Πειραματική κομποστοποίηση στη Λάρισα


 Σε πρωτοποριακό πρόγραμμα για την διαχείριση οικιακών απορριμμάτων μετέχουν από χθες Τετάρτη 22 Ιουνίου Λαρισαίοι, οι οποίοι μετέχουν σε σχετική πειραματική προσπάθεια, που υλοποιείται με πρωτοβουλία του Συλλόγου «Φίλων του Πηνειού».

 Παραδόθηκαν ήδη 50 οικιακοί κάδοι κομποστοποίησης σε αντίστοιχα νοικοκυριά, τα οποία για τους επόμενους 18 μήνες θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα τα αποτελέσματα του οποίου θα αξιολογηθούν με την ολοκλήρωση του.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση οργανικά οικιακά απορρίμματα αποτελούν περίπου το 40 με 60%του συνόλου των απορριμμάτων που παράγουμε σπίτι μας. Από αυτά το 70% περίπου είναι κομποστοποιήσιμα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε δια της μεθόδου αυτής να μειώσουμε το σύνολο των οικιακών απορριμμάτων μας κατά 35% περίπου.

Η κομματοποίηση είναι μία απολύτως ασφαλής μέθοδος από πλευρά υγείας και εύκολη στην εφαρμογή και αποτελεί εναλλακτική πρακτική σε σχέση με την ταφή η την καύση των οργανικών αποβλήτων.

Τα οφέλη της είναι πολλαπλά με κυριότερα τον περιορισμό της ρύπανσης του εδάφους και των υπογείων υδάτων και την επιμήκυνση του χρόνου ζωής των ΧΥΤΑ και των ΧΥΤΥ. Συμβάλει δε στην αποφυγή του ευτροφισμού των νερών, στην γονιμότητα του εδάφους και στην προστασία του πλανήτη από το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ενώ, όπως επισημαίνεται από τον σύλλογο, η καθιέρωση της οικιακής κομποστοποίησης θεωρείται και ως επέκταση της ανακύκλωσης, η οποία αποτελεί σοβαρό παράγοντα για την προστασία του Πηνειού και του φυσικού περιβάλλοντος.

Προηγούμενο άρθρο Έργα προϋπολογισμού 1,3 εκατ. Ευρώ σε τομείς της 2βάθμιας φροντίδας υγείας και πολιτιστικών υποδομών
Επόμενο άρθρο Τα Αριστουργήματα της Συλλογής Γ.Ι. Κατσίγρα…στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας