«Οι εκκλησιές και τα μνημεία μας στην Ανατολή μπορούν να γίνουν γέφυρες φιλίας και ειρήνης ανάμεσα στους λαούς μας» τονίζει σε δήλωσή του ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος που συμμετείχε στο προσκύνημα της Καππαδοκίας που πραγματοποιήθηκε και φέτος (14-15/5/11) από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «Ο σεβασμός στα ελληνορθόδοξα μνημεία της Μικράς Ασίας πρέπει να είναι κριτήριο για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ».
Στον εσπερινό που τελέστηκε στο ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Σινασό, ο Οικουμενικός πατριάρχης παρουσία του μητροπολίτη Ελβετίας κ. Ιερεμία, του Αρχιεπισκόπου του πατριαρχείου Μόσχας κ. Αρσενίου, του ηγούμενου της Μονής Διονυσίου του Αγίου Όρους π. Πέτρου, του ηγούμενου της Μονής Δρυοβουνίου Κοζάνης π. Στέφανου, αναφέρθηκε στην Αγιοτόκο Καππαδοκία, που ανέδειξε τους μεγάλους Πατέρες της εκκλησίας και την ιδιαίτερη ευσέβεια των Καππαδοκών, την οποία περιγράφει, όπως είπε, στο βιβλίο του «Ρωμιοί της Καππαδοκίας» ο βουλευτής κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος που κατάγεται από τις αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολής. Μετά τον εσπερινό, ο Πατριάρχης έψαλε τρισάγιο στη μνήμη των ειρηνικώς και μαρτυρικώς τελειοθέντων μικρασιατών.
Στη λειτουργία που τελέστηκε στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στην Αραβισό, ο κ. Βαρθολομαίος παρουσία των τουρκικών αρχών και του μουφτή αναφέρθηκε στην σημασία του προσκυνήματος και πρόσφερε στο δήμαρχο την εικόνα του Αγίου Δημητρίου που νωρίτερα του είχαν προσφέρει οι Αραβισιώτες. Μοίρασε κατά το παλιό έθιμο κόκκινα αυγά στο εκκλησίασμα και φύτεψε ένα δένδρο στην αυλή του ναού.
ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΣΕΒΑΣΜΑΤΑ ΜΑΣ
Στη δήλωσή του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισημαίνει τα εξής:
«Οι εκκλησιές και τα μνημεία μας στην Ανατολή μπορούν να γίνουν γέφυρες φιλίας και ειρήνης ανάμεσα στους λαούς μας. Είναι θετικό ότι σε πολλές περιοχές της Μικράς Ασίας που ζούσαν συμπαγείς ελληνικοί πληθυσμοί μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών που επέβαλε η συνθήκη της Λοζάνης, ξανανοίγουν ελληνορθόδοξοι ναοί και πραγματοποιούνται λειτουργίες. Το προσκύνημα στην Καππαδοκία, 11 χρόνια μετά την πρώτη λειτουργία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, έχει γίνει πλέον θεσμός. Πέρυσι, άλλωστε, ο Παναγιώτατος αξιώθηκε να λειτουργήσει στην ιστορική Μονή Σουμελά, σύμβολο του ποντιακού ελληνισμού.
Δυστυχώς τα περισσότερα ελληνορθόδοξα μνημεία στην Μικρά Ασία, που είναι μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού, βρίσκονται υπό κατάρρευση, αφημένα στη φθορά του χρόνου και τους εμφανείς βανδαλισμούς φανατικών. Ας ελπίσουμε ότι το μήνυμα-έκκληση του Πατριάρχη του Γένους προς τις τουρκικές αρχές να διαφυλάξουν τα σεβάσματά μας θα βρει ανταπόκριση. Η Τουρκία που φιλοδοξεί να μπει στην ΕΕ δίνει εξετάσεις και σε αυτόν τον τομέα. Ο σεβασμός στα ελληνορθόδοξα μνημεία της Μικράς Ασίας πρέπει να είναι κριτήριο για την ένταξη της στην ΕΕ».
Τις θρησκευτικές εκδηλώσεις στην Καππαδοκία παρακολούθησαν, εκτός του κ. Χαρακόπουλου, ο βουλευτής Κοζάνης κ. Γιώργος Κασαπίδης, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης από την Ελλάδα και πλήθος προσκυνητών που έλκουν την καταγωγή τους από τη Μικρά Ασία.