Απάντηση Μάρδα σε Κέλλα για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα


 

«Η κυβέρνηση άφησε στην άκρη τις προεκλογικές της σημαίες για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης και επικεντρώθηκε στην παλαιοκομματική τακτική της ανάπτυξης μέσα από τον κρατισμό και το βόλεμα των ημετέρων. Δεν εξηγείται αλλιώς, ότι και από τα πλέον επίσημα κυβερνητικά χείλη, αυτά του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Μάρδα, λάβαμε την απάντηση πως η καταβολή των δόσεων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα προσαρμόζεται με βάση το ύψος των εσόδων του προϋπολογισμού της χώρας. Δηλαδή τους τραγικούς χειρισμούς της Κυβέρνησης, θα το πληρώσουν αυτοί για τους οποίους προεκλογικά είχαν υποσχεθεί φορολογική ελάφρυνση και οικονομική ενίσχυση. Όσο για την επέκταση του μέτρου σε όλη την χώρα, ο αρμόδιος Υπουργός, “νίπτει τας χείρας του” και μας παραπέμπει σε άλλο Υπουργείο».

Με τον πλέον καυστικό τρόπο σχολίασε ο βουλευτής Ν. Λάρισας της ΝΔ κ. Χρήστος Κέλλας, την απάντηση που έλαβε από τον αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Δημήτρη Μάρδα, αναφορικά με την ερώτηση που είχε καταθέσει προ ημερών, για την πρόθεση της Κυβέρνησης για την συνέχιση του μέτρου του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην καταβολή των δόσεων στις περιοχές όπου πιλοτικά αυτό εφαρμόζεται.

«Η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε ξεκινήσει πιλοτικά την εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε 13 Δήμους της χώρας και  από τον Απρίλιο του 2015 αυτό θα εφαρμόζονταν σε όλους τους Δήμους, αφού είχαμε εξασφαλίσει την χρηματοδότησή του. Ο ΣΥΡΙΖΑ τότε μας κατηγορούσε ότι μοιράζουμε “ψίχουλα” στις αδύναμες οικονομικά ομάδες. Πέντε μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, η νέα Κυβέρνηση που τόσο πολύ “κόπτονταν” για τους αδύναμους, όχι μόνο έχει προϋπολογίσει κονδύλιο κατά πολύ μειωμένο σε σχέση με το δικό μας, αλλά επιπλέον θέτει σε κίνδυνο τόσο την ομαλή καταβολή του, όσο και την συνέχιση του προγράμματος σε όλη την χώρα. Αυτό φαίνεται ότι εννοούσε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν έλεγε ότι η Ελπίδα έρχεται…», δήλωσε με νόημα ο Λαρισαίος πολιτικός.

Αναλυτικά η απάντηση του Υπουργού στον κ. Κέλλα

Σε απάντηση της υπ’ αριθμ 3041/28.5.15 ερώτηση βουλευτών σχετικά με την καταβολή των δόσεων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στους δικαιούχους, σας γνωρίζουμε κατά λόγο αρμοδιότητας ότι στο πλαίσιο των ιδιαίτερα πιεστικών χρηματοδοτικών συνθηκών, ο χρηματοδοτικός προγραμματισμός για την κάλυψη των αναγκών ρευστότητας προσαρμόζεται με βάση το ύψος των εσόδων του προϋπολογισμού.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι μετά την ομαλοποίηση των ταμειακών συνθηκών, οι δαπάνες θα επανέλθουν στα επίπεδα των στόχων του προϋπολογισμού.

Κατά τα λοιπά και αναφορικά με την επέκταση της εφαρμογής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε όλη την χώρα, αρμόδιο είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Προηγούμενο άρθρο Συναυλία του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών
Επόμενο άρθρο Ο ιερέας του Ι.Ν. της Καθολικής Εκκλησίας στον Καλογιάννη