Με συμμετοχή φορέων και εκπροσώπων συλλόγων από όλη τη Θεσσαλία παρουσιάστηκε στην έδρα της Περιφέρειας το πρόγραμμα «Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή προς Απόρους». Η ημερίδα ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, ενώ με την εισήγηση του ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου ανέπτυξε τους στόχους του προγράμματος.
Η ημερίδα διοργανώθηκε με σκοπό τη συνάντηση όλων των φορέων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου που δραστηριοποιούνται στον κοινωνικό χώρο, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Ο υφυπουργός κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων: «Εξασφαλίσαμε 330 εκατ. για τα επόμενα έξι χρόνια για να στηρίξουμε τους πλέον αδύναμους με παροχή των βασικών αγαθών. Η υλοποίηση του προγράμματος θα γίνει με την θεσμική συνεργασία του Δημοσίου, της Αυτοδιοίκησης της Εκκλησίας και της Κοινωνίας των πολιτών. Η Κοινωνική Σύμπραξη , θεσμική έκφραση της συνευθύνης και της συνέργειας όλων, αποτελεί προϋπόθεση για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των διατιθεμένων πόρων με αποτελεσματική διαφάνεια. Σήμερα παρουσιάσαμε στη Λάρισα, το Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Υλικής Βοήθειας του Ταμείου Ευρωπαϊκής βοήθειας για τους Απόρους(FEAD), το οποίο θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με το πρόγραμμα «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα» καθώς και με το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα σε κάθε περιφέρεια. Ήδη έχουν αποκεντρωθεί στις περιφέρειες 800 εκατομμύρια ευρώ για την υλοποίηση των δράσεων που θα περιλαμβάνονται σε κάθε Περιφερειακό Πρόγραμμα.
Σε ότι αφορά στην πιλοτική εφαρμογή του «Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος», ο υφυπουργός ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 23.903 αιτήσεις για 33.9457 που αφορούν 33.947 δικαιούχους. Εντός των ημερών αναμένεται η καταβολή της εισοδηματικής ενίσχυσης στους δικαιούχους, για τους οποίους έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου και διασταύρωση στοιχείων.
Ο κος Κεγκέρογλου κλείνοντας ανέφερε επίσης «Προχωρούμε με θεσμικές και επιχειρησιακές πρωτοβουλίες για την ενδυνάμωση των πολιτικών κοινωνικής προστασίας, πρόνοιας και κοινωνικής ενσωμάτωσης τόσο των ευπαθών ομάδων και του πληθυσμού που βιώνει την ακραία φτώχεια, όσο και των νοικοκυριών που βρίσκονται στο φάσμα της σχετικής φτώχειας».
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης κ. Κ. Αγοραστός σημείωσε τα εξής: «Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε κάθε χρηματοδοτικό μέσο, όπως είναι και το πρόγραμμα το οποίο πρόκειται να υλοποιηθεί από τα μέσα του 2015, για την πρόνοια και την κοινωνική ένταξη. Το πρόγραμμα αυτό διασφαλίζει την διάχυση της ενίσχυσης του ελάχιστου εγγυημένου κοινωνικού εισοδήματος σε όλους τους Δήμους της χώρας και ταυτόχρονα προσφέρει ειδική βοήθεια σε ανθρώπους, που πραγματικά έχουν ανάγκη. Σ’ αυτή την προσπάθεια, που γίνεται από το Υπουργείο, πρέπει να συντονιστούν Περιφέρειες, Δήμοι και όλοι οι φορείς που αυτή τη στιγμή ενεργοποιούνται εθελοντικά ή θεσμικά για τη βοήθεια των άπορων. Γι’ αυτό χρειάζεται ένας οδικός χάρτης ενεργειών, για να μπορέσουμε να δώσουμε μεγαλύτερη αξία στη διαδικασία και για να φτάσει η βοήθεια εκεί και σ’ αυτούς που πρέπει. Αισιοδοξούμε ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα με ισορροπία, συναίνεση, συνεννόηση και συνεργασία, να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα και να μην υπάρξουν γεγονότα και διαδικασίες που θα φέρουν πίσω την υλοποίηση των προγραμμάτων σε μια δύσκολη περίοδο. Εμείς έχουμε παράλληλες προτεραιότητες. Δημιουργούμε θέσεις εργασίας μέσα από τα έργα, αλλά ταυτόχρονα αξιοποιούμε ευρωπαϊκά προγράμματα των Υπουργείων, επιπλέον του ΣΕΣ 2014-2020, για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που χρειάζονται στήριξη».
Ο κ. Κεγκέρογλου παρουσίασε: α) Τις βασικές αρχές της Εθνικής Στρατηγικής για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και β) το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή προς Απόρους» που υπεβλήθη στο Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοηθείας για τους Απόρους (TEBA/FEAD).
Το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους, με βάση τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 223/2014/11-4-2014 στοχεύει να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή στα Κράτη-Μέλη της Ευρώπης, συμβάλλοντας στη μείωση της φτώχειας, και εν τέλει στην εξάλειψη των χειρότερων μορφών φτώχειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ΤΕΒΑ συμπληρώνει τις εθνικές πολιτικές αντιμετώπισης της φτώχειας και της κοινωνικής συνοχής με χρηματοδότηση 330,0 εκ ευρώ για την περίοδο 2015-2020.
Η στρατηγική του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:
- στην αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας
- Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα
(Οικονομική ενίσχυση, Υπηρεσίες, εργασιακή ένταξη
- ΤΑΜΕΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΡΟΥΣ (FEAD)
(παροχή βασικών αγαθών, τρόφιμα, κ.λ.π)
- Ειδικές / Στοχευμένες Δράσεις (στήριξη αστέγων, κ.λπ.)
- στην κοινωνική συνοχή, με στήριξη των οικογενειών και των παιδιών που βρίσκονται στο φάσμα της φτώχειας
- Στήριξη οικογενειών με παιδιά που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή/και κίνδυνο φτώχειας (1/3 του πληθυσμού της Χώρας)
- Δίκτυο δομών κοινωνικής φροντίδας (βρεφικοί παιδικοί σταθμοί , ΚΗΦΗ,ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ)
- στην εφαρμογή στοχευμένων παρεμβάσεων για την στήριξη των ευάλωτων ομάδων( Βοήθεια στο Σπίτι κ.λ.π)
Παρόντες στην ημερίδα ήταν μεταξύ άλλων: ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γρηγόρης Παπαχαραλάμπους, οι αρχιμ. Άνθιμος Ρ. και Θεόφιλος Β. από την Ι.Μ. Λαρίσης και Τυρνάβου, ο αρχιμ. Κ. Δαμασκηνός από την Ι.Μ. Δημητριάδος, ο Πατήρ Δ. Ψαριανός από την ενορία 40 Μαρτύρων Λάρισας, οι αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Δημήτρης Παπαδημόπουλος, Μαρία Μαμάρα, Κώστας Δεσπόπουλος, Ορέστης Ψαχούλας, ο δήμαρχος Τεμπών Κώστας Κολλάτος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ Γ. Καλτσογιάννης, Χ. Καλομπάτσιος, Γ. Λαδόπουλος, Β. Πινακάς, Γ. Σάκκας, Κ. Χαλέβας και Ν. Πουτσιάκας, οι αντιδήμαρχοι Λαρισαίων Σούλτης και Δεληγιάννης, Τρικκαίων Χ. Αναστασίου, Ρήγα Φερραίου Τ. Γκογκινούδης, Δ. Παλληκαρης, Ε. Πρασάς, Α. Χατζούλης, Ελασσόνας Δ. Μπαλούκας, ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Μ. Σακελλαρίου, η πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων «Βοήθεια στο Σπίτι» Α. Σπανού, οι κ.κ. Λ. Μυντζηήθρας και Κ΄. Μάκας από τον σύλλογο Τριτέκνων Λάρισας, η Α. Χαντζοπούλου από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περ. Θεσσαλίας, η πρόεδρος του συλλόγου πολυτέκνων Λάρισας Ο. Σούφλα, η πρόεδρος του συλλόγου πολυτέκνων Μαγνησίας Σ. Πράπα, η εκπρόσωπος του συλλόγου πολυτέκνων Καρδίτσας κα Ε. Χύτα, δημοτικοί σύμβουλοι από Δήμους της Θεσσαλίας,κ.α.