Η εκδίκηση της φύσης και η αντίστροφη ανάγνωση της πραγματικότητας


Παρότι, κατ’ επανάληψη, διαφημίστηκαν με πομπώδη τρόπο, από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό, τα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν πραγματοποιηθεί στη Περιφέρεια Θεσσαλίας, δεν αποφεύχθηκαν, δυστυχώς, για ακόμη μια φορά, τα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή μας. Οι ευθύνες βαρύνουν όλες τις προηγούμενες Νομαρχιακές και Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις. Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να τα βάλει με τα φυσικά φαινόμενα, ούτε κανείς μπορεί να αποτρέψει πλήρως αντίστοιχα φαινόμενα, ούτε όμως και να αγνοήσει πως η ένταση των φαινομένων και οι καταστροφές που τα συνοδεύουν συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, τις ανεξέλεγκτες παρεμβάσεις στο περιβάλλον και την αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων. Παρόλα αυτά, η καταστροφή μεγάλου μέρους των έργων που είχαν εκτελεστεί και που τα καθιστά άχρηστα, εγείρει ερωτήματα αναφορικά με την ορθότητα και ποιότητα κατασκευής των έργων.

Θλιβερή είναι η προσπάθεια του κ. Αγοραστού να κρύψει την ανεπάρκειά του πίσω από τα έργα της εκτροπής τους Αχελώου. Το έργο, που έθρεψε γενιές πολιτικών, που χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία για την εγκατάλειψη της υπαίθρου και της γεωργίας στην Θεσσαλία, τώρα χρησιμοποιείται και ως άλλοθι της Περιφερειακής Διοίκησης για τις ζημιές από τις πλημμύρες.

Επιπλέον, αναδεικνύεται για πολλοστή φορά η ανεπάρκεια ουσιαστικών παρεμβάσεων με την κατασκευή μικρών έργων συγκράτησης και αποθήκευσης των υδάτων, που χάνονται οδεύοντας προς τη θάλασσα, με πρόσχημα τη δήθεν επίλυση του ζητήματος διαχείρισης των υδατικών πόρων με μεγαλειώδη έργα αντί ορθολογικών βιώσιμων παρεμβάσεων. Ως «Οικολογική Θεσσαλία», έχουμε πολλές φορές αναφερθεί στις αιτίες της πλημμυρογένεσης στην περιοχή μας και στην ανάγκη για κατασκευή έργων προστασίας και έργων ορεινής υδρονομίας.

Θεωρούμε πως πρέπει, επιτέλους, να εφαρμοστεί μια εναλλακτική οικολογική πολιτική προστασίας και διαχείρισης. Η Περιφερειακή Αρχή πρέπει να προχωρήσει σε άμεση υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων  καθώς και σε ανασχεδιασμό της πολιτικής της για τη διαχείριση των υδάτων ώστε, παράλληλα με την αντιπλημμυρική θωράκιση να αξιοποιούνται οι ποσότητες υδάτων τις περιόδους υψηλής βροχόπτωσης.

 

Προηγούμενο άρθρο Αδυναμία στα... tablet είχαν 5 Ρουμάνοι
Επόμενο άρθρο Συνάντηση με τους εκπροσώπους των παρακάρλιων ιδιοκτησιών