Ροντούλης Αστ.: «Ολοκλήρωση του Φράγματος Γυρτώνης»


 Το φράγμα Γυρτώνης, η κατασκευή του οποίου δημοπρατήθηκε το 2006, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής στον νομό Λάρισας. Ο ταμιευτήρας του θα έχει επιφάνεια 1.300 στρέμματα και ωφέλιμο όγκο 5.000.000 κυβικά μέτρα νερού περίπου. Το νερό θα προέρχεται από την απορροή του ποταμού Πηνειού και, πιθανότατα, από τη μεταφορά νερού του ποταμού Αχελώου προς τη Θεσσαλία εφόσον φυσικά προχωρήσουν τα ανάλογα έργα.

  Σκοπός του μεγάλου αυτού έργου είναι η κάλυψη των αρδευτικών αναγκών έκτασης 200.000 στρεμμάτων του Τ.Ο.Ε.Β. Πηνειού ώστε να μην χρειάζεται να δίδονται κάθε χρόνο προσωρινές λύσεις άρδευσης μέσω της κατασκευής μικροφραγμάτων. Επιπλέον, προβλέπεται η τροφοδότηση του ταμιευτήρα της Κάρλας καθώς και η πλήρωση υφιστάμενων λιμνοδεξαμενών.

Όμως, παρόλο που έχει κατασκευαστεί το 95% αυτού, το εν λόγω έργο έχει καθυστερήσει ως προς την ολοκλήρωση του, δημιουργώντας πολλά προβλήματα στην περιοχή του ΤΟΕΒ Πηνειού. Επειδή το φράγμα της Γυρτώνης είναι τεράστιας σημασίας, τόσο για την συγκεκριμένη περιοχή όσο και για τον υπόλοιπο νομό, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

•1.      Ποιές παρεμβάσεις υπολείπονται ώστε να αποπερατωθεί το μεγάλο αυτό έργο υποδομής;

•2.      Σε πόσο χρονικό διάστημα υπολογίζει το αρμόδιο Υπουργείο ότι θα λειτουργήσει το φράγμα Γυρτώνης;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Αστέριος Γ. Ροντούλης

Προηγούμενο άρθρο Δύο τραυματίες σε τροχαίο στη Λάρισα
Επόμενο άρθρο Ερώτηση Μάξιμου στη βουλή: Αποζημιώσεις χαλαζόπληκτων στο Κιλελέρ