Δήλωση Σιούφα: Απεφασίσθη η καθιέρωση ενιαίου και μοναδικού αριθμού για κάθε πολίτη


Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την επέκταση του ΑΜΚΑ στα δελτία ταυτότητας και τον αριθμό φορολογικού μητρώου. Η καθιέρωση αυτής της καινοτομίας θα αποτελέσει σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού των λειτουργιών του κράτους. Όπως είναι γνωστό η καθιέρωση του ΑΜΚΑ αποτελεί μια από τις σημαντικότερες καινοτομίες της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης της ΝΔ της περιόδου 1990 -1993.

Ο αριθμός αυτός καθιερώθηκε με το άρθρο του 64 του ν. 2084/92, τον οποίο εισηγήθηκα στην Βουλή ως αρμόδιος Υπουργός. Έκτοτε παρακολουθώντας την εφαρμογή της ρύθμισης δεν έπαψα να υποστηρίζω την επέκτασή του, ως ενιαίου και μοναδικού αριθμού για κάθε πολίτη, τόσο για την κοινωνική ασφάλιση – υγεία όσο για το δελτίο ταυτότητας και τον αριθμό φορολογικού μητρώου.

Συνεχάρην τον Υπουργό των Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, όπως και τον προηγούμενο Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση, σε σχέδιο το οποίο εργάζεται ο σημερινός Υπουργός. Με την ευκαιρία αυτή, πρότεινα στον ίδιο να αξιοποιήσει ταχύτατα και στο έπακρο, τις δυνατότητες που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, και ως ένα τέτοιο ακόμη βήμα, είναι η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων.

Παραθέτω τις τελευταίες δηλώσεις μου για τον ΑΜΚΑ στις 9 Ιανουαρίου 2013:

«Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή του Ι.Κ.Α κ. Ροβέρτου Σπυρόπουλου για διασταυρώσεις και έλεγχο των συντάξεων που καταβάλλονται από το Ι.Κ.Α αλλά και από άλλους ασφαλιστικούς φορείς, στη βάση του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Επαναφέρω, για μια ακόμη φορά, την πρότασή μου για τη χρήση του ενός και μοναδικού αριθμού για κάθε πολίτη, ο οποίος να καλύπτει την κοινωνική ασφάλιση – υγεία, το φορολογικό μητρώο και το δελτίο ταυτότητας. Και ο αριθμός αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος από τον Α.Μ.Κ.Α.

Όπως είναι γνωστό, ο αριθμός αυτός καθιερώθηκε με το νόμο 2084/1992 άρθρο 64 που εισηγήθηκα και ψηφίστηκε στη Βουλή, αφορά τους ασφαλισμένους, τους συνταξιούχους και τους εργοδότες και άρχισε να εφαρμόζεται από τις αρχές του 1993. Η εισαγωγή του αποτέλεσε μία από τις σοβαρές εκσυγχρονιστικές παρεμβάσεις στην κοινωνική ασφάλιση και αυτό αποδεικνύεται καθημερινά από τη χρησιμότητά του. Στο σχέδιό μου, προβλεπόταν να εξελιχθεί ο Α.Μ.Κ.Α. σε μοναδικό αριθμό για κάθε πολίτη, όπως συμβαίνει στις Η.Π.Α, αλλά και σε άλλες χώρες όπου ο ίδιος αριθμός ισχύει τόσο για την Κοινωνική Ασφάλιση – υγεία, την Αστυνομική Ταυτότητα και για το Φορολογικό Μητρώο.

Η θεσμοθέτηση ενός και μοναδικού αριθμού για όλες τις συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο και με οποιοδήποτε τρίτο θα έχει άμεσες και ευεργετικές επιπτώσεις στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής θα ενισχύσει τη διαφάνεια των εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών και θα περιορίσει αποτελεσματικά τη γραφειοκρατία.

Εκτιμώ ότι οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, επιβάλλεται να εξετάσουν και να προχωρήσουν άμεσα στη λύση αυτή, στο πλαίσιο των υπό εξέλιξη μεταρρυθμίσεων.

Είναι η απλούστερη λύση με πολλαπλά οφέλη για την Πολιτεία και τους Πολίτες».

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση Αγοραστού με τον ΥΠ.ΕΣ. Πάνο Κουρουμπλή
Επόμενο άρθρο Νέες τεχνικές διακόσμησης