποτε λήφθηκε μια τέτοια μέριμνα ,όπως έγινε ,κατά τρόπο μεθοδικό από την Ανατολική πλευρά του βουνού (και πολύ ορθά) με την αρωγή της (τότε)  Νομαρχίας και των συναρμόδιων Υπουργείων  .

Επανειλημμένα  το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» έχει ζητήσει εγγράφως την κατασκευή τριών καταφυγίων στην Θεσσαλική πλευρά του Ολύμπου  και την ένταξή τους στα αναπτυξιακά έργα υποδομής του ΕΠ. Θεσσαλίας 2007-2013 ,χωρίς αποτέλεσμα μέχρι σήμερα,ενώ τέτοια έργα (καταφύγια,υποδομές κ.ά.) έχουν ,αλλού, κατασκευαστεί μέσω των ΕΣΠΑ, αφού αυτά τα έργα ,μπορούν να θεωρηθούν ,ιδιαιτέρως,αναπτυξιακά  και ως τέτοια μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση,αλλά και Εθνικούς πόρους.

Η Επαρχία Ελασσόνας φημίζεται για τον Όλυμπο, για το θαυμάσιο περιβάλλον, για τον πολιτισμό   ,για την ιστορία του ,αρχαία ,Βυζαντινή και νεώτερη ,τα εξαιρετικά της κτηνοτροφικά και γεωργικά βιολογικά και ποιοτικά της προΐόντα (Π.Ο.Π. Φέτα ,Αρνάκι -Κατσικάκι ,βραβευμένα κρασιά ,βιολογικές καλλιέργειες  κ.α΄.) .

Για τον λόγο αυτό έχει όλα εκείνα τα εχέγγυα να αναπτυχθεί .

Μέσα, όμως , από συγκεκριμένη αναπτυξιακή πολιτική ,την στήριξη της Πολιτείας και την αξιοποίηση των δυνατών της σημείων .

Το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» πιστεύει  απόλυτα στην αναπτυξιακή χρήση των κτιρίων των κατασκηνώσεων , με εθελοντική εργασία ,με την στήριξη όλων των κατοίκων της επαρχίας μας  ,προκειμένου  να επισκευαστούν  ,να συντηρηθούν και να χρησιμοποιηθούν οι Κατασκηνώσεις Κοκκινοπηλού ως  χώρο φιλοξενίας των ορειβατών ,αφού η περιοχή στερείται ,αδικαιολόγητα ,καταφυγίων ,που θα βοηθούσαν στην ανάπτυξη του ορειβατικού μας τουρισμού.

Σημειώνουμε ότι δεν συμβαίνει το ίδιο στον Ανατολικό Όλυμπο ,όπου κατασκευάστηκαν ,μέχρι πρόσφατα ,πολλά καταφύγια ,με μέριμνα και της Νομαρχίας Πιερίας ,μέσω ΕΣΠΑ( !!).

Επίσης , με τη στήριξη του Δικτύου ¨ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ¨, με τη συνδρομή όλων των ορειβατικών Συλλόγων της περιοχής, του (υπό σύσταση) Γυναικείου Συνεταιρισμού Κοκκινοπηλού ,αλλά και όλων των φορέων της περιοχής ,που με θέρμη υποστηρίζουν το εγχείρημα αυτό  , θα μετατρέψουμε τον χώρο αυτό σε κέντρο με το όνομα «ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΛΥΜΠΟΥ -ΚΟΚΚΙΝΟΠΗΛΟΣ» ,απ’ όπου θα ξεκινούν αναβάσεις στον Όλυμπο, ,με την απασχόληση ντόπιων πιστοποιημένων οδηγών βουνού και τη φιλοξενία των ορειβατών .Παράλληλα , θα διοργανώνονται ,σεμινάρια ,επιδείξεις ,Διεθνή συνέδρια αθλητών βουνού,εκπαιδεύσεις στην ορειβασία και στην αναρρίχηση ,αθλητικά γεγονότα για όλα τα αθλήματα βουνού και συνεργασία με αντίστοιχους φορείς εντός και εκτός Ελλάδος , αφού η συνεργασία των ορειβατικών και αθλητικών  μας Συλλόγων επεκτείνεται ήδη, παντού,μέσα από τους διεθνείς αγώνες που, ήδη,  διοργανώνονται στην περιοχή .

Το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» ζητά να αναθεωρηθούν  πλήρως ,τα όποια σχέδια  ,που θα καταδικάσουν για μια ακόμα φορά την επαρχία Ελασσόνας ,να χάσει ένα ακόμα τρένο ,που θα οδηγούσε στην ανάπτυξη.

Τη δημιουργία του «ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ -ΚΟΚΚΙΝΟΠΗΛΟΣ»  την ζητά ο τόπος και το χρωστάμε και στους εαυτούς μας ,αλλά κυρίως στα παιδιά μας .

Είναι ένα Κέντρο χρήσιμο για όλη τη Θεσσαλία και την Ελλάδα.

Γιατί ουδέποτε αξιοποιήσαμε επαρκώς το τεράστιο Brand Name ,που λέγεται Όλυμπος. Με ότι αυτό συνεπάγεται για την παγκόσμια αγορά του τουρισμού και των αθλημάτων βουνού.

 Σ’ αυτά θα πρέπει να δώσουμε απαντήσεις με έργα και με όραμα.

Τα έργα αυτά  προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις και προκαλούν αναπτυξιακή  δυναμική σε τόσους άλλους τομείς ,όπως είναι η προώθηση των τοπικών προϊόντων ,η ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού, η δημιουργία θέσεων εργασίας ,η παραμονή των κατοίκων στις εστίες τους, η αποκέντρωση, η ευημερία των κατοίκων , η δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων και επιχειρηματικότητας, η ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ,νέες επενδύσεις ,αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων και τόσα άλλα .

Έχουμε ,πλέον και γνώση και αποκτούμε -επιτέλους και ευτυχώς -και μνήμη.

Για το Δ.Σ .του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»

Ο πρόεδρος

 Η  Γενική  Γραμματέας

Σκριάπας Κων/νος

Μπουζούκη Ελισσάβετ

Οικονομολόγος, Σύμβουλος Ανάπτυξης

Οικονομολόγος

 

Προηγούμενο άρθρο Ροντούλης Αστ.: «Δαπανηρό ταξίδι Υπουργού Οικονομικών εν μέσω οικονομικής κρίσης»
Επόμενο άρθρο Ροντούλης Αστ.: «Αδιευκρίνιστο έλλειμμα 100 εκ. ευρώ στον Ειδικό Φορέα Δασών»