«Βίωσαν» την παράδοση βήμα – βήμα από το ξεκίνημα της Σαρακοστής έως και τα γλέντια και το ξεπροβόδισμα του Πάσχα εκατοντάδες Ελασσονίτες που παρακολούθησαν την εκδήλωση της Λαογραφικής – Αρχαιολογικής Εταιρίας «…στου Ολύμπου την αυλή, ήρθανε τα Πασχαλόγιορτα», εκδήλωση αφιερωμένη στα ήθη, έθιμα, στα τραγούδια και στους χορούς της Πασχαλιάς.
Το μέλος του Δ.Σ. της Λ.Α.Ε.Ε. – χοροδιδάσκαλος κ. Αθηνά Νατσιούλη – Σολωμού, που παρουσίασε την εκδήλωση, αναφέρθηκε βήμα – βήμα στην περίοδο από την αρχή της Σαρακοστής φθάνοντας στη γιορτή του Πάσχα και στο ξεπροβόδισμα του. Ανάμεσα στα άλλα, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πάσχα των Ευαγγελίων και Λαμπρή των ποιητών. Άνοιξη της ανθοφορίας και του λαμπρού φωτός, τότε που συντελείται η ανάσταση, η αναγέννηση – πιο συγκλονιστική απ’ την ίδια τη γέννηση, σε τούτους τους λαμπερούς μεσογειακούς τόπους όπου οι άνθρωποι επικίνδυνα ισορροπούν ανάμεσα στις χαρές της ζωής και στην επίγνωση της παντοδυναμίας του χάρου. Ο συμβολισμός τον θείου δράματος βασίζεται στο αρχετυπικό σχήμα μιας αντίφασης. Ο θεός πεθαίνει ενώ ο κόσμος ξαναγεννιέται, κηδεύεται μέσα στην οργιαστική ανθοφορία της φύσης, θάβεται κάτω από σωρούς λουλουδιών. Θάνατος γονιμοποιός. Οι θιασώτες του, αβέβαιοι πάντα, προσπαθούν με μαγικές ενέργειες να επηρεάσουν τις ανεξιχνίαστες βουλές των καταχθόνιων πνευμάτων, τους υποβάλλουν τις φανερές και αφανέρωτες επιθυμίες τους. Η ενιαύσια αναβλάστηση, ξέσπασμα της παγκόσμιας ζωτικότητας, απαντά ωστόσο σταθερά, ανανεώνοντας κάθε άνοιξη μια υπόσχεση αιωνιότητας.
Παράλληλα με τις εκκλησιαστικές τελετές, σοφά εναρμονισμένες με τις πανάρχαιες λαϊκές πεποιθήσεις, οι Νεοέλληνες αφοσιώνονται συλλογικά στις δικές τους τελετουργίες μέσα στην ανοιξιάτικη φύση. Συν-τρώγουν και συν-πίνουν, ανακαλούν τα πρέποντα τραγούδια για τους αργόσυρτους ιερούς χορούς τους, επικοινωνούν με τους ξενιτεμένους τους, ανασυγκροτούν την κοινότητα τους. Οι μεγάλοι θυμούνται, οι νέοι μυούνται, οι γυναίκες ιερουργούν. Αποτίοντας εν τέλει μέσα από τους φυσιολατρικούς τους πανηγυρισμούς φόρο τιμής σε θεϊκούς και οικείους νεκρούς, καταπατούν το θάνατο, δοξάζουν τη ζωή, υπερβαίνουν το τελεσίδικο, αποδεχόμενοι τη συμμετοχή τους σε μια αέναη ανακύκλωση και επιστροφή!».
Οι «πρωταγωνιστές» της βραδιάς, που ενθουσίασαν τον κόσμο και καταχειροκροτήθηκαν στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη», ήταν συνολικά 150 άτομα: τα μέλη των χορευτικών ομάδων της Λαογραφικής – Αρχαιολογικής Εταιρίας Ελασσόνας, η νεοσύστατη χορωδία παραδοσιακού τραγουδιού της Λ.Α.Ε.Ε.(υπό τη διεύθυνση του Μάριου Σαρακατσάνου), τα μέλη των χορευτικών του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Δρυμού Ελασσόνας(με τις γνωστές «Λαζαρίνες») και η εκκλησιαστική χορωδία του ιερού ναού Αγίου Σπυρίδωνος Ελασσόνας, ενώ συνόδευσαν οι μουσικοί Μάριος Σαρακατσάνος(λαούτο), Θανάσης Σαμόλαδος(κλαρίνο), Γιάννης Σαμόλαδος(κρουστά) και Λευτέρης Γάλλος (βιολί).
Αποκορύφωμα της βραδιάς ήταν το ατέλειωτο Πασχαλινό γλέντι αλλά και το έθιμο – δρώμενο της «Ανδρομάνας» (από τη γειτονική Δεσκάτη), που …αποχαιρετά και ξεπροβοδάει το Πάσχα.
Στο τέλος της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της Λαογραφικής Εταιρίας Ελασσόνας κ. Γιάννης Σαμώτας ευχαρίστησε τον κόσμο που παρακολούθησε την εκδήλωση και όλους όσοι έβαλαν το δικό τους «λιθαράκι» για την επιτυχία της, ενώ υπενθύμισε το επόμενο ραντεβού με τις καθιερωμένες εκδηλώσεις – φεστιβάλ «…στου Ολύμπου την αυλή» τον ερχόμενο Αύγουστο, στο ανοιχτό θέατρο της πόλης.
Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η Λαογραφική – Αρχαιολογική Εταιρία Ελασσόνας με την οργανωτική υποστήριξη της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «ΜΕΝΤΟΡΕΣ» και την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Ελασσόνας(με την παραχώρηση της Αίθουσας Θεάτρου).
Στην επίκαιρη και ενδιαφέρουσα εκδήλωση της Λαογραφικής – Αρχαιολογικής Εταιρίας έδωσαν το παρών: ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι.Μ. Ελασσώνος – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημ. Παπαδημόπουλος, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Εθελοντισμού Ελασσόνας κ. Ευφρ. Καρκαβανίδου – Σκρέτα, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ελασσόνας κ. Γεώργ. Γιαννούλας, δημοτικοί σύμβουλοι, ο ιερέας π. Αλέξανδρος Ρουμπιές, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής, εκπαιδευτικοί, μαθητές, μέλη και φίλοι του συλλόγου, κ.ά.