Σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία


Είκοσι δύο έτη μετά την καθιέρωση από τον ΟΗΕ της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου 1992), στην Ελλάδα των Μνημονίων, των περικοπών και της καταπάτησης κάθε είδους δικαιωμάτων (εργασιακών, κοινωνικών, ανθρώπινων), τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους βίωσαν και βιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο τις συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών, ειδικά αν ληφθεί υπόψη το δυσβάστακτο πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών και επιβίωσής τους, που οφείλεται στην αναπηρία τους.

Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, κατά παρέκκλιση διεθνών συνθηκών, συνταγματικών επιταγών και της κείμενης νομοθεσίας, τα τελευταία χρόνια και με τις ευλογίες της τρόικας, εφαρμόζει τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές βαρβαρότητας, ισοπεδώνοντας τις δημόσιες κοινωνικές δομές στην υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό και το κοινωνικό κράτος, οδηγώντας τα άτομα με μακροχρόνιες σωματικές, νοητικές, πνευματικές και αισθητηριακές αναπηρίες –που ξεπερνούν το 10% του πληθυσμού- στην ανεργία στον κοινωνικό αποκλεισμό, στην απόλυτη φτωχοποίηση και στην κοινωνική και βιολογική τους εξόντωση.

Στην Ελλάδα του 2014, της συγκυβέρνησης και του, κατ’ ευφημισμόν, υπουργού Υγείας Μαυρουδή Βορίδη, η πρόσβαση των ΑμεΑ και των ψυχικά πασχόντων σε δημόσια δωρεάν φροντίδα, όλο και περισσότερο δυσκολεύεται, ιδιαίτερα στον τομέα της φαρμακευτικής κάλυψης, ενώ οι δημόσιες δομές υγείας παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα.

Στη Θεσσαλία, οι δομές που απευθύνονται στα άτομα με αναπηρία καθώς και οι μονάδες κοινωνικής φροντίδας, αφού επί σειρά ετών αφέθηκαν στην τύχη τους, υποβαθμίστηκαν, υποστελεχώθηκαν, απαξιώθηκαν, εν τέλει καταργήθηκαν ή συγχωνεύθηκαν. Δυστυχώς, η περιφερειακή διοίκηση είχε εξαρχής εικόνα αυτής της κατάστασης, αλλά η παρέμβασή της, στα επίπεδα που θα μπορούσε πράγματι να συμβάλλει, ήταν ή επικοινωνιακή ή ανύπαρκτη.

Με αφορμή, λοιπόν, την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ, επαναλαμβάνουμε μια σειρά άμεσα υλοποιήσιμων προτάσεων, για τα άτομα με αναπηρία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας:

  • Συνεργασία της Περιφέρειας με δομές πρόνοιας, στην κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης των πολιτών.
  • Συνδιοργάνωση Περιφέρειας –προνοιακών δομών και συλλόγων ΑμεΑ, πολιτιστικών εκδηλώσεων και αθλητικών προγραμμάτων με δωρεάν συμμέτοχη των ΑμεΑ.
  • Μέριμνα της Περιφέρειας για την συντήρηση των κτιριολογικών εγκαταστάσεων των προνοιακών δομών.
  • Διασφάλιση της ενεργού συμμετοχής των ίδιων των ατόμων με αναπηρία και των οργανώσεων τους, στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για πολιτικές και προγράμματα, ιδιαίτερα εκείνων που τα αφορά.

Στο «Δρόμο Ανατροπής για τη Θεσσαλία» θεωρούμε ζητούμενο η Αυτοδιοίκηση να λειτουργήσει η ίδια ως προωθητική δύναμη στα αιτήματα του αναπηρικού κινήματος και να εφαρμόσει πολιτικές που αφορούν τόσο στην ανάδειξη των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, όσο και στη δημιουργία κοινωνικού ιστού ασφάλειας και προστασίας, μέσω του σχεδιασμού και της υλοποίησης συγκεκριμένων θετικών δράσεων.

Προηγούμενο άρθρο Διήμερο εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
Επόμενο άρθρο «Η νονά» του Στ. Κούλογλου στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης