Η «Απολογία του Σωκράτη» στην αρχαία ελληνική


Το έργο του Πλάτωνα«Απολογία Σωκράτη» θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου 2015 από το ΚΘΒΕ, με την υποστήριξη του Σωματείου «Διάζωμα», στα αρχαία ελληνικά (με υπότιτλους), σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του θεάτρου, αλλά και για τα φιλολογικά δεδομένα,  που θα  παρασταθεί από σκηνής η «Απολογία Σωκράτη» στην αρχαία ελληνική γλώσσα έτσι όπως την κατέγραψε και τη διαμόρφωσε ο Πλάτωνας.

 

Η «Απολογία Σωκράτη», που έχει γραφτεί πιθανόν το 397 π.χ., είναι το μοναδικό μη διαλογικό έργο του Πλάτωνα αλλά και το μόνο στο οποίο αναφέρει τον εαυτό του παρόντα και ενεργό κατά τη διαδικασία του Δικαστηρίου της Ηλιαίας.

Mε την «Απολογία» φθάνει στην πιο κορυφαία του έκφραση ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός, γιατί σωματοποιείται, αποκτώντας πραγματική και αναμφισβήτητη υπόσταση με τον Σωκράτη, ο οποίος επιλέγει συνειδητά το θάνατο, αντί να στερηθεί της ελευθερίας και της χαράς να ζει και να δρα, έτσι και όπως πιστεύει.

Σκοπός λοιπόν της εκφοράς του ίδιου του αρχαίου πλατωνικού κειμένου κατά την παράσταση, δεν είναι κάποιος λόγος πρωτοτυπίας ή μιας στενά φιλολογικής ή ιστορικής αναζήτησης, αλλά η ανάγκη, από το άκουσμα της φωνής του αυθεντικού έργου, να αφουγκρασθούμε και να νοιώσουμε βιωματικά τα αισθήματα και το ήθος του Σωκράτη.

Οι υπέρτιτλοι της μετάφρασης θα είναι ένας οδηγός για την κατανόηση, η οποία θα γίνεται βαθειά και αποκαλυπτική μέσα από το άκουσμα του αρχαίου λόγου

«Απολογία Σωκράτη»
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Διδασκαλία αρχαίου κειμένου, μετάφραση, σκηνικός χώρος, σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης
Εικαστική παρέμβαση : Αριστείδης Πατσόγλου
Σκηνογραφικός σχεδιασμός κλεψύδρας: Κώστας Κοτσανάς

ΔΙΑΝΟΜΗ
Σωκράτης: Βασίλης Καραμπούλας, Μέλητος: Θανάσης Δισλής

Πρεμιέρα: 2 Ιουλίου 2015
Β΄ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

Γενική είσοδος: 10€

 

 

Προηγούμενο άρθρο Με τη Συντεχνία Αρτοποιών Λάρισας συναντήθηκε ο Δήμαρχος Λαρισαίων
Επόμενο άρθρο Ο Χρ. Κέλλας για την ασφαλιστική αδικία στελεχών που εισήχθησαν το '90-'92