Με επιτυχία η ημερίδα της ΠΕΔ Θεσσαλίας στη Σκιάθο


Πραγματοποιήθηκε στη Σκιάθο το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015 η ημερίδα της ΠΕΔ Θεσσαλίας με θέμα «Οικονομική και τουριστική ανάπτυξη στα νησιά των Β. Σποράδων και η συμβολή της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τη Β. Ελλάδα». Η ημερίδα υλοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Skiathos Palace , το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Κουκουναριές της Σκιάθου, όπου και βρίσκεται το προστατευμένο Δάσος των Κουκουναριών.

Η ΠΕΔ Θεσσαλίας, υλοποιώντας παλαιότερη ομόφωνη πάγια απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου για αποκεντρωμένες συνεδριάσεις του ΔΣ σε περιοχές των τεσσάρων Νομών της Θεσσαλίας , πραγματοποίησε τη συνεδρίαση του ΔΣ στο νησί της Σκιάθου. Μια διαδικασία την οποία έχει υιοθετήσει η ΠΕΔ το τελευταίο διάστημα, στην προσπάθεια της να εμπεδωθεί η περιφερειακή συνείδηση στους κατοίκους όλης της Θεσσαλίας. Η ανάδειξη όλων των περιοχών της Περιφέρειας , η οποία αποτελεί μια μικρογραφία της χώρας μας τόσο από πλευράς τοπολογίας αλλά και νοοτροπιών, είναι δυνατό μέσα από ένα δίκτυο συνεργασιών να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εκείνες ώστε να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες για όλους.

Ο απολογισμός της επιτυχημένης περιόδου και η περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή των Β. Σποράδων ήταν ένα από θέματα που αναπτύχθηκαν και συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της Ημερίδας. Θέματα για το πώς η Σκιάθος και κατ΄ επέκταση το σύμπλεγμα των Β. Σποράδων μπορούν να γίνουν ελκυστικότερα σε σχέση με τον ανταγωνισμό, αναπτύχθηκαν από τους εισηγητές αλλά και από όσους τοποθετήθηκαν.

Στα πλαίσια αυτής της συζήτησης τέθηκε και το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σκιάθου με τη Θεσσαλονίκη. Μια ακτοπλοϊκή σύνδεση η όποια ήταν ενεργή πριν χρόνια όχι όμως τώρα. Ίσως είναι σήμερα απαραίτητο να υπάρξει μια νέα προσέγγιση επί του θέματος μιας και τώρα υπάρχει περισσότερο ανάγκη να υλοποιηθεί. Τα οφέλη από την ακτοπλοϊκή σύνδεση δεν είναι μονόπλευρα. Πέρα από τα οφέλη της ίδιας της Σκιάθου, είναι βέβαιο πως η ευρύτερη περιοχή των Β. Σποράδων θα επωφεληθεί και θα εισπράξει άμεσα αποτελέσματα. Επίσης ενδιάμεσες περιοχές όπως η Πιερία και τα παράλια του Κισσάβου – Ολύμπου είναι δυνατό να αξιοποιήσουν την ακτοπλοϊκή σύνδεση τόσο για τουριστική αλλά και εμπορική ανάπτυξη.

Η επιτυχία της ημερίδας δεν μπορούσε παρά να είναι δεδομένη. Η παρουσία όλων των αρμόδιων φορέων , γύρω από τον τουρισμό και την ανάπτυξη δεν άφησαν περιθώρια αποτυχίας και οδήγησαν στην εξαγωγή σημαντικών συμπερασμάτων και στη δημιουργία επαφών μεταξύ παραγόντων με κοινούς προσανατολισμούς. Η ανάπτυξη των εισηγητών γύρω από τα θέματα της ημερίδας έβαλαν τις βάσεις για σκέψεις και προοπτικές. Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης με την εισήγηση του για την ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη παρουσίασε με παραδείγματα τα οφέλη τα οποία θα προκύψουν και προέτρεψε τον Δήμαρχο Σκιάθου Δημήτρη Πρεβεζάνο αλλά και όσους άκουγαν θετικά τα λεγόμενά του να ξεκινήσουν άμεσα επαφές για την υλοποίησή της. Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας κος Δημήτρης Οικονόμου παρουσίασε δεδομένα από την ανάπτυξη των Β. Σποράδων τα τελευταία χρόνια και επισήμανε πως με πυρήνα τον τουρισμό σε συνδυασμό με νέα προϊόντα καθώς και με βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των νησιών θα μπορέσει να θωρακιστεί η ευρύτερη περιοχή απέναντι στο τουριστικό ανταγωνισμό. Ο Δρ. Σώκλης Γεώργιος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων παρουσιάζοντας τα καταγεγραμμένα στοιχεία και τους δείκτες ανάπτυξης της περιοχής έδωσε τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να μελετήσουν και να αξιοποιήσουν τα στοιχεία ώστε να δημιουργήσουν το κατάλληλο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης και να προσεγγίσουν τα όρια της Φέρουσας Ικανότητας των Β. Σποράδων.

Η ΠΕΔ Θεσσαλίας έχοντας τη διάθεση αλλά και την δυνατότητα να προσφέρει στην αξιοποίηση των συμπερασμάτων της ημερίδας θα αναλάβει να φέρει σε επαφή όλα τα εμπλεκόμενα μέρη , σε μια προσπάθεια συντονισμού , ώστε να δρομολογηθούν όλες οι απαραίτητες μελέτες σκοπιμότητας αλλά και όποια τεχνικοοικονομική μελέτη απαιτείται, ώστε το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των Β. Σποράδων με τη Β. Ελλάδα να πάρει σάρκα και οστά. Πρέπει όλοι να κατανοήσουν πως τα οφέλη είναι πολλά, όχι μόνο για τις προαναφερθείσες περιοχές αλλά για το σύνολο της περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κλείνοντας τις εργασίες της ημερίδας τόνισε ότι όλοι οι φορείς πρέπει να συντονιστούν άμεσα και ότι πρέπει να γίνει κατανοητό πως μια τέτοια ενέργεια δεν είναι σημειακή αλλά εντάσσεται στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού τουριστικής ανάπτυξης των περιοχών της Θεσσαλίας.

Προηγούμενο άρθρο Συγκέντρωση ειδών για την ενίσχυση των προσφύγων
Επόμενο άρθρο Καταγγελία του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας