Η παραγωγή γνώσης είναι εγγενής με τη φύση του Πανεπιστημίου, στοχεύοντας, από τη μια να απαντήσει στην ανάγκη των ανθρώπων να γνωρίσουν και να κατανοήσουν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια οντότητες και διαδικασίες του φυσικού και του κοινωνικού χώρου, και από την άλλη να εξυπηρετήσει την ανάγκη για διεύρυνση των πολιτισμικών, πολιτικών και οικονομικών δυνατοτήτων που μπορούν να αναδυθούν στο πλαίσιο τοπικών ή εθνικών κοινοτήτων, καθώς και στην παγκόσμια κοινωνία.
Παρά την κρισιμότητα του ρόλου της έρευνας στην οικονομική ανάπτυξη, η παραγωγή γνώσης στον ακαδημαϊκό χώρο, με δεδομένη την κοινωνική φύση του πανεπιστημίου, καλείται να συμβάλει σε μια αλληλοτροφοδοτούμενη σχέση μεταξύ επιστήμης και κοινωνίας για την προώθηση αμοιβαίου οφέλους. Η ανάγκη αυτή γίνεται πιο επιτακτική στη σημερινή συγκυρία, η οποία χαρακτηρίζεται από μετασχηματισμούς—σε οικονομικά, πολιτικά κ.α πεδία— καιτων οποίων η λειτουργία εμφανίζεται συχνά να αποδυναμώνει παρά να ενδυναμώνει σημαντικές για την κοινωνική πρόοδο αξίες της κοινωνικής ισότητας και της δημοκρατικής συμμετοχής.
Σε αυτό το πλαίσιο απαιτείται ο επαναπροσδιορισμός του ερευνητικού προσανατολισμού στον ακαδημαϊκό χώρο ώστε να επανέλθει το πανεπιστήμιο στο προσκήνιο ως κατεξοχήν χώρος επεξεργασίας ενός ευρέως φάσματος εναλλακτικών μορφών γνώσης ικανών να εμπλουτίσουν δημιουργικά την ανθρώπινη ζωή τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρύτερο επίπεδο.
Επαναπροσδιορισμός απαιτείται, επιπλέον, ώστε ο ρόλος του πανεπιστημίου να μην περιορίζεται στην υλοποίηση κεντρικών στρατηγικών στόχων και προτεραιοτήτωνγια την έρευνα, αλλά να απαντά σε τοπικές αναπτυξιακές ανάγκες και να τονίζει το ρόλο του στη διαμόρφωση προτάσεων, που θα επηρεάζουν τις αλλαγές στον κεντρικό (εθνικό, ευρωπαϊκό) σχεδιασμό (bottomup, διαδικασίες) για την επίτευξη των όσο το δυνατόν καλύτερων αποτελεσμάτων.
Σε ένα τέτοιο σκεπτικό το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έχει αναπτύξει το δικό του όραμα για την έρευνα και την καινοτομία. Ενδιαφέρεται για την ποιότητα των αποτελεσμάτων της έρευνας—βασικής και εφαρμοσμένης—και αγωνίζεται να συμβάλει στην αύξηση της χρηματοδότησής της (από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους), στην αύξηση της διεθνούς συνεργασίας, καθώς και στην αξιοποίηση των αποτελεσμάτων σε τοπικό και ευρύτερο επίπεδο.
Σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί και να προβληθεί το πλούσιο Ερευνητικό και Καινοτόμο έργο του ιδρύματος, η Επιτροπή Ερευνών, συνεχίζουμε με το 2οτεύχος του ηλεκτρονικού περιοδικού με τίτλο «Έρευνα και Ανάπτυξη», το οποίο βρίσκεται σε ελληνική στο https://ee.uth.gr/attachments/389_ResearchDevelopment2_gr.pdf και αγγλική στο https://ee.uth.gr/attachments/389_ResearchDevelopment2_en.pdf) , ελπίζοντας πως μέσα από την ύλη του οι αναγνώστες θα έχουν πληρέστερη ενημέρωση για τις δράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας.