- ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΤΟΘΕΣΙΑΣ
Προτείνουμε:
- Να διερευνηθεί και να θεσμοθετηθεί από το ΔΣ ένα «πλαίσιο αρχών ονοματοθεσίας», δηλαδή, ένας οδηγός ονοματοθεσίας που θα καθορίζει για παράδειγμα τις θεματικές προτεραιότητες της πόλης να τιμήσει ανθρώπους και γεγονότα σημαντικά, τους χωρικούς προσδιορισμούς και περιορισμούς, τα κριτήρια μετάθεσης/ αντικατάστασης/ κατάργησης υφιστάμενης ονοματοθεσίας.
- Να υπάρξει μία ανοικτή διαδικασία με περιορισμένο χρονικό εύρος ώστε, να δοθεί η δυνατότητα σε όλους (φυσικά πρόσωπα, φορείς) να καταθέσουν τεκμηριωμένες προτάσεις ονοματοθεσίας.
- Πρέπει να υπάρξει μία διαφορετική αντιμετώπιση στον τομέα της αισθητικής στην ανάρτηση των ονομάτων όπως αυτά εμφανίζονται, σε συνδυασμό με μία διαφορετική αντιμετώπιση της «πληροφορίας» για την ονοματοθεσία έτσι ώστε, να είναι «άμεση και διακριτή» στους δημότες αλλά, και στους επισκέπτες της πόλης μας.
- Οι προτάσεις ονοματοθεσίας πρέπει να δημοσιοποιούνται «εκ των προτέρων» στους δημότες με ευρύ επικοινωνιακό τρόπο έτσι ώστε, να δίνεται η δυνατότητα άμεσης έκφρασης τυχόν ένστασης.
Υπάρχει άτυπη επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου, θεσμοθετημένη εκ του κανονισμού λειτουργίας, για την ονοματοθεσία.
Μπορεί και πρέπει να αναλάβει το συντονισμό των παραπάνω ενεργειών που προτείνουμε.
Η επιτροπή αυτή επίσης, πρέπει να έχει καταθέσει τη γνώμη της σε κάθε προτεινόμενη ονοματοθεσία που έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Άλλως, να μην εισάγεται για συζήτηση.
- ΕΙΔΙΚΑ ΕΠΙ ΤΩΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΝΕΝΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΟΝΟΜΑΤΟΘΕΣΙΑΣ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ στην ΗΔ της 19/5/2015.
1η ΔΚ Λάρισας
- Αιτιολογείται πλήρως η ονοματοθεσία Σωκράτη Λαγουδάκη (τοποθετούμαστε θετικά στο σύνολο της εισηγητικής πρότασης)
- Για το νέο πάρκο (της πρώην τάφρου Χατζηχαλάρ) θεωρούμε ότι, το ΤΕΕ/ΤΚΔΘ όπως έχει εκφράσει την άποψή του, μας καλύπτει απόλυτα. Δηλαδή, θέτοντας το ζήτημα της νέας ονομασίας κατέθεσε τα εξής:
«Η διαδικασία με την οποία θα λάβει το όνομά του το πάρκο αυτό – το οποίο, στην ολοκληρωμένη του μορφή και όχι στο τμήμα που τώρα υλοποιείται, θα είναι πράγματι, ένα σημαντικό έργο προτάθηκε να είναι η «ανοιχτή διαδικασία» υποβολής προτάσεων.
Ταυτόχρονα, υπενθυμίζουμε και την τυπική και ηθική υποχρέωση του Δήμου να ερωτηθεί η γνώμη των μελετητών που συμμετείχαν στην Διαγωνιστική διαδικασία (πάντα σε κάθε έργο, πόσο δε, σε ένα που προηγήθηκε διαγωνιστική διαδικασία).
Ιδιαίτερα βαρύνουσα άποψη θα έλεγα ότι, έχει η άποψη των 3 πρώτων βραβευμένων Αρχιτεκτόνων που, έκτακτα απασχολούμενοι στο Δήμο, με μοναδικό αντικείμενο την εκπόνηση της οριστικής μελέτης, σε συνεργασία με την Τεχνική υπηρεσία, ολοκλήρωσαν το μελετητικό μέρος.
Και αυτοί είναι:
- Δέσποινα Παυλίδου & Νέστορας Κανέλλος (μελετητές Γ’ βραβείου)
- Βασιλική Αγοραστίδου (μελετήτρια Δ’ βραβείου)
Η πρόταση λοιπόν, που στηρίζεται στη φιλοσοφία της μελέτης είναι:
«ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ»
Μία πρόταση της μελετήτριας Βασιλικής Αγοραστίδου, η οποία το θεωρεί από την αρχική του σύλληψη- μία εμπειρική άσκηση/ περιπλάνηση στα χρώματα της φύσης μέσα από τις εποχές. Κάτι που, κατά τη γνώμη της, σε μεγάλο βαθμό, οι φυτοτέχνες έχουν τηρήσει στη μελέτη εφαρμογής.
Όπως τα οπορωφόρα, που αποτελούν μέρος της άσκησης αυτής.
Υποστηρίζει δε ότι, επικοινωνιακά, το συγκεκριμένο όνομα μπορεί να υπερβεί κατά πολύ τα όρια του τοπικού και, με συγκεκριμένες υποστηρικτικές χρήσεις/ δράσεις να καταστήσει το πάρκο αξιόλογο σημείο αναφοράς.
Σεβόμενοι αλλά, και βρίσκοντας πολύ ευρηματικό και εύστοχο το όνομα που προτείνει η συν Βασιλική Αγοραστίδου, το υποστηρίζουμε.
Θα προσθέταμε – μόνο με τη σύμφωνη γνώμη της, αν δεν «αλλοιώνεται» η φιλοσοφία της πρότασής της- ότι, θα μπορούσε «εσωτερικοί τομείς» του πάρκου, διακριτοί σύμφωνα με τη μελέτη, να έχουν επιμέρους ονομασία που να συνάδει βέβαια, με την ονομασία του πάρκου (πχ σημαντικών ανθρώπων των τεχνών που το «χρώμα» θα είναι χαρακτηριστικό τους».
Τέλος, στα πλαίσια αυτής της ονομασίας θα προσθέταμε ότι, θα ήταν σκόπιμο να γίνει μία «ειδική μελέτη φωτισμού» του πάρκου που όχι απλά να αποδίδει το όνομά του, όχι μόνο να επιτυγχάνεται ο φωτισμός του με το καλύτερο τρόπο εξοικονόμησης ενέργειας αλλά, να υπάρχει πλέον και μία συγκεκριμένη και θεσμοθετημένη αναφορά πολιτισμικού γεγονότος σε συνάρτηση με τον διαφορετικό και διακριτό χρωματικό φωτισμό του πάρκου σε συγκεκριμένη περίοδο μέσα στο έτος.
- (τοποθετούμαστε αρνητικά στο σύνολο της εισηγητικής πρότασης)
2η ΔΚ Λάρισας
- Συμφωνούμε με το σκεπτικό της πρότασης.
(τοποθετούμαστε θετικά στο σύνολο της εισηγητικής πρότασης)
4η ΔΚ Λάρισας
- Με την ανάγνωση του βιογραφικού του εκλεκτού συμπολίτη μας, θεωρούμε ότι, η τιμητική σ’ αυτόν ονοματοθεσία αιτιολογείται στην κατεύθυνση μίας τοπικής αναφοράς όμως, με βάση και τη δράση του. Κατά συνέπεια, πρέπει να γίνει μέσα στα όρια της συνοικίας Χαραυγής. Το σημείο που προτάθηκε αποτελεί ένα σημείο αναφοράς – εισόδου και για τη συνοικία της Ανθούπολης. Πέραν αυτού, θεωρούμε ότι, η πλατεία αυτή γειτνιάζει με το παλιού Κοιμητηρίου (πολιτικού και στρατιωτικού). Κατά συνέπεια, πιθανόν η έρευνα περαιτέρω, μέσω και της σύνταξης του «οδηγού ονοματοθεσίας» που προτείναμε να προβούμε, να μας δώσει άλλη, ευρύτερη διάσταση στην ονοματοθεσία αυτής της πλατείας.
- (τοποθετούμαστε θετικά στο τμήμα της εισηγητικής πρότασης για απόδοση τιμητικής ονοματοθεσίας για το Χρήστο Καρανάσιο, αρνητικά όμως για το συγκεκριμένο ΚΧ πάρκο αντιπροτείνοντας διερεύνηση άλλου σημείου στη συνοικία Χαραυγή)
- Θα θέλαμε τα βιογραφικά του Νικολάου & Ροδοθέας Ράπτη για να δούμε επί του θέματος. Η αιτιολόγηση ότι υπάρχουν σε άλλες συνοικίες άλλες 2 ίδιες ονομασίες είναι μεν σοβαρή αλλά, δεν είναι η βαρύνουσα.
(τοποθετούμαστε αρνητικά στο σύνολο της εισηγητικής πρότασης)
- Βιογραφικό Μ. Δημάκη δεν έχουμε στη διάθεσή μας για να κρίνουμε την «κατάργηση» ή, την «αλλαγή με μετάθεση αλλού» αλλά, οι λόγοι που προβάλλονται είναι επαρκείς.
( τοποθετούμαστε θετικά με την επιφύλαξη εξέτασης ανάγκης μετάθεσης της συγκεκριμένης ονοματοθεσίας που αλλάζει)
- Αναμένουμε τις διευκρινίσεις επί της ένστασης αλλά, επί της ουσίας του θέματος (τοποθετούμαστε θετικά στο σύνολο της εισηγητικής πρότασης όπως ο Σύλλογος ΕΣΑΘΕΑ το θέτει)
- ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ
Με την ευκαιρία της συζήτησης του θέματος της ονοματοθεσίας στο ΔΣ , θέλουμε με έμφαση να επισημάνουμε την υποβάθμιση στην πόλη μας του μεγάλου Έλληνα Πολιτικού και 1ου Κυβερνήτη της Ελεύθερης Ελλάδας, του Ιωάννη Καποδίστρια.
Η ονοματοθεσία για τον μεγάλο αυτό Έλληνα με την Παγκόσμια εμβέλειά του στην εποχή του αλλά, και το ιστορικό του Εθνικό αποτύπωμα, οφείλουμε και πρέπει να είναι εμβληματική.
Προτείνουμε ΑΜΕΣΑ η επιτροπή ονοματοθεσίας του ΔΣ να κληθεί να δώσει την γνώμη-εισήγησή της επί αυτού και, σε συνεργασία και με το Σύλλογο Κερκυραίων της πόλης μας, το ΔΣ να αποφασίσει και να προχωρήσει στην τιμητική αυτή πράξη «εμβληματικής ονοματοθεσίας» παράλληλα και με μία εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον μεγάλο Έλληνα Κυβερνήτη.
Για τη Νέα Λάρισα
Ο επικεφαλής
ΚωνσταΝτίνος Διαμάντος