Παρουσιάστηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές του ΠΕΠ Θεσσαλίας για την περίοδο 2014-2020


«Μία Θεσσαλία ισχυρή και καινοτόμο στην Ευρώπη με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον, θετική δύναμη αλλαγής και δημιουργικής ανατροπής, έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς» αισιοδοξεί να δημιουργήσει το νέο ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020 σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό. Μιλώντας στο πλαίσιο ενημερωτικής ημερίδας η οποία αποτέλεσε και την εναρκτήρια εκδήλωση για τη νέα προγραμματική περίοδο, ο κ. Αγοραστός εστίασε στη φιλοσοφία, τη στόχευση και τις προτεραιότητες, στέλνοντας παράλληλα σαφές μήνυμα πως «οι αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις δε θα έλθουν από έναν ανέξοδο πολιτικό βολονταρισμό, αλλά μόνο από μεθοδική εργασία, συστηματική παρακολούθηση και τεχνοκρατική υποστήριξη».

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στη Λάρισα, παρουσία πλήθους εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων εμπλεκόμενων με το ΕΣΠΑ, καταδεικνύοντας τον υψηλό δείκτη ενδιαφέροντος για τη νέα προγραμματική περίοδο.

Το νέο ΠΕΠ Θεσσαλίας για την περίοδο 2014-2020 είναι προϋπολογισμού 401 εκ. ευρώ, στα οποία προστίθενται εκχωρημένοι πόροι ύψους 85 εκ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής για έργα υποδομών (ύδρευση, αποχέτευση, διαχείριση απορριμμάτων κ.α.), ενώ αναμένεται με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να εκχωρηθεί επίσης το 40% περίπου των πόρων του Γεωργικού Ταμείου συνολικά στις Περιφέρειες.

Η στόχευση, αρχιτεκτονική και τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ παρουσιάστηκαν από τον προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Στρατηγικής Σχεδιασμού Αξιολόγησης του Υπουργείου Οικονομίας κ. Δημήτρη Ιακωβίδη.

Επίσης παρουσιάστηκε ο τομέας του περιβάλλοντος του τομεακού προγράμματος ΥΜΕΠΕΡΑΑ από τον αναπληρωτή προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης κ. Νικόλαο Μαμαλούγκα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι κρίσιμο για τη Θεσσαλία με δεδομένο ότι δρα συμπληρωματικά με το ΠΕΠ, κυρίως στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και των υγρών αποβλήτων.

Η ανάλυση των στόχων και των προτεραιοτήτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου στα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, τομεακά και περιφερειακά, αναλύθηκαν από εκπρόσωπο της ΕΥΣΕΚΤ.

Ο νόμος – πλαίσιο για το ΕΣΠΑ 2014 – 2020, η μεθοδολογία και τα κριτήρια αξιολόγησης των έργων για ένταξη καθώς και το κεφάλαιο «επάρκειας» των δικαιούχων, παρουσιάστηκαν από την κ. Γερογιαννάκη εκ μέρους της ΕΥΘΥ του Υπουργείου Οικονομίας.

Σε ότι αφορά στο ΠΕΠ 2014 – 2020, η ειδική υπηρεσία διαχείρισης της Περιφέρειας παρουσίασε συνοπτικά και αναλυτικά τους άξονες του προγράμματος, τους θεματικούς στόχους, προτεραιότητες και τις κατηγορίες δράσεων που εντάσσονται σε αυτό με τους αντίστοιχους προϋπολογισμούς.

Επίσης, παρουσίασε τις ειδικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για την ενεργοποίηση των τομέων του, τον προγραμματισμό και τις ενέργειες που έγιναν και ακολουθούν μέσα στο 2015. Στόχος της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι, αμέσως μετά την έγκριση εξειδικευμένων τομέων του ΠΕΠ από την επιτροπή παρακολούθησης που θα διεξαχθεί στις 24 Ιουνίου, να ξεκινήσει την προκήρυξη δράσεων για ένταξη έργων για χρηματοδότηση.

Παρουσιάστηκαν οι προβλέψεις του ΠΕΠ για ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη, οι προτεραιότητες της στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης (RIS3) που διέπουν το ΠΕΠ και το στρατηγικό σχέδιο κοινωνικής ένταξης και αντιμετώπισης της φτωχιάς στη Θεσσαλία το οποίο μετά την ολοκλήρωσή του τίθεται σε διαβούλευση εντός του μηνός, με στόχο να εγκριθεί από το περιφερειακό συμβούλιο τον Ιούλιο.

Ως προς την εξειδίκευση, σχεδιάζεται να κατατεθούν στην επιτροπή δράσεις έρευνας, επιχειρηματικότητας, πόσιμου ύδατος, έργων αστικών λυμάτων σε οικισμούς κάτω από 2000 κατοίκους και προσπελασιμότητας (σιδηροδρομικά – οδικά).

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ανέφερε τα εξής: «Μαζί πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να κερδίσουμε το μέλλον της Θεσσαλίας μας. Έχουμε δυνάμεις και δυνατότητες, χρειαζόμαστε τον σωστό συντονισμό, το χρονοδιάγραμμα και οπωσδήποτε την υπευθυνότητα στην αντιμετώπισης της διαδικασίας.

Προσωπικός μου στόχος είναι να έχουμε μία ανεπτυγμένη Θεσσαλία. Ανεπτυγμένη χώρα δεν είναι εκείνη που οι φτωχοί προσφεύγουν σε ιδιωτικές υπηρεσίες αλλά εκείνη που οι πλούσιοι χρησιμοποιούν τις δημόσιες.

Είναι ώρα ευθύνης. Είμαστε στο σημείο μηδέν. Είναι ώρα για λύσεις και αποφάσεις. Γνωρίζουμε ότι οι αποφάσεις έχουν κόστος, αλλά πρέπει να παρθούν, διότι αν συνεχιστεί αυτή η διαδικασία στη σφαίρα του ανείπωτου και στη μη απόφαση, τότε θα υπάρξει τεράστιο ναυάγιο στην εθνική οικονομία και ζημιά στην ελληνική κοινωνία.

Πρέπει να ολοκληρωθούν τα πράγματα πριν λιώσει και το τελευταίο κύτταρο του παραγωγικού ιστού στη χώρα μας. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα σταθερό περιβάλλον, μία ασφάλεια στην οικονομία, για να μπορέσουν οι νέοι μας να κάνουν πράξη τις ιδέες τους. Πρέπει να τελειώσει εκείνο το παιχνίδι των υπεκφυγών και της μετάθεσης των ευθυνών.

Το αφήγημά μας είναι δύσκολο, είναι φιλόδοξο, αλλά στόχος μας είναι να πετύχουμε τα δύσκολα, στη δυσκολότερη εποχή. Υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες σκέφτονται την αποσυσπείρωση. Υπάρχουν αντισυνεκτικές δυνάμεις. Εμείς είμαστε ο συνεκτικός ιστός.

Βέβαια, για να επιτευχθεί η ανάπτυξη, η απασχόληση και η κοινωνική συνοχή, απαιτούνται σημαντικές αλλαγές στο κράτος και την οικονομία. Απαιτούνται μεταρρυθμίσεις και ας μη δαιμονοποιούμε τον όρο των μεταρρυθμίσεων. Γιατί ότι μας είναι δύσκολο αμέσως το δαιμονοποιούμε, το κατηγορούμε το ευτελίζουμε, επειδή δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του.

Η μεταρρυθμιστική αποτελεσματικότητα άπτεται του τρόπου που σχεδιάζονται και υλοποιούνται οι όποιες αλλαγές. Αποσπασματικότητα, προχειρότητα, έλλειψη τεκμηρίωσης και επιχειρησιακού σχεδιασμού, κακή ποιότητα νομοθεσίας, απουσία υποστηρικτικών κειμένων δημόσιας πολιτικής, ρυθμίσεις χωρίς σχέδιο, έλλειμμα παρακολούθησης της εφαρμογής, αποτελούν ορισμένες από τις παθογένειες των μεταρρυθμίσεων.

Η ψήφιση νόμων πρέπει να εντάσσεται σε ένα συνεκτικό επιχειρησιακό πρόγραμμα, με μελέτη εφαρμογής, ανάλυση δεδομένων, ανακατανομή αρμοδιοτήτων, ανάλυση εναλλακτικών μοντέλων, με προετοιμασία των βημάτων μετάβασης από το παλιό στο νέο με σύστημα διαρκούς αξιολόγησης επιπτώσεων.

Οι αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις δε θα έλθουν από έναν ανέξοδο πολιτικό βολονταρισμό, αλλά μόνο από μεθοδική εργασία, συστηματική παρακολούθηση και τεχνοκρατική υποστήριξη.

Είμαστε υπερήφανοι που από το 2011 συνεργαζόμαστε εδώ στη Θεσσαλία και που όλα αυτά τα χρόνια, με τις όποιες αδυναμίες που είναι ανθρώπινες, με όλες τις αλλαγές και τις δυσκολίες, καταφέραμε σε συνεργασία με όλους, να έχουμε ένα πραγματικό στρατηγικό σχέδιο το οποίο έφερε όλα αυτά τα χρόνια στη Θεσσαλία έργα, προγράμματα και δράσεις πάνω από 2,5 δις ευρώ. Τόσο από το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Θεσσαλίας όσο και από τα τομεακά προγράμματα των υπουργείων.

Εκείνο το οποίο πρέπει όλοι μας να έχουμε ως προτεραιότητα στο μυαλό μας είναι ο χρόνος, γιατί ο χρόνος δεν είναι άπλετος.  Ο χρόνος δεν είναι όπως στο παρελθόν. Ο χρόνος σήμερα είναι το βασικό συστατικό στοιχείο της ανάκαμψης. Μην αφήνετε το χρόνο να περνάει. Δυστυχώς αυτό είχε κυριαρχήσει στο παρελθόν.

Εμείς προσπαθήσαμε και κάναμε πράξη μέσα από τη μέχρι σήμερα πορεία μας, τη συνοχή και τη συνεργασία. Στα λόγια όλοι συνεργάζονται, η συνεργασία όμως φαίνεται στην πράξη κι εμείς αυτό το καταφέραμε. Ταυτόχρονα, δώσαμε ελπίδα και ανάσες προόδου στην τοπική κοινωνία και οικονομία. Αλλάξαμε το μοντέλο και το μοντέλο αυτό είναι σήμερα που επικρατεί σε όλη την Ευρώπη. Διότι αν δε συνεννοείσαι με αυτούς που καλούνται να υλοποιήσουν, δε θα υλοποιηθεί ποτέ κανένα πρόγραμμα. Γι’ αυτό στο μυαλό μας έχουμε πάντοτε τη συλλογική ηγεσία.

Αυτή τη στιγμή στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: να υπάρξει χρηματοδότηση για το παλαιό ΕΣΠΑ. Γιατί υπάρχουν απλήρωτοι λογαριασμοί που σημαίνει πως σιγά – σιγά, μέσα από νομικές διεκδικήσεις, δημιουργείται μία νέα «βιομηχανία» πρόσθετων πόρων στα έργα, από εθνικούς πόρους, δηλαδή πόρους που δεν διαθέτει το κράτος. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να υπάρξει απρόσκοπτη χρηματοδότηση στα έργα. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να κρατήσουμε στα έργα τους κατασκευαστές, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλοί απλήρωτοι λογαριασμοί, πάνω από δύο μήνες. Η οικονομία δεν αντέχει με δεδομένο πως από τις τράπεζες δεν υπάρχει προς τις κατασκευάστριες εταιρείες χρηματοδότηση όπως στο παρελθόν. Άρα, πρέπει να παρθούν γρήγορα αποφάσεις για να ξεφύγουμε από αυτή την τελματώδη κατάσταση. Θα έχουμε πρόβλημα στο ΕΣΠΑ και γι’ αυτό ζητήσαμε επισήμως παράταση ενός χρόνου. Χαίρομαι πραγματικά, που ο πρωθυπουργός μας ακούει και έθεσε  το θέμα αυτό. Πρέπει όλοι να καταλάβουν πως είναι θέμα ολοκλήρωσης των έργων με κίνδυνο ναυαγίου της ελληνικής οικονομίας.

Το όραμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη νέα προγραμματική περίοδο, είναι μία Θεσσαλία ισχυρή και καινοτόμος στην Ευρώπη με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Θετική δύναμη αλλαγής και δημιουργικής ανατροπής. Έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς.

Οι βασικές προτεραιότητες της Θεσσαλίας για την περίοδο 2014-2020 είναι η ανάσχεση της συρρίκνωσης της παραγωγικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας και ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας των επιχειρήσεων με παράλληλη προσέλκυση επιχειρηματικών επενδύσεων, με διεύρυνση της επιχειρηματικής βάσης και αιχμή την καινοτομία και τα αποτελέσματα της έρευνας και της τεχνολογικής ανάπτυξης. Εύχομαι να μην πάμε σε μία περίοδο πτωχεύσεων στον ιδιωτικό τομέα γιατί αυτό δεν ανατάσσεται με τίποτε.

Επίσης στοχεύουμε στην ανάπτυξη, αξιοποίηση και συμμετοχή του ανθρώπινου δυναμικού στην αγορά εργασίας, στην ενεργό ένταξη και ενσωμάτωση κοινωνικά και οικονομικά, ευπαθών ομάδων, στη συμπλήρωση και ολοκλήρωση υποδομών για την ανάπτυξη και την απασχόληση, στην προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων και στη μετάβαση σε μία οικονομία φιλική στο περιβάλλον, με επάρκεια πόρων για ανάπτυξη, απασχόληση και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Επιδιώκουμε τη βελτίωση της θεσμικής επάρκειας στη δημόσια διοίκηση και μια διοικητική μεταρρύθμιση για μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση και αυτοδιοίκηση, ενδυνάμωση της χωρικής συνοχής και της ανάπτυξης για άρση των ενδοπεριφερειακών και κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων. Για να άρουμε τις ανισότητες αυτές κάναμε μία μεγάλη προσπάθεια και νομίζω ότι πετύχαμε αρκετά.

Η επίτευξη του στρατηγικού στόχου της περιφέρειας πρόκειται να πραγματοποιηθεί με την αποτελεσματική αξιοποίηση όλων των διαθεσίμων πόρων. Αυτό ακούεται κάπως περίεργο αυτή τη στιγμή, γιατί οι διαθέσιμοι πόροι είναι μηδενικοί τόσο στο καινούριο όσο και στο παλιό πρόγραμμα. Εμείς όμως οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι στην αφετηρία όταν ξεκινήσει το πρόγραμμα για να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε. Αυτό αποτελεί ευθύνη όλων μας.

Εμείς έχουμε καταλήξει σε ένα σαφές και υγιές πρόγραμμα το οποίο δεν πρόκειται να εκτροχιαστεί καθώς λαμβάνει υπόψη την ρευστότητα της συγκυρίας. Θέλουμε η νέα αρχή να γίνει με νέες δομές, άλλες ταχύτητες και διαδικασίες, με σκληρή δουλειά και με μεγάλη συνεννόηση. Να μην πέσουμε στα λάθη, στις παθογένειες και στις παραλείψεις του παρελθόντος.»

 

Προηγούμενο άρθρο Διήμερο σεμινάριο για καθηγητές διαιτησίας
Επόμενο άρθρο Να εκδοθεί ο Κ.Ο.Κ. στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα