- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Γ. Ευθυμίου: Αφορμή για γιορτή ή προβληματισμό;

 Πριν από σαράντα περίπου χρόνια, στις 5 Ιουνίου του 1972, ο ΟΗΕ καθιέρωσε την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος για να θυμίζει τη σημασία της Διάσκεψης της Στοκχόλμης για το Ανθρώπινο Περιβάλλον.

 Κάθε χρόνο τη μέρα αυτή γράφονται πολλά, στα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής ενημέρωσης, για το περιβάλλον αλλά η πραγματική και ουσιαστική διαπίστωση κάθε χρόνο βρίσκει τον πλανήτη με περισσότερα και νέα περιβαλλοντικά προβλήματα σε παγκόσμιο ή εθνικό επίπεδο. Η κλιματική αλλαγή, τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται συχνότερα και εντονότερα, τα πυρηνικά ατυχήματα, τα συχνά τροφικά σκάνδαλα, οι επιδημίες και πολλά άλλα, δημιουργούν ένα ασταθές κλίμα σε ένα εύθραυστο περιβάλλον όπου αναδεικνύεται με τον χειρότερο τρόπο το τίμημα της  ανθρώπινης απληστίας για οικονομικό κέρδος και η αδιαφορία για την ποιότητα του περιβάλλοντος.

Η συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση του πλανήτη συχνά αποδεικνύει πόσο ανεπαρκής είναι ο άνθρωπος να αντιμετωπίσει τόσο τις όποιες αστοχίες των επιτευγμάτων του, όπως για παράδειγμα η πυρηνική ενέργεια που μέχρι πριν το ατύχημα της Ιαπωνίας παρουσιαζόταν ως η πλέον ¨καθαρή¨ ενέργεια, όσο και τις συνέπειες από την κλιματική αλλαγή που επέφερε η αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων. 

Άραγε η Παγκόσμια ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, είναι μια μέρα για γιορτή και αφορμή για εκδηλώσεις για το περιβάλλον ή πρέπει να είναι μια μέρα περισυλλογής και προβληματισμού για την ποιότητα του περιβάλλοντος, για την κατάσταση του πλανήτη, για τη συνεισφορά του καθενός μας στο σημερινό πρόβλημα. Πρέπει να είναι μια αφετηρία επαγρύπνησης για όλους μας και επαναπροσδιορισμού πως πρέπει να συμπεριφέρεται και να ζει ο καθένας μας και τις 365 μέρες του χρόνου, για ένα καλύτερο οικολογικά πλανήτη, για μια καλύτερη και ποιοτικότερη ζωή.

Η ποιότητα του πλανήτη εξαρτάται από την ποιότητα του περιβάλλοντος που διατηρεί ο καθένας στην κοινωνία που ζει και δραστηριοποιείται, δηλαδή στην πόλη, την περιφέρεια, τη χώρα του. Η διαπίστωση των προβλημάτων του πλανήτη, αντικατοπτρίζει την τοπική υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Και δημιουργείται εύλογα το ερώτημα, τι πρέπει να αλλάξει ο καθένας στην καθημερινότητά του για να βελτιωθεί ποιοτικά το περιβάλλον και η ζωή του.

Ο κάθε πολίτης μπορεί να συμβάλλει με τη δική του συμπεριφορά στην σωτηρία του περιβάλλοντος, με την αλλαγή κάποιων απλών καθημερινών συνηθειών όπως:

Αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση (δήμοι, περιφέρειες) πρέπει να έχουν ως στόχο να ελαχιστοποιήσουν το περιβαλλοντικό τους στίγμα μέσα από μια σειρά απλών αλλά τόσο ουσιαστικών δράσεων που θα βελτιώσουν το περιβάλλον τους. Για να υπάρχουν τα καλύτερα και άμεσα αποτελέσματα σε μια τέτοια προσπάθεια θα πρέπει:

Η διεθνής πρακτική έχει δείξει ότι η ύπαρξη ενημέρωσης με τη διανομή έντυπου υλικού, με τη χρήση της τεχνολογίας, με τη διοργάνωση ημερίδων αλλά και η δημιουργία κινήτρων προς τους πολίτες στις τοπικές κοινωνίες μπορεί να αποφέρει θεαματικότερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα συμμετοχής.

Είναι γεγονός ότι και το περιβάλλον πρώτιστα είναι θέμα παιδείας. Χρειάζεται διαρκής εκπαίδευση – κατάρτιση όλων των πολιτών, συμμετοχή όλων των φορέων, ώστε σε ατομικό, οικογενειακό αλλά και επαγγελματικό επίπεδο να αλλάξει η συμπεριφορά σε απλές καθημερινές συνήθειες.