«Η οικονομική κρίση οδηγεί σε περισσότερη βία στην κοινωνία και αυτό αν μη τι άλλο έπρεπε να προβληματίσει πολύ σοβαρά αυτούς που είτε σχεδίασαν είτε συμφώνησαν ή έστω αποδέχτηκαν αυτού του είδους τη «θεραπεία» στα οικονομικά προβλήματα της πατρίδας μας»
«Στην Αγγλία όπου έκανα το διδακτορικό μου, είναι διαδεδομένη η φράση: «το να μετράς είναι πιο εύκολο από το να σκέφτεσαι»…
Ας αποδείξουμε εμείς οι Έλληνες που είμαστε μαθημένοι στα δύσκολα ότι σκεφτόμαστε, νοιαζόμαστε, στηρίζουμε τους συνανθρώπους μας και δεν εξαντλούμε τη δράση μας στο να μετράμε και να φροντίζουμε μόνο για τους αριθμούς…»
Αυτό τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας σε ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και το Κέντρο Εφαρμοσμένης Έρευνας και Ανάπτυξης «Μήτις» με θέμα «Δράσεις για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών στη σύγχρονη κοινωνία».
Ο κ. Κ. Αγοραστός χαρακτήρισε το θέμα «δραματικά επίκαιρο» και παρατήρησε ότι «η οικονομική κρίση οδηγεί σε περισσότερη βία στην κοινωνία, βία που εκδηλώνεται με ποικίλους τρόπους τόσο στους δημόσιους χώρους όσο και τους ιδιωτικούς, το σπίτι.
Η άμεση σύνδεση οικονομικής ανέχειας και βίας έχει βεβαίως αποδειχθεί ιστορικά, γεγονός που αν μη τι άλλο έπρεπε να προβληματίσει πολύ σοβαρά αυτούς που είτε σχεδίασαν είτε συμφώνησαν ή έστω αποδέχτηκαν αυτού του είδους τη «θεραπεία» στα οικονομικά προβλήματα της πατρίδας μας», είπε με νόημα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.
Ο κ. Κ. Αγοραστός επανέλαβε την άποψή του ότι «το ακολουθούμενο μείγμα οικονομικής πολιτικής δημιουργεί εκρηκτικό μείγμα στην κοινωνία, την οικονομία και την αγορά. Αυτό το εκρηκτικό μείγμα απειλεί την κοινωνική συνοχή, τον ιστό που κρατά ενωμένη την κοινωνία μας», σημείωσε και προέτρεψε:
«Έστω και τώρα, όμως, πρέπει να δράσουμε, συντονισμένα και με αποφασιστικότητα. Όλοι μαζί: Πολιτεία σε όλες τις εκφάνσεις της, αυτοδιοίκηση, κοινωνία των πολιτών, εκκλησία.
O κοινωνικός αυτοματισμός που φαίνεται να επικρατεί αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία δεν είναι λύση αλλά αντίθετα αδιέξοδος καθώς οδηγεί είτε στην αδιαφορία είτε στην ανοιχτή ρήξη μεταξύ των κοινωνικών ομάδων.
Είναι αλήθεια, πάντως, ότι διαμορφώνονται «επικίνδυνες ισορροπίες» μεταξύ κυβέρνησης – θα έλεγα και πολιτικού συστήματος συνολικά – και κοινωνίας.
Και δυστυχώς, φαίνεται να απλώνεται ακόμη περισσότερο αυτό το πέπλο χρεοκοπίας και απαισιοδοξίας στην ελληνική κοινωνία.
Δυστυχώς, οι Έλληνες βιώνουν καθημερινά τις συνέπειες από μια δογματική εμμονή στην ίδια αποτυχημένη συνταγή και διαπιστώνουν ότι όχι μόνο δεν φαίνεται να αλλάζουν τα πράγματα αλλά μάλλον θα επιδεινωθούν».
Ο κ. Κ. Αγοραστός μετέφερε στην παριστάμενη Υφυπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κα Θεοδώρα Τζάκρη το σφυγμό της κοινωνίας της Θεσσαλίας λέγοντας: «εκτός από τους αριθμούς και τα χρήματα, υπάρχουν άνθρωποι. Άνθρωποι με ανάγκες, με όνειρα, με δίψα για ζωή και δημιουργία. Χρειάζεται, λοιπόν, ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής.
Χρειάζονται πολιτικές παραγωγικής αναδιάταξης και ανάπτυξης καθώς και ενδυνάμωσης της κοινωνικής συνοχής με σαφή χρονοδιαγράμματα, μετρήσιμους στόχους και διαρκή αξιολόγηση.
Αναμφίβολα, οι πολιτικές αυτές και η ανάπτυξη πρέπει να έχουν επίκεντρο τον Άνθρωπο και να συνδυάζονται με συγκεκριμένες δράσεις για την προστασία των υπαρχουσών και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, τη στήριξη με κάθε τρόπο των οικογενειών που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες, την ενθάρρυνση της δημιουργικότητας, της καινοτομίας, της γνώσης, της εξωστρέφειας, της ποιότητας.
Πάνω απ’ όλα χρειάζεται να σταθούμε δίπλα στο συνάνθρωπό μας, να τον στηρίξουμε, να τον ενισχύσουμε.
Χρειάζεται ένα αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος που να απορροφά τους κραδασμούς των οικονομικών εξελίξεων και να προσφέρει ασφάλεια και προστασία.
Ως αιρετή Περιφέρεια προσπαθούμε αυτούς τους πρώτους μήνες της θητείας μας να συμβάλλουμε προς αυτήν την κατεύθυνση στο πλαίσιο βεβαίως των δυνατοτήτων μας καθώς οι πόροι προς την αυτοδιοίκηση είναι κι αυτοί περιορισμένοι».