Όπως προβλέπεται στην αιτιολογική έκθεση του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος, μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα πρέπει να έχει συντελεσθεί η μεταφορά στο Υπουργείο Εργασίας της εποπτείας όλων των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένων βεβαίως των ασφαλιστικών φορέων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι της υπαγωγής των τριών Μετοχικών Ταμείων στο υπουργείο Εργασίας θα προηγηθεί η συγχώνευσή τους και, ταυτοχρόνως, θα περικοπεί ο προερχόμενος από τις πάσης φύσεως προμήθειες κοινωνικός του πόρος, μολονότι αποτελεί το 50% περίπου των εισφορών στα Μετοχικά Ταμεία.
Τούτων δοθέντων και επειδή η αναταραχή πού έχει ξεσπάσει μεταξύ των εν ενεργεία ή αποστρατεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ήδη εξαιρετικά μεγάλη και αναμένεται να γιγαντωθεί, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
•1. Που θα καταλήξει το πλεόνασμα που καταγράφεται στα δύο από τα τρία Μετοχικά Ταμεία, δηλαδή στο ΜΤΝ και στο ΜΤΑ;
•2. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί το προαναφερθέν πλεόνασμα για την κάλυψη των ελλειμμάτων άλλων ασφαλιστικών φορέων, όπως π.χ. του ΝΑΤ;
•3. Η περικοπή του κοινωνικού πόρου θα οδηγήσει και στη μείωση των μερισμάτων και του εφάπαξ; Εάν ναι, ποια θα είναι τα ποσοστά των αντιστοίχων μειώσεων;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Αστέριος Ροντούλης