Mega φ/β στη Λάρισα


 Την εγκατάσταση των φωτο- βολταϊκών πάνελ Yingli Solar, στη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα ανακοίνωσαν η Yingli Green Energy Holding Company Limited (NYSE: YGE), με το διακριτικό τίτλο Yingli Solar, κορυφαία εταιρεία στην παγκόσμια αγορά φωτοβολταϊκών προϊόντων και συστημάτων και ο μεγαλύτερος, διεθνώς, καθετοποιημένος παραγωγός πάνελ κρυσταλλικού πυριτίου (“PV”) και η Yingli Green Energy Greece Sales GmbH, θυγατρική του ομίλου υπεύθυνη για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Κύπρο, Τουρκία και Μέση Ανατολή. Το φωτοβολταϊκό πάρκο μεγέθους 10 MW, βρίσκεται στη Λάρισα και αναμένεται να παράγει ενέργεια, ικανή να καλύψει τις ανάγκες 3.700 σπιτιών της περιοχής.

 Το έργο αναπτύχθηκε από την Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία Α.Ε.Β.Ε. (ATHEX:EPIL) (“STIAFILCO”), μέσω της 100% θυγατρικής της εταιρείας ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. Η εταιρεία εξειδικεύεται στην ανάπτυξη και λειτουργία έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και έχει πολύχρονη εμπειρία στους τομείς των φωτοβολταϊκών και της βιομάζας.
Επιπλέον, το έργο υλοποιήθηκε από τη ΒΙΟΣΑΡ Ενεργειακή Α.Ε., εταιρεία με εξειδίκευση στα φωτοβολταϊκά συστήματα, που παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις που αφορούν το σχεδιασμό, την προμήθεια εξοπλισμού, την κατασκευή αλλά και τη συντήρηση φωτοβολταϊκών συστημάτων μεσαίας και μεγάλης κλίμακας, ενώ χρησιμοποιήθηκαν κεντρικοί μετατροπείς ισχύος της γερμανικής εταιρείας SMA Solar Technology AG και στηρίγματα στήριξης ALUMIL.
Η χρηματοδότηση του έργου πραγματοποιήθηκε, σε μακρόχρονη και χωρίς δικαίωμα αναγωγής βάση (non recourse, project finance), από την Τράπεζα Πειραιώς. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Όμιλος της Πειραιώς είναι ηγέτης στον τομέα της χρηματοδότησης της πράσινης επιχειρηματικότητας, με μια στρατηγική δέσμευση στη συνεχή υποστήριξη του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ο Liansheng Miao, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της Yingli Green Energy δήλωσε σχετικά: «Είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι που συνεργαστήκαμε με την Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία Α.Ε.Β.Ε.  (STIAFILCO) και την Biosar για την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού έργου στην Ελλάδα. Λόγω της φυσικής ηλιακής ακτινοβολίας, η Ελλάδα θεωρείται μια πολύ σημαντική αγορά για τα φωτοβολταϊκά συστήματα. Συνεχίζουμε να βλέπουμε αυξανόμενη ζήτηση για τα υψηλής ποιότητας προϊόντα Yingli Solar, το οποίο επιβεβαιώνει περαιτέρω την ηγετική μας θέση στη συγκεκριμένη αγορά»
‘’Είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι για την επιτυχή ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού για την πορεία ανάπτυξης των φ/β στην Ελλάδα έργου και ευτυχείς που μέσα από τη συνεργασία με τον όμιλο της Επίλεκτος ΑΕΒΕ και την Βιοσαρ ΑΕ μπορούμε να συμβάλουμε στην υλοποίηση του οράματος της πράσινης ανάπτυξης”, δήλωσε ο κ. Δημήτριος Μ. Μπαχαδάκης, Δ/νων Σύμβουλος της Yingli Green Energy Greece Sales GmbH.

Σχετικά με τη Yingli Green Energy
Η Yingli Green Energy Holding Company Limited (NYSE: YGE), με το διακριτικό τίτλο Yingli Solar, αποτελεί κορυφαία εταιρία στην παγκόσμια αγορά φωτοβολταϊκών συστημάτων και τον μεγαλύτερο καθετοποιημένο παραγωγό φωτοβολταϊκών πλαισίων. Ως πλήρως καθετοποιημένος παραγωγός, η Yingli Green Energy καλύπτει όλα τα στάδια παραγωγής ενός φωτοβολταϊκού πλαισίου από την παραγωγή πυριτίου έως την παραγωγή δισκίων πυριτίου, των φωτοβολταϊκών στοιχείων και πλαισίων δυναμικότητας που ξεπερνάει το 1.7GW ετησίως. Συμπληρωματικά, η βιομηχανική μονάδα παραγωγής πυριτίου της εταιρίας, Fine Silicon, με ετήσια δυναμικότητα παραγωγής 3.000 μετρικών τόνων έχει ξεκινήσει την εμπορική δραστηριότητά της στις αρχές Αυγούστου 2010. Με τα κεντρικά της να βρίσκονται στο Baoding της Κίνας, η Yingli Green Energy απασχολεί περισσότερους από 11.000 υπαλλήλους και κατέχει περισσότερες από 10 θυγατρικές ανά τον κόσμο. Η Yingli Solar είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE:YGE). Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα  https://www.yinglisolar.com.

Σχετικά με την Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία Α.Ε.Β.Ε.  
Η Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία Α.Ε.Β.Ε.  (“STIAFILCO”) είναι ένας από τους μεγαλύτερους καθετοποιημένους παραγωγούς νημάτων βαμβακιού στην Ευρώπη. Η STIAFILCO, απασχολεί περισσότερους από 350 υπαλλήλους και εξάγει νήματα βαμβακιού σε περισσότερες από 35 χώρες στον κόσμο. Το  φωτοβολταϊκό πάρκο των 10 MW στη Λάρισα μαζί με τη ήδη σχεδιασμένη μονάδα παραγωγής βιοαερίου 5,25MW, την μονάδα παραγωγής βιομάζας 5MW και μια εγκατάσταση φωτοβολταϊκής στέγης 5MW μέσα στο 2011, είναι μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού της STIAFILCO στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η STIAFILCO είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ATHEX: EPIL). Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα  https://www.stiafilco.com

Σχετικά με την ΒΙΟΣΑΡ Ενεργειακή Α.Ε.
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1999 με κύριο στόχο την κατασκευή και εκμετάλλευση σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η Biosar παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις που αφορούν το σχεδιασμό, την προμήθεια εξοπλισμού, την κατασκευή αλλά και την συντήρηση φωτοβολταϊκών συστημάτων μεσαίας και μεγάλης κλίμακας, δρώντας ως EPC Contractor σε Ελλάδα, Ιταλία και Βουλγαρία. Σήμερα, η ΒΙΟΣΑΡ είναι μέλος ενός από τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους της χώρας, ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ, μιας ισχυρής επιχειρηματικής μονάδας διαχείρισης έργων, συμμετοχών και παραχωρήσεων στους τομείς των υποδομών, της ανάπτυξης γης και της ενέργειας.  Συνδυάζοντας μακρόχρονη εμπειρία στο χώρο των ΑΠΕ και την αξιοπιστία που προσδίδει ο κατασκευαστικός όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η ΒΙΟΣΑΡ βρίσκεται στη φάση της υλοποίησης έργων που η συνολική εγκατεστημένη ισχύς θα ξεπεράσει τα 100 ΜW μέχρι το τέλος του 2011, αποτελώντας μία από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες στον τομέα της ηλιακής ενέργειας. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα  https://www.biosar.gr/.

Προηγούμενο άρθρο Hydrosense στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Πρόγραμμα Αρχαιολογικής Ημερίδας Μελιταίας