Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κώστα Σκρέκα, κατέθεσε μαζί και με άλλους συναδέλφους του ο βουλευτής ΝΔ του Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, με θέμα τον προϋπολογισμό που αφορά την χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ανέργων, για την δημιουργία νέων επιχειρήσεων, μέσω ΕΣΠΑ.
Ο Λαρισαίος πολιτικός μέσα από την ερώτησή του επισημαίνει στον αρμόδιο Υπουργό την μείωση της χρηματοδότησης τόσο στις ΜμΕ, όσο και στην επιδότηση ανέργων για τη δημιουργία επιχειρήσεων, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και ζητά την αύξηση της χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ στις συγκεκριμένες κατηγορίες, αφού όπως και ο ίδιος τονίζει «Τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, χρειάζεται να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα και να τονώσουμε την ρευστότητα στην πραγματική οικονομία».
Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή:
Στις 10/12/2014 εγκρίθηκε η προδημοσίευση των προσκλήσεων για την ενεργοποίηση δύο δράσεων από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, ύψους 100 εκ. ευρώ.
Με λύπη μας διαπιστώνουμε, ότι στους όρους που είδαν το φως της δημοσιότητας, η χρηματοδότηση για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 90% περίπου, συγκριτικά με την προηγούμενη.
Επίσης, σχετικά με την επιδότηση ανέργων για τη δημιουργία επιχειρήσεων, το ποσό χρηματοδότησης, θα επαρκέσει μόνο για το 5%, περίπου, των αιτούμενων, καθώς συγκριτικά με την προηγούμενη αντίστοιχη δράση, οι δικαιούχοι αυξάνονται κατά 800%, ενώ ο προϋπολογισμός παραμένει πρακτικά ίδιος.
Η πρόσφατη εμπειρία από τη διαχείριση των δύο τελευταίων κύκλων αντίστοιχων δράσεων, έδειξε ότι:
Στη δράση των ΜμΕ, περίπου 500εκ ευρώ υπερκαλύφθηκαν από τη ζήτηση της αγοράς με βάση τις αιτούμενες προτάσεις. Η δράση ήταν πετυχημένη και είχε μεσοσταθμική επιδότηση 50% όπου σε κάποιες περιοχές έφτανε μέχρι 60%.
Θα περίμενε κανείς, λόγω νέου ΕΣΠΑ, να δεσμευτούν ακόμη περισσότερα κονδύλια και η επιδότηση, αν όχι να μεγαλώσει, να παραμείνει τουλάχιστον η ίδια, και όχι να μειωθεί στο 40%.
Αντ’ αυτού διαπιστώνουμε δέσμευση μόλις του 10% του ποσού της προηγούμενης αντίστοιχης δράσης, καθώς επίσης δικαίωμα προκαταβολής 40% αντί για 100%, που ήταν μέχρι σήμερα.
Στη δράση για τους ανέργους, διαπιστώνουμε, επίσης, δέσμευση 50εκ ευρώ για όλη την Ελληνική Επικράτεια. Επιλέξιμοι είναι άντρες και γυναίκες άνεργοι.
Στη τελευταία δράση “Ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη στήριξη της γυναικείας απασχόλησης μέσω ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας του ΕΠ εθνικό αποθεματικό απροβλέπτων”, με δέσμευση 40εκ ευρώ μόνο για γυναίκες και μόνο για την ελληνική περιφέρεια (όχι Αττική και Θεσσαλονίκη), το ποσό υπερκαλύφθηκε και η βάση ξεπέρασε το 81/100.
Το αποτέλεσμα ήταν για την πλειοψηφία των αιτούμενων απογοητευτικό, καθότι ελάχιστοι εγκρίθηκαν. Θα περίμενε κανείς αύξηση του συνολικού διαθέσιμου ποσού καθότι
α) η προηγούμενη δράση ανέδειξε τον λάθος σχεδιασμό
β) στη νέα δράση αυξάνονται οι επιλέξιμοι άνεργοι, καθώς είναι επιλέξιμοι άντρες και γυναίκες άνεργοι και επίσης είναι επιλέξιμη και η Αττική και η Θεσσαλονίκη
Συμπερασματικά, η πρώτη αναφερόμενη ανωτέρω δράση, που ήταν καλοσχεδιασμένη και πετυχημένη – σε ότι αφορά τα αρχικά δεσμευμένα ποσά, τροποποιείται και θα οδηγήσει σε ταλαιπωρία χιλιάδες επιχειρήσεις, ενώ η δεύτερη – που είχε κακό αρχικό σχεδιασμό-, αντί να βελτιωθεί γίνεται ακόμη δυσμενέστερη. Οι πλειοψηφία των επιχειρήσεων δεν θα εγκριθεί λόγω πολύ χαμηλού προϋπολογισμού δράσης, η αγορά θα δυσανασχετήσει με το ΕΣΠΑ και οι διαχειριστικές αρχές θα χρεωθούν με άσκοπη εργασία αξιολόγησης χιλιάδων προτάσεων οι οποίες είναι γνωστό από την αρχή ότι δεν οδηγούνται σε ένταξη.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε.
- Αν προτίθεστε να επανασχεδιάσετε τα προγράμματα – δράσεις, έτσι ώστε ο αριθμός των αιτουμένων εγκρίσεων να ανέρχεται τουλάχιστον στο 80% .
- Αν προτίθεστε να επαναφέρετε τις προκαταβολές σε ποσοστό 100% του ποσού (όπως ισχύει μέχρι σήμερα) αντί του 40% που περιλαμβάνεται στα υπό δημοσίευση προγράμματα.