Η κατάργηση της δυνατότητας επιλογής της δεύτερης ξένης γλώσσας στα σχολεία με παράλληλη επιβολή μίας συγκεκριμένης «θα δημιουργήσει σχολεία δύο ταχυτήτων» αλλά και «αντιπαραθέσεις» στο εσωτερικό της εκπαιδευτικής κοινότητας, επισημαίνει η υπεύθυνη περιφερειακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Θέκλα Παρασκευούδη, με αφορμή τις έντονες αντιδράσεις καθηγητών, μαθητών και γονέων.
Μετά από επαφές που είχε με συνδικαλιστές εκπαιδευτικούς από τη Θεσσαλία, η κ. Παρασκευούδη επεσήμανε πως ουσιαστικά «ο χαρακτηρισμός των σχολείων μας σε «γαλλόφωνα» και «γερμανόφωνα» πρακτικά εγείρει ζήτημα δημοκρατίας αφού την ίδια ώρα βάσει των επίσημων στοιχείων, οι εκπαιδευτικοί Γαλλικής και Γερμανικής γλώσσας είναι υπεραρκετοί για την απρόσκοπτη συνέχισης της διδασκαλίας και των δύο γλωσσών με το καθεστώς που όλοι γνωρίζουμε τα τελευταία χρόνια».
«Το ερώτημα λοιπόν, εξηγεί η υπεύθυνη περιφερειακών Μ.Μ.Ε. της Δημοκρατικής Συμμαχίας, είναι το κατά πόσο μπορεί η χώρα που έδωσε τα φώτα του πολιτισμού στον πλανήτη, θα μπορεί να αισθάνεται υπερήφανη για την εκπαίδευσή της, όταν στερεί ουσιαστικά σε 20 ή 30 παιδιά το δικαίωμα σε μία γλώσσα και επιβάλλει σε κάποια άλλα παιδιά μία άλλη γλώσσα η οποία πιθανόν να μην τους είναι αρεστή».
Η κ. Παρασκευούδη καταλήγει χαρακτηρίζοντας ως «μεγάλο εκπαιδευτικό πισωγύρισμα» τη συγκεκριμένη απόφαση της υπουργού Παιδείας ασπαζόμενη πλήρως την εξής φράση που της είπε γυναίκα εκπαιδευτικός «η δημοκρατία σέβεται όλους. Δεν εξαναγκάζει».
Εξάλλου, στην Βουλή προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κατέθεσε στις 09/06/11 ερώτηση για την επιλογή δεύτερης ξένης γλώσσας και ο βουλευτής Ηλείας και στέλεχος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Γιώργος Κοντογιάννης.