Χορός Πλανητών και κομήτης Lovejoy


Είμαστε στην τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές και η προεκλογική δραστηριότητα μονοπωλεί το ενδιαφέρον όλων μας. Όμως παράλληλα υπάρχει ένας ουράνιος πειρασμός που μας προκαλεί να σηκώσουμε το κεφάλι μας ψηλά και να κοιτάξουμε για λίγο τ’ άστρα.

Όπως μας πληροφορεί το Δημοτικό Αστεροσκοπείο Λάρισας, λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα και στο νοτιοδυτικό ουρανό λάμπει έντονα ο πλανήτης Αφροδίτη με φαινόμενο μέγεθος -3.9. Λίγο πιο δεξιά, περίπου πέντε μοίρες βρίσκεται ο πλανήτης Ερμής, που φαίνεται αμυδρότερος της Αφροδίτης, με φαινόμενο μέγεθος 0.5. Το ζευγάρι των δυο πλανητών βρισκόταν σε σφιχτό εναγκαλισμό στις 10 Ιανουαρίου με διαχωρισμό μισής μοίρας περίπου. Πιο πάνω και αριστερά από την Αφροδίτη, σε απόσταση δεκαπέντε μοιρών, λάμπει ο κόκκινος πλανήτης Άρης, με φαινόμενο μέγεθος 1.2. Το τριήμερο 21 με 23 Ιανουαρίου στο χορό των πλανητών θα προστεθεί και η Σελήνη.

Όταν θα δύουν οι τρεις πλανήτες, απέναντι, στον ανατολικό ουρανό και γύρω στις 19:00, θα ανατέλλει ο μεγαλοπρεπής και λαμπρός Δίας με φαινόμενο μέγεθος -2.6. Οι πλανήτες Αφροδίτη και  Δίας θα κυριαρχούν με την λαμπρότητά τους και θα μας συντροφεύουν στον νυχτερινό ουρανό για το επόμενο εξάμηνο.

Επίσης, αυτή την περίοδο και γύρω στις 20:00 μεσουρανεί ψηλά στον ουρανό το ανοιχτό αστρικό σμήνος Μ45 που είναι πιο γνωστό ως Πλειάδες ή Πούλια. Στην ευρύτερη κοντινή περιοχή των Πλειάδων βρίσκεται και ο περαστικός αλήτης του διαστήματος, o κομήτης C/2014 Q2 Lovejoy.

Είναι οριακά ορατός με γυμνό οφθαλμό, όταν ο ουρανός είναι πολύ καθαρός, σκοτεινός και μακριά από τα φώτα της πόλης. Όμως, με κιάλια ή μικρό τηλεσκόπιο είναι ένας εύκολα αναγνωρίσιμος στόχος μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Ο κομήτης C/2014 Q2 ονομάστηκε και Lovejoy προς τιμή του Αυστραλού ερασιτέχνη αστρονόμου και κυνηγού κομητών Terry Lovejoy, ο οποίος ανακάλυψε τον κομήτη στις 17 Αυγούστου 2014. Ο κομήτης C/2014 Q2 Lovejoy βρέθηκε στην πλησιέστερη απόσταση από τη Γη στις 10 Ιανουαρίου 2015 και ήταν 70 εκατομμύρια μακριά, ενώ στις 30 Ιανουαρίου 2015 θα βρεθεί στη μικρότερη απόσταση από τον Ήλιο που θα είναι 193 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Το επόμενο πέρασμα του κομήτη από τη γειτονιά μας θα είναι μετά από οκτώ χιλιάδες χρόνια.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ρούχα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο από τον Πολ. Σύλλογο Αλκαζάρ
Επόμενο άρθρο Σύσκεψη στην Περιφέρεια για την επιτάχυνση των ΤΟΠΣΑ