Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: «ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΣΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ»


 «Οι προωθούμενες αλλαγές στην υγεία στη Θεσσαλία δεν είναι αποδεκτές στην πλειονότητά τους, δεν βρίσκουν κανέναν από εκείνους που συνεισφέρουν στον τομέα της υγείας σύμφωνο», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός συνοψίζοντας τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων στη σύσκεψη που διοργάνωσε η αιρετή Περιφέρεια στη Λάρισα.

 Ο κ. Κ. Αγοραστός προανήγγειλε και δεύτερο κύκλο συσκέψεων και συναντήσεων για την υγεία και ανέφερε ότι η αιρετή Περιφέρεια προτίθεται να συγκεντρώσει τις θέσεις όλων των φορέων και ο ίδιος προσωπικά να τις επιδώσει στον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο.

Στην αρχική εισήγησή του ο κ. Κώστας Αγοραστός είπε ότι «αν και στο δημόσιο διάλογο κυριαρχούν τα θέματα των συνενώσεων ή καταργήσεων κλινικών και άλλων τμημάτων, κατά την άποψη της αιρετής Περιφέρειας ο διάλογος δεν πρέπει να έχει αμυντική διάσταση, δηλαδή τι δεν πρέπει να κλείσει, αλλά και επιθετική, τι χρειάζεται η Θεσσαλία, πώς να εξυπηρετούνται με αξιοπρέπεια οι Θεσσαλοί.

Και η Θεσσαλία – τόνισε με έμφαση – χρειάζεται:

-Ανάπτυξη όλων των κρεβατιών ΜΕΘ, ΜΕΘ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΜΑΦ (ΜΟΝΑΔΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ) κι όχι να περιφέρονται οι Θεσσαλοί ανά την Ελλάδα, ώρες μέσα στα ασθενοφόρα, ώσπου να βρεθεί κρεβάτι εντατικής.

-Αξιοποίηση όλων των χειρουργικών τραπεζιών ώστε να απορροφηθούν οι λίστες αναμονής με όλες τις παρενέργειες που αυτό συνεπάγεται.

-Εκσυγχρονισμός των υποδομών αντιμετώπισης του τραύματος.

-Έμφαση στην αντιμετώπιση του καρκίνου τόσο στη διάγνωση όσο και την θεραπεία.

-Καταγραφή και έμφαση στα χρόνια νοσήματα όπως είναι ο διαβήτης, η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια»

Ο κ. Κ. Αγοραστός επανέλαβε την κεντρική θέση της αιρετής Περιφέρειας ότι «το κοινωνικό κράτος και ιδίως η υγεία δεν μπορεί να τίθεται στην κλίνη του Προκρούστη μόνο και μόνο για να βγουν τα νούμερα και να περάσει ο έλεγχος της τρόικας.

Αλλαγές και εκσυγχρονισμός χρειάζονται, ναι, δεν υπάρχει αμφιβολία, αλλά με καταγραφή και ανάλυση της υφιστάμενων υποδομών, με μελέτη όλων των δεδομένων και σχεδιασμό των αλλαγών στην κατεύθυνση της βέλτιστης αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων και της θεμελίωσης αναπτυξιακών προοπτικών με βάση τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου μακριά από τα όποια μικροσυμφέροντα.

Αν ο σχεδιασμός έχει στόχο να εξυπηρετείται πληρέστερα η κοινωνία, τότε πιστεύω ότι μπορούμε όλοι μαζί να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις.

Αν ο σχεδιασμός έχει στόχο απλώς να εξοικονομήσει το κράτος 1 εκατ. εδώ και 2 εκατ. από εκεί αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις των αλλαγών στο κοινωνικό σύνολο, πολύ φοβούμαι ότι δεν θα αργήσουν να φανούν τα αρνητικά αποτελέσματα.

Και επειδή μιλάμε για ζωή και υγεία, πολύ φοβούμαι ότι τα αποτελέσματα θα είναι τραγικά».

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας έθεσε τρεις γενικές αρχές, οι οποίες, όπως σημείωσε, πρέπει να διέπουν τον δημόσιο διάλογο για την υγεία:

«Αρχή 1η: Το δικαίωμα στη ζωή και την υγεία είναι αδιαπραγμάτευτο, ιερό και προφανώς δεν μετριέται σε χρήματα.

Αρχή 2η: Όλοι νομίζω συμφωνούμε ότι στο σύστημα υγείας υπήρξε διαχρονικά αδυναμία ελέγχου και ως εκ τούτου εξορθολογισμού των δαπανών.

Σαφέστατα το ΕΣΥ δεν μπορεί να είναι Πίθος των Δαναϊδων όπου θα χάνονται εσαεί τα χρήματα του ελληνικού λαού.

Από την άλλη δε νοείται να μην υπάρχει ΕΣΥ ούτε νοείται η υγεία, η ποιότητα ζωής, η αξιοπρέπεια του Έλληνα να υποβαθμίζονται σε… αριθμούς για να τους αξιολογούν οι δανειστές της χώρας μας.

 Με άλλα λόγια, οι ακραίες καταστάσεις που παρατηρήθηκαν διαχρονικά στο ΕΣΥ, δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση νομιμοποιητική βάση για τη μετάβαση στο άλλο άκρο, την κατάργηση του ΕΣΥ ή την κατάργηση βασικών υποδομών του όπως είναι τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας.

Αρχή 3η: Μεταρρυθμίσεις ευρείας κλίμακας χρειάζονται ευρεία κοινωνική συναίνεση προκειμένου να επιτύχουν το μέγιστο αποτέλεσμα.

Και προφανώς χρειάζονται τη συναίνεση και τη στήριξη των εργαζομένων, αυτών που καλούνται να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις.

Συνεπώς, η πολιτική του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης να δημιουργεί ένα κλίμα πανικού και φόβου ότι «θα κλείσουμε τα πάντα και θα κάνουμε απολύσεις» ώστε να γίνουν πιο εύκολα αποδεκτές οι αποφάσεις της θεωρώ ότι είναι ευκαιριακή και δείχνει αποσπασματική και όχι ολοκληρωμένη προσέγγιση των αναγκών της χώρας και της κοινωνίας μας».

Στη σύσκεψη παρόντες ήταν: ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρήστος Λιάπης, οι Αντιπεριφερειάρχες Λάρισας κα Ρένα Καραλαριώτου, Μαγνησίας κ. Δημήτρης Αλεξόπουλος, Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης, Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, από την παράταξη «Θεσσαλών Δύναμη» η κα Ευαγγελία Λιακούλη, «Λαϊκή Συσπείρωση»  κ. Γκατζής, «Ελεύθεροι Θεσσαλοί» κ. Μητσιούλης, «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» κ. Παπαϊωάννου, «Αριστερή Παρέμβαση» κ. Γενηκομσίου. Οι Δήμαρχοι Τρικκαίων κ. Λάππας, Καρδίτσας κ. Παπαλός, Ζαγοράς κ. Αντώνογλου, Μουζακίου κ. Κωτσός, Παλαμά κ. Πατσιαλής, Αργιθέας κ. Καναβός, ο Αν. Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Μπαρμπούτης. Ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας κ. Τομάρας, οι διοικητές των Νοσοκομείων Γενικού Λάρισας κ. Καραμπάτσας, Καρδίτσας κ. Ευθυμίου, Βόλου κ. Ζαχαρόπουλος, ο υποδιοικητής του Π.Ν. Λάρισας κ. Μακρής, ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μαλίζος, εκπρόσωπος του ΤΕΙ Λάρισας κ. Πλαγεράς, οι Πρόεδροι  των Ιατρικών Συλλόγων Λάρισας κ. Γιαννακόπουλος, Μαγνησίας κ. Μαυρογιάννης, οι Πρόεδροι των Συλλόγων Νοσοκομειακών Ιατρών Καρδίτσας κ. Αθανασίου, Τρικάλων κ. Μπαντής, Π.Ν. Λάρισας κ. Μπαργιώτας, Γ.Ν. Λάρισας κ. Καραγεώργος, Βόλου κ. Μοσχοτζόπουλος, οι Πρόεδροι των Σωματείων Εργαζομένων Νοσοκομείων Τρικάλων κ. Ντόβας, Βόλου κα Τσώμου, Γ.Ν. Λάρισας κα Δερβένη, Καρδίτσας κ. Αδάμος, της ΠΟΕΔΗΝ κ. Φωτόπουλος, ο πρόεδρος εργαζομένων Κ.Υ. Μαγνησίας κα Χονδρογιάννη, εκπρόσωπος των εργαζομένων στα Κ.Υ. Λάρισας κ. Μπρισίμης.

Προηγούμενο άρθρο Επίσκεψη 11 γυναικών από διάφορες χώρες στην Ρ. Καραλαριώτου
Επόμενο άρθρο «Μετατροπή των Κατασκηνώσεων Κοκκινοπηλού σε “ΠΡΟΤΥΠΟ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΛΥΜΠΟΥ-ΚΟΚΚΙΝΟΠΗΛΟΣ”