ΔΙΚΤΥΟ ΜΚΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ : Το Περιβάλλον το δανειστήκαμε από τα παιδιά μας


 Το Δίκτυο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Θεσσαλίας,  που αγκαλιάζει όλους τους Συλλόγους και τις Εθελοντικές Οργανώσεις από όλη τη Θεσσαλία, με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος καλεί ,όχι μόνο όλους τους Συλλόγους-Μέλη του,αλλά και όλους  τους πολίτες να εντάξουν την προστασία του περιβάλλοντος στην καθημερινότητά τους.

  Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η οξύτητα των περιβαλλοντικών προβλημάτων γίνεται ορατή και αδιαμφισβήτητη.

 Δυστυχώς οι σύγχρονες   κοινωνίες, που αποτελούν το 1/3 περίπου του πλανήτη, έχουν επιλέξει μια άγρια και καταστροφική ανάπτυξη χωρίς αρχές και αξίες. Μια ανάπτυξη που αλόγιστα σπαταλά τους φυσικούς πόρους, που ρυπαίνει το νερό, το έδαφος, τον αέρα και καταβροχθίζει στο πέρασμά της τα πάντα  . Εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη το πληρώνουν με την εξαθλίωση και συχνά με τη ζωή τους.

 Δυστυχώς, συχνά διαπιστώνουμε ότι οι πολιτικές αποφάσεις για το περιβάλλον, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, επιμένουν σε τακτικές αυθαιρεσίας και λαϊκισμού, που αποδομούν τη λειτουργία των θεσμών, αποδυναμώνουν τον έλεγχο του νόμου και  τελικά διαστρεβλώνουν την αντίληψη για το δημόσιο χώρο και διαλύουν την  συνοχή και την υπευθυνότητα της κοινωνίας .

Το περιβάλλον χρειάζεται την ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών στη διεκδίκηση της ποιότητας ζωής και στην προστασία του.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ούτε μια στιγμή ότι το περιβάλλον που ζούμε , «δεν το κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας ,αλλά το δανειστήκαμε από τα παιδιά μας» και ως τέτοιο θα πρέπει να το παραδώσουμε και καλύτερο και βιώσιμο.

Όσο θα παραμένουμε  σκυμμένοι στην καθημερινότητα, καταναλωτές  μιας πραγματικότητας και μιας ποιότητας που αντί να μας κάνει να εξεγειρόμαστε, μας αποστασιοποιεί από την ενεργό δράση και πράξη, τόσο θα υπάρχουν πολιτικές ενίσχυσης των ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος του γενικού καλού και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Το Δ.Σ. του Δικτύου  ΜΚΟ Θεσσαλίας σε πρόσφατη συνάντηση με τον αιρετό Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό  έθεσε στο τραπέζι τα μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα που απασχολούν τη Θεσσαλία ,όπως είναι ο Αχελώος,ο Λιγνίτης,ο Πηνειός,η Κάρλα,ο Όλυμπος,η Νιτρορύπανση,οι Βιολογικές Καλλιέργειες ,οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας,ο Παγασητικός ,η ανακύκλωση ,ΧΥΤΑ,ΧΥΤΥ κ.ά. και διεκδικεί μια σοβαρή και συγκεκριμένη περιβαλλοντική πολιτική , αφού η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να λαμβάνεται πρωταρχικά υπόψη σε οποιαδήποτε απόφαση της Πολιτείας ,ιδιαίτερα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Για τον λόγο αυτό το Δίκτυο ΜΚΟ Θεσσαλίας ,έχοντας ως έναν από τους βασικούς πυλώνες δράσης του ,το περιβάλλον ,δηλώνει παρών σε κάθε δημόσια διαβούλευση ,προκειμένου να προστατευτεί το περιβάλλον της Θεσσαλίας και όχι μόνο, από την αυθαιρεσίες των κάθε είδους συμφερόντων .

Κλείνοντας ,θα θέλαμε να τονίσουμε για όλους αυτούς τους πολλούς και ανώνυμους ,πολλές φορές, εθελοντές ότι «Ένας εθελοντής συνδυάζει τον έρωτα του ερασιτέχνη, την συνέπεια του επαγγελματία, την πειθαρχία του στρατιώτη και την ανιδιοτέλεια του ανώτερου ανθρώπου, λειτουργώντας με συμμετοχικότητα, αφοσίωση και προπάντων ευθύνη».

 Για αυτό και όλοι πρέπει να συνυπογράψουμε  αυτό που μας άφησε παρακαταθήκη ο σπουδαίος Νίκος Καζαντζάκης: «Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ μονάχος έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δεν σωθεί ,εγώ φταίω!»

Για το Δ.Σ του Δικτύου ΜΚΟ Θεσσαλίας

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                    Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝ. ΣΚΡΙΑΠΑΣ                                                    ΚΩΝ. ΣΔΡΑΒΟΠΟΥΛΟΥ

Οικονομολόγος -Σύμβουλος Ανάπτυξης              Πτυχιούχος Μηχανολόγος Μηχανικός, MSc

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΟΜΕΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

 

ΑΓΟΡΗ ΑΓΡΑΦΙΩΤΟΥ

Δικηγόρος

 

https://www.mkothessalias.gr/

E-Mail:  info@mkothessalias.gr

Προηγούμενο άρθρο Κ. Αγοραστός: «Προτεραιότητα στο περιβάλλον – στην πράξη»
Επόμενο άρθρο Επιστολή Εκτ. Νασιώκα στον Δήμαρχο Λαρισαίων