Ερώτηση στη Βουλή για το θέμα της πάταξης του παράνομου στοιχηματισμού στην Ελλάδα κατέθεσαν δεκατρείς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Λάρισας κ. Έκτορας Νασιώκας.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, στην ερώτηση που κατέθεσαν προς τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσή και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χ. Καστανίδη, αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών ο τζίρος από τα παράνομα τυχερά παιχνίδια στην Ελλάδα είναι τουλάχιστον 4 δις € ετησίως και παράγεται κυρίως από τον παράνομο στοιχηματισμό στο διαδίκτυο και στα παιγνιομηχανήματα («φρουτάκια»). Η παράνομη αυτή οικονομική δραστηριότητα δεν ελέγχεται, δεν φορολογείται, νομιμοποιεί έσοδα από εγκληματικές πράξεις, προκαλώντας σημαντική μείωση των εσόδων του κράτους.
Το Φεβρουάριο του 2004, η τότε κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με το νόμο 3229 νομοθέτησε τη λειτουργία της επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Τυχερών Παιχνιδιών. Επίσης προσδιόρισε την στελέχωση και λειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών χωρίς οικονομικό κόστος για το δημόσιο. Ακόμα θεσμοθέτησε τη σύσταση σώματος επιθεωρητών τυχερών παιχνιδιών και προσδιόρισε τις προϋποθέσεις για την άσκηση του εποπτικού τους έργου. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. στα 5 χρόνια διακυβέρνησής της δεν ενεργοποίησε το νόμο, με συνέπεια να καταστεί ανενεργός.
Σήμερα στη χώρα μας λειτουργεί με επιτυχία η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Μάλιστα σύμφωνα με κατηγορηματικές δημόσιες τοποθετήσεις του, ο διευθυντής της εν λόγω υπηρεσίας κ. Σφακιανάκης τονίζει, ότι “η υπηρεσία διαθέτει την υλικοτεχνική υποδομή, την απαιτούμενη τεχνογνωσία και το κατάλληλο προσωπικό, για να πατάξει ουσιαστικά και αποτελεσματικά τον παράνομο τζόγο στη χώρα μας”.»
Καταλήγοντας στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν, ότι «σύμφωνα με εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών, λειτουργούν στη χώρα είκοσι χιλιάδες παράνομες παιγνιομηχανές, διαφημίσεις παράνομου διαδικτυακού στοιχήματος φιλοξενούνται σε ημερήσιες εφημερίδες, ενώ ακόμα και γιγαντοαφίσες προπαγανδίζουν τις παράνομες δραστηριότητες, τη στιγμή που υπάρχει σχετική καταδικαστική απόφαση από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών» και ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:
«1. Τι άμεσα μέτρα θα λάβουν για την πάταξη του παράνομου στοιχηματισμού στη χώρα μας;
2. Γιατί δεν ενεργοποιείται η νομοθετημένη από το 2004 Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Τυχερών Παιχνιδιών και το Σώμα Επιθεωρητών Τυχερών Παιχνιδιών, στο βαθμό μάλιστα που η ενεργοποίηση αυτή θα έχει μηδενικό κόστος για το δημόσιο, όπως προσδιορίζει και το άρθρο 17 του ίδιου νόμου;
3. Γιατί δεν ενεργοποιείται η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία έχει τη δυνατότητα να ασκήσει τον απαιτούμενο έλεγχο;»