Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Μ. Χαρακόπουλου «Εκ νεότητος μου»


 Άνθρωποι των γραμμάτων αλλά και πολιτικοί παρουσιάζουν την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011 στις 8 το βράδυ στο Αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, το νέο βιβλίο του Μάξιμου Χαρακόπουλου «Εκ νεότητός μου». Πρόκειται για το τέταρτο κατά σειρά βιβλίο του Λαρισαίου βουλευτή που αποτελείται από διηγήματα, τα οποία θα παρουσιάσουν ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, η πρώην υφυπουργός και Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Κερκύρας κα Άντζελα Γκερέκου, η Δημοσιογράφος κα Μαριάννα Πυργιώτη, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Γιώργος Ανδρειωμένος και ο γιατρός, και ιστορικός ερευνητής κ. Νίκος Παπαθεοδώρου. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει ο ηθοποιός κ. Νίκος Χύτας. 

 Στις μικρές αυτές ιστορίες που διατρέχουν πάνω από μισό αιώνα, από το μεσοπόλεμο μέχρι τη δεκαετία του ΄90, σκοντάφτει κανείς σε ανθρώπινα πάθη και δοκιμασίες της ζωής, έρωτες και απογοητεύσεις, πόνο αλλά και ελπίδα που, μαζί με την πίστη, κρατά εντέλει όρθιους τους ανθρώπους στα πόδια τους.

Η προσφυγιά, οι στερήσεις, το ασφυκτικά συντηρητικό περιβάλλον της ελληνικής επαρχίας εκείνων των χρόνων διαμορφώνουν τους χαρακτήρες των πρωταγωνιστών που παλεύουν με τα καμώματα της μοίρας, σε μια εποχή που οι άνθρωποι ήταν ολιγαρκείς και οι αρχές που κανοναρχούσαν τη ζωή τους δύσκολα επιδέχονταν αμφισβήτηση.

Όπως σημειώνει στον πρόλογο ο συγγραφέας «Το Ἐκ νεότητός μου είναι μια συλλογή διηγημάτων που έγραψα τα τελευταία χρόνια σε στιγμές πολιτικής έντασης σε μια προσπάθεια απόδρασης από αυτή. Στην Ελλάδα η πολιτική διαπάλη συχνά διεξάγεται χωρίς κανόνες. Κατά κανόνα απουσιάζουν οι αρχές και οι αξίες στην πολιτική αντιπαράθεση. Ιδιαίτερα από αυτούς που συνήθως τις επικαλούνται μεγαλοστόμως. Η διαβολή και η συκοφαντία δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή. Η παραπολιτική κατισχύει της πολιτικής. Το κυνήγι των εντυπώσεων οδηγεί σε συνεχείς εκπτώσεις αρχών τους πολιτικούς. Το διάβασμα και το γράψιμο είναι ασφαλής οδός διαφυγής από τα μικρά και ψυχοφθόρα της πολιτικής».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, είναι συγγραφέας των βιβλίων: Ρωμιοί της Καππαδοκίας (κοινωνιολογική μελέτη, Ελληνικά Γράμματα 2003), Ενθύμιον Πανηγύρεως (λεύκωμα, Ελληνικά Γράμματα 2005) και Δείγματα Γραφής (πολιτικά δοκίμια, Μεταίχμιο 2007). Η μελέτη του «Το ελληνοτουρκικό Σύμφωνο Φιλίας του 1930. Η Προσφυγική Αντίδραση» δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Γεωστρατηγική του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων (τεύχος 15-16). Χρονογραφήματα και διηγήματά του έχουν δημοσιευθεί στον αθηναϊκό και τον περιφερειακό Τύπο.

Προηγούμενο άρθρο Ορκωμοσία αποφοίτων του τμήματος Λογιστικής
Επόμενο άρθρο Ροντούλης Αστ.: Γίνονται προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κάνει ότι δεν ξέρει τίποτα