Συμμετοχή του τμήματος αιμοδοσίας του ΤΕΕ/ΚΔ Θεσσαλίας σε εκδηλώσεις προώθησης κξαι ενίσχυσης αυτού του σκοπού


 Στα πλαίσια του εορτασμού της   «Παγκόσμιας Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη», το Τμήμα Αιμοδοσίας του ΤΕΕ/ΚΔ Θεσσαλίας διοργανώνει και συμμετέχει σε μια σειρά εκδηλώσεων προώθησης και ενίσχυσης του σημαντικού αυτού ανθρωπιστικού σκοπού  με στόχο την περαιτέρω ευαισθητοποίηση των μελών του και της κοινωνίας γενικότερα προς αυτή την κατεύθυνση.

 Ειδικότερα :

  • Ø Διοργανώνει τη Δευτέρα το πρωί, 11-7-2011 έκτακτη εθελοντική αιμοδοσία στην αίθουσα του ΤΕΕ , με στόχο την ενίσχυση των αποθεμάτων του αλλά κυρίως στη συνδρομή του στην αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών σε αίμα κατά τη δύσκολη θερινή περίοδο
  • Ø Προωθεί ακατάπαυστα την ιδέα της εθελοντικής αιμοδοσίας τόσο με προσωπικές επιστολές και δράσεις προώθησης του ιδεώδους προς τα μέλη του, με στόχο τη συνεχή διεύρυνση των ενεργών μελών του, όσο και με συμμετοχή στα δρώμενα των αιμοδοτικών συλλόγων του νομού όπως συσκέψεις συντονισμού δράσεων, λαμπαδηδρομίες εθελοντισμού, αλλά και ενημερωτικές συναντήσεις με το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Αιμοδοσίας του ΓΝΛ με το οποίο έχει επιτευχτεί άριστη συνεργασία σ’ όλους στους τομείς
  • Ø Προγραμματίζει και προετοιμάζει τη 2η τακτική ημέρα εθελοντικής αιμοδοσίας του ΤΕΕ για τον ερχόμενο Νοέμβριο σύμφωνα με το ετήσιο πρόγραμμα του
  • Ø Τέλος, σε συνεργασία με εκπαιδευτικές μονάδες της Λάρισας, θα διοργανώσει «παιδικό διαγωνισμό ζωγραφικής και μηνυμάτων» για την Εθελοντική Αιμοδοσία, με έκθεση όλων των συμμετοχών και έκδοση ειδικού λευκώματος καθώς, και βράβευση των καλύτερων.

Το Τμήμα Αιμοδοσίας  του ΤΕΕ  Κεντρικής  & Δυτικής Θεσσαλίας από το 2004 που ιδρύθηκε έχει επιτελέσει σημαντικό έργο για τα μέλη του τμήματος αλλά, έχει συμβάλλει και γενικότερα στη σημαντική προσπάθεια διάδοσης του εθελοντισμού σε ένα τόσο σημαντικό κοινωνικό θέμα, αυτό της Αιμοδοσίας.

Τα αποτελέσματα των δράσεων του Τμήματος αντικατοπτρίζονται στην προοδευτική βελτίωση των αποθεμάτων αίματος παρά τη συνεχώς αυξανόμενη συνεισφορά μονάδων σε πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Στον  παρακάτω πίνακα διαγράφεται χαρακτηριστικά η εν λόγω αύξηση από το 2004 έως σήμερα,  όπου φαίνεται ότι τα αποθέματα  σήμερα αγγίζουν τις 130 μονάδες αίματος,  ενώ με τις δύο προγραμματιζόμενες αιμοδοσίες εντός του 2011 αναμένεται ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα.

Η ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΖΩΗΣ

Η αιμοδοσία είναι για ευγενική πράξη, της οποίας τα αποτελέσματα σώζουν ζωές διότι το αίμα ούτε παράγεται, ούτε αντικαθίσταται. Μόνο προσφέρεται. Είναι ζήτημα ζωής. Είναι δείγμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ :

Σε κάθε νοσοκομείο 2 στους 10 ασθενείς κατά μέσο όρο χρειάζονται μετάγγιση. Έτσι, οι ετήσιες ανάγκες της χώρας μας σε αίμα, ξεπερνούν πολύ   τις 550.000 – 600.000 φιάλες και καλύπτονται από τις εξής πηγές:

  • Ø 50 % από το συγγενικό περιβάλλον των ασθενών.
  • Ø 40 % από συγκροτημένους συλλόγους εθελοντών
  • Ø 5 % από τις ένοπλες δυνάμεις.

Δυστυχώς, επειδή οι αυξημένες ανάγκες της χώρας μας δε καλύπτονται πλήρως βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να εισάγουμε αίμα από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, πράγμα που δεν μας τιμά ως χώρα και είναι οικονομικά ασύμφορο. Χιλιάδες συνάνθρωποί μας βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να ζητούν απεγνωσμένα μια φιάλη αίματος.  

Αίμα χρειάζονται…

  • v Οι χιλιάδες τραυματίες των τροχαίων ατυχημάτων που έχουν ανάγκη από πολλές φιάλες αίμα, ανάλογα με την περίπτωση.
  • v Τα 4.000 άτομα που πάσχουν από Μεσογειακή Αναιμία, στην πλειοψηφία τους παιδιά. Για κάθε ασθενή απαιτούνται 30 φιάλες το χρόνο.
  • v Όσοι πάσχουν από διάφορες αιματολογικές ασθένειες (λευχαιμία, αιμορροφιλία κα.) για την κάλυψη των οποίων απαιτούνται έως και 50 φιάλες αίματος ή παραγώγων.
  • v Ορισμένες έγκυες που παρουσιάζουν προβλήματα κατά τον τοκετό, καθώς και ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε κάποια επέμβαση (ορθοπεδική, καρδιοχειρουργική κα.).
  • v Περιστατικά βαριάς γαστρορραγίας και Χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας.

ΑΣ ΜΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΜΕ …..

Προηγούμενο άρθρο Πυρήνας Ν. Λάρισας: Παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζήτησε το Πατριωτικό Μέτωπο
Επόμενο άρθρο Πανθεσσαλική συνεδρίαση αστυνομικών ενώσεων<Λάρισας-Μαγνησίας-Καρδίτσας-Τρικάλων>