Στη Βόρειο Ήπειρο νιώθεις πιο έντονα το μήνυμα της 25ης Μαρτίου


 

 

«Ευρισκόμενος κανείς εκτός συνόρων, σε εδάφη που άλλοτε υπήρξαν βιλαέτια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και στα οποία εξακολουθούν να ζουν συμπαγείς ελληνικοί πληθυσμοί, νιώθει πιο έντονα το μήνυμα της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, της επανάστασης για την απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος μετέβη στην Κορυτσά της Βορείου Ηπείρου προκειμένου να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική παλιγγενεσία που διοργανώθηκαν από το Ελληνικό Γενικό Προξενείο.

Μετά τη Θεία Λειτουργία στον επιβλητικό ναό της Αναστάσεως, που ανεγέρθη μετά την κατάρρευση του αθεϊστικού καθεστώτος Χότζα, οι βουλευτές κκ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, Γιώργος Κασαπίδης και Τιμολέων Κοψαχείλης, μαζί με τους Περιφερειάρχες Ηπείρου κ. Αλέκο Καχριμάνη και Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρο Καρυπίδη, συνοδευόμενοι από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος κ. Ιωάννη Πεδιώτη επισκέφθηκαν στο επισκοπικό μέγαρο τον Μητροπολίτη Κορυτσάς κ. Ιωάννη.

Ο βουλευτής Λαρίσης εξήρε το έργο που επιτελεί η Αλβανική Εκκλησία, υπό τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, και ζήτησε ενημέρωση για τους Ορθόδοξους που ζουν στην Αλβανία. Όπως είναι γνωστό τα αποτελέσματα της πρόσφατης απογραφής δεν αναγνωρίζονται από την ελληνική μειονότητα και την ορθόδοξη αλβανική εκκλησία. Πριν τους διωγμούς του αθεϊστικού καθεστώτος, οι Ορθόδοξοι αποτελούσαν το 24% του αλβανικού πληθυσμού. Ο μητροπολίτης Κορυτσάς ευχήθηκε Χρόνια Πολλά για την εθνική επέτειο της Ελλάδος και ευχαρίστησε τους Έλληνες για τη βοήθεια που προσφέρουν στην Αλβανική Εκκλησία. Ταυτόχρονα, προέτρεψε, με βάση την οδυνηρή εμπειρία της Αλβανίας, η Ελλάδα να μην απομακρυνθεί από την εκκλησία.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η εκδήλωση για την 25η Μαρτίου 1821 που πραγματοποιήθηκε στα Εκπαιδευτήρια Κορυτσάς «Όμηρος» με μαθητές να απαγγέλουν ποιήματα, να τραγουδούν δημοτικά τραγούδια, να χορεύουν παραδοσιακούς χορούς και να παίζουν θεατρικά σκετς με θέματα από την ελληνική επανάσταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιφέρεια της Κορυτσάς δεν αναγνωρίζεται από την Αλβανία ως μειονοτική ζώνη και έτσι δεν παρέχεται δημόσια παιδεία με μαθήματα στην ελληνική γλώσσα στα παιδιά των ομογενών. Το κενό αυτό καλύπτει σε μεγάλο βαθμό ο «Όμηρος», όπου μαθαίνουν ελληνικά γράμματα 520 παιδιά. Στην εκδήλωση που παρακολούθησαν εκατοντάδες ομογενείς, ήταν παρόντες ο πρόεδρος του Κόμματος Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΚΕΑΔ), αντιπρόεδρος της αλβανικής Βουλής κ. Βαγγέλης Ντούλε και ο πρόεδρος της «Ομόνοιας» κ. Λεωνίδας Παπάς.     

Στη δήλωσή του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημειώνει ότι «η Βόρειος Ήπειρος, σταυροδρόμι που ένωνε εκείνα τα χρόνια την Οθωμανική αυτοκρατορία με την Κεντρική Ευρώπη, η γη που μαρτύρησε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, έχει ανεκτίμητη συνεισφορά στους εθνικούς αγώνες. Είναι η πατρίδα των μεγαλύτερων εθνικών ευεργετών, που με τις δωρεές τους συνέβαλαν στην παιδεία του έθνους και την αφύπνιση του υπόδουλου Γένους από τη μακρά σκλαβιά, που ήταν προϋπόθεση της επανάστασης του ’21.

Επιστρέφω από την Κορυτσά περισσότερο αισιόδοξος. Εκτός συνόρων υπάρχει ένας ελληνισμός, ο οποίος σε πείσμα της ιστορίας, διατηρεί μέχρι σήμερα ισχυρή την εθνική του ταυτότητα και άσβεστη την αγάπη του για την πατρίδα.».

 

 

Προηγούμενο άρθρο Γιορτάστηκε και φέτος η Εαρινή Ισημερία στην Περραιβική Δωδώνη
Επόμενο άρθρο Το ζήτημα Κατρούγκαλου είναι ηθικό και όχι τυπικό