Μάξιμος: Κινδυνεύουν με καθήλωση τα Αεροσκάφη και Ελικόπτερα του Λιμενικού


Να αποτραπεί ο κίνδυνος καθήλωσης των Εναέριων Μέσων του Λιμενικού Σώματος, «που συνεισφέρουν στην επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων της Χώρας, την ερεύνα και διάσωση, τον έγκαιρο εντοπισμό προς αποτροπή εισόδου μη-νόμιμων μεταναστών, την πάταξη φαινομένων λαθρεμπορίας, παράνομης αλιείας και ρύπανσης του θαλασσίου περιβάλλοντος», ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Με ερώτηση, που συνυπογράφει με συναδέλφους του, ο Θεσσαλός πολιτικός ρωτά τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη «πότε σκοπεύει να προχωρήσει στην ανανέωση της ισχύουσας σύμβασης, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία και η επιχειρησιακή δυνατότητα της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή, καθώς τα χρονικά περιθώρια κάλυψής τους από πλευράς υλικοτεχνικής υποστήριξης περιορίζονται, µε ορατό πλέον το ενδεχόμενο της καθήλωσης τους, µε ότι αυτό συνεπάγεται για την Εθνική Ασφάλεια».

Οι ερωτώντες βουλευτές επισημαίνουν ότι «η Υπηρεσία Εναερίων Μέσων του Λιμενικού Σώματος- Ελληνική Ακτοφυλακή (ΥΕΜ/Λ.Σ- ΕΛΑΚΤ), ως γνωστόν, διαθέτει 7 Αεροσκάφη (2 CESSNA 172-RG, 2 SOCATA TB-20 KAI 3 REIMS F-406) και 6 Ελικόπτερα DAUPHIN AS365-N3. Τα παραπάνω Μέσα αποτελούν την αιχμή του επιχειρησιακού σκέλους του Λιμενικού Σώματος, αφού λόγω της εμβέλειάς τους, καθιστούν εφικτή την κάλυψη από αέρος μεγάλων θαλασσίων αποστάσεων, φτάνοντας μέχρι τα όρια του FIR, σε σύντομο χρόνο».

Στην ερώτηση τονίζεται ότι είναι αυτονόητο πως «τα εν λόγω Εναέρια Μέσα της ΥΕΜ/Λ.Σ-ΕΛΑΚΤ οφείλουν να τελούν υπό άρτια και πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, η οποία συνεπάγεται την σωστή συντήρησή τους» και «για το σκοπό αυτό έχει υπογραφεί σχετική Σύμβαση µε την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), ώστε αυτή να παρέχει την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποστήριξη, να εκτελεί τις προβλεπόμενες επιθεωρήσεις και να προβαίνει σε αποκατάσταση των παρουσιαζόμενων βλαβών, κάτι που αποτελεί αμοιβαίο όφελος και για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία». Δυστυχώς, όμως, αν και «η τελευταία 5ετής Σύμβαση έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2014, δεν έχει ακόμη ανανεωθεί, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη ανανέωσής της, ώστε να µην παρέλθουν οι καταληκτικές ημερομηνίες, αφού σε αντίθετη περίπτωση το Υπουργείο θα προβεί σε νέο χρονοβόρο διεθνή διαγωνισμό κατακύρωσης».

Την ερώτηση εκτός του κ. Χαρακόπουλου συνυπογράφουν οι βουλευτές κκ. Στέφανος Γκίκας, Νότης Μηταράκης, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, Εμμανουήλ Κόνσολας,  Βασίλειος Γιόγιακας και Χρήστος Μπουκώρος.

 

Προηγούμενο άρθρο Νέα συνεδρίαση της ΕΜΕ Προστασίας του Περιβάλλοντος για τους ΓΤΟ
Επόμενο άρθρο 1ο Εργαστήριο Διαλόγου από την Περιφερειακή Δ/νση Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Θεσσαλίας