Η Λάρισα «Παγκόσμια Πρωτεύουσα της Ποίησης» για το 2011, υποδέχεται τους ποιητές του κόσμου (200 ποιητές από 40 χώρες του κόσμου), για το 22ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών, ένα διεθνές πολιτιστικό γεγονός το οποίο πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ποιητές από 65 χώρες (ρεκόρ χωρών) συμμετέχουν στην ανθολογία του συνεδρίου. Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί το «1ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Ποίησης» με τη συμμετοχή ποιητών από χώρες της Μεσογείου, με προοπτική να διοργανώνεται κάθε 2 χρόνια στη Λάρισα και να γίνει θεσμός με διεθνή εμβέλεια για την περιοχή.
Σήμερα Τετάρτη 29 Ιουνίου στις 19.00 στο ξενοδοχείο Larissa Imperial η επίσημη τελετή έναρξης θα ξεκινήσει με τις ομιλίες του Λαρισαίου γιατρού και ποιητή Δημήτρη Π. Κρανιώτη, Προέδρου του 22ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Ποιητών και του Benjamin R. Yuzon, Προέδρου της Διεθνούς Ένωσης Τιμημένων Ποιητών UPLI. Θα ακολουθήσουν οι χαιρετισμοί των επισήμων και οι ομιλίες από 2 βραβευμένες Ελληνίδες ποιήτριες , της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ, η οποία τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης το 1985 και της Ολυμπίας Καράγιωργα, η οποία τιμήθηκε με Βραβείο Ποίησης της Ακαδημίας Αθηνών το 2010.
Κατά την τελετή έναρξης θα γίνει βράβευση της «Μούσας του Παγκοσμίου Συνεδρίου Ποιητών» και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς από το Λύκειο Ελληνίδων Λάρισας, «Ποίηση συνοδεία χορού» (Dancing Poetry) από τα μέλη της «Poetic Dance Theater Company» από τις Η.Π.Α και μελοποιημένη ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη από την Ντίνα Σδράλλη (τραγούδι), Σάντρα Αποστολοπούλου (φλάουτο) και Σπύρο Καβαλλιεράτο (κιθάρα).
Το 22ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών θα πραγματοποιηθεί από σήμερα έως την Κυριακή 3 Ιουλίου στη Λάρισα, στα Τέμπη, στα Μετέωρα και στο Στόμιο, υπό την αιγίδα των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας , του Δήμου Λαρισαίων και με την υποστήριξη της ΕΡΤ, της ΤΕΔΚ Ν. Λάρισας, του Δήμου Αγιάς, του Δήμου Τεμπών, του Δήμου Καλαμπακας, του Επιμελητηρίου Λάρισας, του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, της Παγκόσμιας Εταιρείας Ποιητών, της Ένωσης Λογοτεχνών Συγγραφέων Λάρισας και του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας.
Να σημειωθεί ότι στις εκδηλώσεις του Παγκοσμίου Συνεδρίου Ποιητών στο ξενοδοχείο Larissa Imperial συμμετέχουν μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη του συνεδρίου. Δύο όμως σημαντικές εκδηλώσεις (στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας την Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011 στις 19.00 και στο Θέατρο Τεμπών το Σάββατο 2 Ιουλίου 2011 στις 19.30) είναι με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Αύριο Πέμπτη 30 Ιουνίου το πρωί οι ποιητές-μέλη του συνεδρίου θα ξεναγηθούν στα Μετέωρα και στο σπήλαιο της Θεόπετρας στην Καλαμπάκα, ενώ το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις στο ξενοδοχείο Larissa Imperial από ξένους κι Έλληνες ποιητές με θέμα “Παγκόσμια Αδελφοσύνη και Ειρήνη μέσω της Ποίησης”.
Την Παρασκευή 1 Ιουλίου το πρωί οι ποιητές θα ξεναγηθούν στην Κοιλάδα των Τεμπών, στο Μοναστήρι του Αγ. Δημητρίου (Κομνηνείου) και στο Στόμιο, ενώ το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στην Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας και θα ακολουθήσει μια ξεχωριστή βραδιά (με ελεύθερη είσοδο για το κοινό) με παράσταση του «Dancing Poetry» από τις Η.Π.Α., μουσική, κινητική και εικονοπλαστική παρουσίαση της ποίησης του Δημήτρη Κρανιώτη από την Καλλιτεχνική Ομάδα «Artfools» και τη Θεατρική Ομάδα Εκπαιδευτικών Λάρισας, απαγγελίες ποιητών από διάφορες χώρες του κόσμου και απονομή ποιητικών βραβείων.
Το Σάββατο 2 Ιουλίου το πρωί οι ποιητές θα ξεναγηθούν στην πόλη της Λάρισας (Αρχαίο Θέατρο, Μνημείο Ιπποκράτη, Αρχαιολογικό Μουσείο, Αγ. Αχίλλειος, Πηνειός) και το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στο «Θέατρο Τεμπών» στο Ομόλιο η επίσημη βραδινή εκδήλωση του «1ου Μεσογειακού Φεστιβάλ Ποίησης» (με ελεύθερη είσοδο για το κοινό) με μουσική συναυλία του συνθέτη Θωμά Μπέκου και του Ευριπίδη Μπέκου, πρόγραμμα παραδοσιακών χορών από το Λύκειο Ελληνίδων Λάρισας, απαγγελίες ποιητών από χώρες της Μεσογείου και ανακοίνωση των Μεσογειακών Βραβείων Ποίησης.
Τέλος την Κυριακή 3 Ιουλίου στις 11.00πμ στο ξενοδοχείο Larissa Ιmperial θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης και η απονομή των βραβείων της Διεθνούς Ένωσης Τιμημένων Ποιητών, μεταξύ των οποίων το χρυσό δάφνινο στεφάνι της UPLI, η σημαντικότερη βράβευση ενός ποιητή με τον τίτλο “Laureate”.