Ροντούλης Αστ.: «Κατασκηνώσεις Κοκκινοπηλού Ολύμπου»


 Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της μορφολογίας του νομού Λάρισας, είναι οι ψηλές οροσειρές στο βόρειο κυρίως τμήμα του. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν ιστορικά χωριά (Κοκκινοπηλός, Καρυά, Καλλιπεύκη, Ραψάνη, Κρανιά) με πλούσιες φυσικές ομορφιές, ενδιαφέροντα μνημεία αλλά και οργανωμένες υποδομές, που μπορούν να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες. Δεν είναι τυχαίο που τμήμα της ευρύτερης περιοχής έχει χαρακτηριστεί Εθνικός Δρυμός και «Απόθεμα της Βιόσφαιρας» από την UNESCO.

 Η περιοχή του Κοκκινοπηλού, φιλοξενούσε επί πολλά χρόνια τις ομώνυμες κατασκηνώσεις οι οποίες έχουν πάψει να λειτουργούν με αποτέλεσμα την πλήρη εγκατάλειψη και απαξίωση των υποδομών τους. Δικαίως, λοιπόν, οι κάτοικοι της περιοχής επιζητούν να αποδοθούν οι κατασκηνώσεις στην τοπική κοινωνία προκειμένου να συντηρηθούν δίνοντας και πάλι αναπτυξιακή ευκαιρία στην περιοχή.

Παρόλα αυτά, η έντονη φημολογία περί της χρησιμοποίησης των κατασκηνώσεων στον Κοκκινοπηλό Ελασσόνας, ως Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών, έχει επιφέρει ιδιαίτερη ανησυχία και δυσαρέσκεια. Εάν και εφόσον, η συγκεκριμένη περιοχή θεωρείται από κάποιους ιδανική για να υποδέχεται μετανάστες, πρέπει να επισημανθεί ότι η εν λόγω  χρήση δεν συνάδει με την ιστορικότητα και την περιβαλλοντική σημασία της περιοχής. Αντίθετα ενδείκνυται να εξεταστεί η χρησιμοποίηση των εγκαταστάσεων για εναλλακτικές μορφές τουρισμού, που θα προσδώσουν αξία στην ευρύτερη περιοχή και θα συγκρατήσουν τον ενεργό πληθυσμό στον τόπο του.

Τούτων δοθέντων, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  • 1. Αληθεύει η φημολογία περί της χρήσης των κατασκηνώσεων Κοκκινοπηλού ως Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών;
  • 2. Εάν όχι, υπάρχει η πρόθεση να αποδοθούν οι κατασκηνώσεις στην τοπική κοινωνία, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου τόπου, όπως είναι το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και η κοντινή απόσταση από το όρος Όλυμπος;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Αστέριος Γ. Ροντούλης

Προηγούμενο άρθρο Τετ α Τετ Γ. Παπανδρέου - Κ ΑΓοραστού για τον Αχελώο
Επόμενο άρθρο «Όλα τα άπλυτα στη φόρα» στην Ελασσόνα