Έρχεται και επίσημα το καλοκαίρι…


H λήξη της σχολικής χρονιάς, το Φεστιβάλ Πηνειού και η έναρξη των θερινών διακοπών σημαίνει ότι έφθασε το καλοκαίρι. Πράγματι, όπως μας πληροφορεί το Δημοτικό Αστεροσκοπείο Λάρισας, την Κυριακή 21 Ιουνίου και ώρα 19:38 ώρα Ελλάδος συμβαίνει το θερινό ηλιοστάσιο ή θερινή τροπή και εισερχόμαστε επίσημα στο καλοκαίρι.

Αστρονομικά η εποχή του καλοκαιριού αρχίζει όταν ο Ήλιος έχει τη μέγιστη βόρεια απόκλιση πάνω στην ουράνια σφαίρα, που σημαίνει ότι φαίνεται να βρίσκεται στη μεγαλύτερη απόσταση βόρεια του ουράνιου ισημερινού. Κατά την ημέρα του θερινού ηλιοστασίου, οι κάτοικοι του βόρειου ημισφαιρίου του πλανήτη μας έχουν τη μεγαλύτερη διάρκεια μέρας και τη μικρότερη νύχτα. Για τα γεωγραφικά πλάτη που αντιστοιχούν στον τόπο μας η διάρκεια της μέρας είναι 14 ώρες και 48 λεπτά, ενώ αντίστοιχα νύχτα είναι για 9 ώρες και 12 λεπτά. Επιπλέον, ο Ήλιος ανατέλλει από το πιο βορειοανατολικό σημείο του ορίζοντα και δύει στο πιο βορειοδυτικό.

Μερικοί χαρακτηριστικοί αστερισμοί που κυριαρχούν στον καλοκαιρινό έναστρο νυχτερινό ουρανό είναι του Τοξότη, της Λύρας, του Κύκνου και του Ηρακλή. Ενώ λαμπροί αστέρες που ξεχωρίζουν είναι ο Αρκτούρος στον αστερισμό του Βοώτη, ο κόκκινος Αντάρης στον αστερισμό του Σκορπιού και οι τρεις κυανόλευκοι Βέγας, Ντένεμπ και Αλτέιρ, που αποτελούν το γνωστό θερινό τρίγωνο.

Ο αστερισμός της Λύρας εντοπίζεται εύκολα με τη βοήθεια του λαμπρότερου αστέρα της Βέγα. Το φαινόμενο μέγεθος του Βέγα είναι 0,03 και αποτελεί τον πέμπτο πιο λαμπρό αστέρα σε ολόκληρο τον ουρανό. Βρίσκεται σε απόσταση 25 έτη φωτός και με ηλικία 350 εκατομμυρίων ετών είναι πολύ νεότερος από τον Ήλιο μας, που είναι 5 δισεκατομμύρια έτη. Ο αστερισμός της Λύρας συμβολίζει τη λύρα του Έλληνα βάρδου Ορφέα, που με τη μουσική τέχνη του μπορούσε να γητεύει ακόμη και τα άγρια θηρία.

Οι πλανήτες Αφροδίτη, Δίας και Κρόνος θα μας συντροφεύουν στον νυχτερινό καλοκαιρινό ουρανό. Κατά την περιπλάνησή τους στον ουράνιο θόλο, ο Κρόνος θα βρεθεί δυο μοίρες νότια της Σελήνης στις 29 Ιουνίου και στις 26 Ιουλίου, ενώ η Αφροδίτη με τον Δία θα έχουν ένα σφιχτό εναγκαλισμό την 1η Ιουλίου και η γωνιώδη απόστασή τους θα είναι μικρότερη από μισή μοίρα.

Στις χαρές του καλοκαιριού μπορούμε να προσθέσουμε και την απόλαυση να παρατηρούμε την  ομορφιά και το μεγαλείο του έναστρου νυχτερινού ουρανού.

Προηγούμενο άρθρο Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη….είναι πικ-νικ στην χώρα των θαυμάτων
Επόμενο άρθρο Διαβούλευση για το πρόγραμμα επισιτιστικής συνδρομής