Ως ένα νομοσχέδιο που «έρχεται να απαντήσει στο αίτημα για δικαιοσύνη που αρθρώνεται από παντού, σε μεγάλους δίκαιους αγώνες εργαζομένων, να εξορθολογήσει το Δημόσιο, να αποκαταστήσει σχέσεις, αδικίες και τη δημοκρατική λειτουργία, προσπαθώντας ταυτόχρονα να θέσει τέλος και στην ταλαιπωρία που δοκιμάζουν οι πολίτες» χαρακτήρισε η βουλευτίνα Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη το ν/σ του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στην Ολομέλεια της Βουλής. Όπως υποστήριξε, τα πυρά αντιπολίτευσης και ΜΜΕ που δέχεται ήταν αναμενόμενα «επειδή επιχειρεί να προτάξει το σκοπό που το Δημόσιο οφείλει να υπηρετεί: το κοινωνικό σύνολο και τις ανάγκες του, καταργώντας μνημονιακές διατάξεις και συνέπειες αυτών, όπως έγινε και με τα προηγούμενα ν/σ που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή».
Η βουλευτίνα αναφέρθηκε στις παθογένειες του Δημοσίου που καλλιεργήθηκαν συστηματικά από τις κυβερνήσεις, οδηγώντας στην «απαραίτητη απαξίωση από την προηγούμενη κυβέρνηση της έννοιας της δημόσιας υπηρεσίας και του κοινού αγαθού στη συνείδηση των πολιτών, ώστε να ιδιωτικοποιηθούν ή να σχεδιαστεί μελλοντική ιδιωτικοποίηση κρίσιμων τομέων του δημοσίου, να δικαιολογηθούν οι απολύσεις και για να μετατεθεί η ευθύνη από τις κυβερνήσεις και τις επιλογές τους στο, εν γένει, κακό δημόσιο. Τραγική συνέπεια αυτής της πολιτικής ήταν βασικές υπηρεσίες και κοινά κοινωνικά αγαθά να μην είναι πλέον προσβάσιμα».
Δεν παρέλειψε δε, να αναφερθεί στη στοχοποίηση επαγγελματικών ομάδων και τη δημιουργία φαινομένων κοινωνικού αυτοματισμού από τις προηγούμενες κυβερνήσεις «κάθε φορά που υπήρχε μια διεκδίκηση ή διαμαρτυρία για την αδιανόητη κατάσταση που επιβλήθηκε από τα μνημόνια», τονίζοντας ότι «κάθε φορά που ο διασυρμός και η τρομοκράτηση δεν έπιαναν χρησιμοποιούνταν πλήρως αντισυνταγματικές μέθοδοι, έως και το μέτρο της επιστράτευσης απεργών. Θέλουμε εργαζόμενους που δε θα φοβούνται, γιατί ο φόβος είναι κακός σύντροφος και στο να σκεφτείς και στο να εργαστείς και στο να παράξεις».
«Το παρόν ν/σ καταπολεμά τη γραφειοκρατία, δείχνει σεβασμό στο Σύνταγμα και στους ανθρώπους, φροντίζει να αντιμετωπίσει τα κακώς κείμενα του Δημοσίου και ως προς τη διαφθορά, χωρίς να εκδικείται και να τιμωρεί τους εργαζόμενους για πράγματα άσχετα με τη δουλειά τους όπως οι πολιτικές πεποιθήσεις ή η κοινωνική τους δράση. Επιβάλλει πλέον την επίταξη μόνο για τους λόγους που αναφέρονται στο Σύνταγμα.
Εκτός από την ελευθερία, αρετή και τόλμη θέλει και για να αντιμετωπίσει κανείς ένα γραφειοκρατικό τέρας που είχε φτιαχτεί για να εξυπηρετεί κομματικούς μηχανισμούς× και αυτό το ν/σ το πράττει. Για να λειτουργήσει όμως θα πρέπει όλοι και όλες μαζί, δημόσιοι λειτουργοί και πολίτες να το προσπαθήσουμε, διότι αποτελεί μια πρώτη ριζοσπαστική τομή για τη διοίκηση με θετικό πρόσημο για την κοινωνία και τους εργαζόμενους».