Καταγγέλλει ο Μάξιμος στη βουλή: Πλήγμα στην ενημέρωση των πολιτών της περιφέρειας


           Αναφορά στη Βουλή κατέθεσε ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, καταγγέλλοντας την ασκούμενη σε βάρος του ημερήσιου περιφερειακού Τύπου κυβερνητική πολιτική.

           Απευθυνόμενος στον Υπουργό Επικρατείας κ. Ηλία Μόσιαλο, ο Θεσσαλός πολιτικός επισημαίνει, όπως καταγγέλλει και ο Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ), τις πρόσφατες ενέργειες της κυβέρνησης και ειδικότερα της πολιτικής ηγεσίας της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης-Επικοινωνίας σε σχέση με τον περιφερειακό Τύπο. «Ενέργειες που πλήττουν ανεπανόρθωτα τον ημερήσιο τοπικό Τύπο σε δύσκολες οικονομικά συνθήκες, με εφημερίδες, ακόμη και ιστορικά έντυπα, να βάζουν λουκέτο, σε βάρος του δικαιώματος των πολιτών στην ενημέρωση», σχολιάζει το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 Η ανακοίνωση-καταγγελία του ΣΗΠΕ έχει ως εξής:

       «Ο Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ) βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλει τη στάση της Κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης – Επικοινωνίας, η οποία με έναν αντιδεοντολογικό τρόπο, χωρίς προηγουμένως να υπάρξει διάλογος, προχώρησε σε μια σειρά από ενέργειες, οι οποίες πλήττουν τον ημερήσιο περιφερειακό Τύπο και έτσι την ενημέρωση των πολιτών της περιφέρειας.

       Πιο συγκεκριμένα:

              -Η πρόσφατη κατάργηση ευεργετικών διατάξεων για τον Τύπο με το άρθρο 48 του «Μεσοπρόθεσμου», χωρίς κάποια προετοιμασία, σε ό, τι τουλάχιστον μας αφορά, ούτε καν τη στοιχειώδη ενημέρωσή μας. Ιδιαίτερα επισημαίνουμε την κατάργηση της μερικής ατέλειας του ΟΤΕ και της μείωσης του αριθμού των φύλλων των εφημερίδων που αποστέλλονται μέσω ΕΛΤΑ με επιδοτούμενο τιμολόγιο.

            -Η έλλειψη ενημέρωσης εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης – Επικοινωνίας για τη θέση της, ενόψει της τροποποίησης του Ν. 3548/2007.

              -Η μη ανταπόκριση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης – Επικοινωνίας στην κατάθεση των θέσεων μας για την ανάγκη θέσπισης σύγχρονου νόμου – πλαισίου για τον Τύπο, αντί της τροποποίησης του Νόμου για τις καταχωρίσεις.

            -Τα τεράστια χρέη που το Δημόσιο οφείλει στις επιχειρήσεις μας.

     -Η βλαπτική για τις εφημερίδες της Περιφέρειας επιλεκτική ή καθόλου εφαρμογή άρθρων του Ν. 2328/1995 για τις καταχωρίσεις του δημόσιου τομέα και η παρελκυστική τακτική της ΓΓΕ σε σχέση με την εφαρμογή του Ν. 3548/2007, με τρόπο που να συντηρείται περιβάλλον αθέμιτου ανταγωνισμού αλλά και αυθαιρεσίας.

       Επισημαίνεται η σοβαρή κρίση στο χώρο του ημερήσιου περιφερειακού Τύπου η οποία σοβεί και εκδηλώνεται με το κλείσιμο μιας σειράς εφημερίδων, μη εξαιρουμένων ακόμα και ιστορικών εντύπων.

       Η δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για την αιφνίδια και αντιδεοντολογική εφαρμογή νέων δεδομένων και μάλιστα την ώρα που υποτίθεται πως διεξάγεται διάλογος για την σχετική νομοθετική ρύθμιση.

       Υπενθυμίζουμε ότι έχουμε προ μηνών καταθέσει ντοκουμέντο με τις λεπτομερείς θέσεις μας για τη θέσπιση νόμου πλαισίου για τον τοπικό, περιφερειακό Τύπο. Θεμελιώδης ιδέα σε αυτό είναι η προστασία του μικρού και διαφορετικού στη μαζική επικοινωνία, ως εγγύηση του δημοκρατικού διαλόγου.

       Καλούμε την πολιτική ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης – Επικοινωνίας και το νέο Υπουργείο Επικρατείας να επανεξετάσουν την πολιτική που ακολουθούν και τη στάση που αυτή συνεπάγεται, να σταματήσουν να μας αγνοούν και να συνεργαστούν με τον θεσμικά κατοχυρωμένο τρόπο με τους φορείς των Περιφερειακών Εφημερίδων.

       Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε τις επιχειρήσεις, τη δουλειά και τις αξίες μας.

       Η υπόθεση του περιφερειακού Τύπου είναι υπόθεση δημοκρατίας και πολιτισμού».

Προηγούμενο άρθρο Ροντούλης στη Βουλή: «Να συμπεριληφθούν πολύτεκνοι, τρίτεκνοι κ.λ.π στις ευάλωτες ομάδες για το τιμολόγιο της ΔΕΗ και του φυσικού αερίου»
Επόμενο άρθρο Στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παραγωγών αποζημιώσεις ύψους 4.500.000 εκατ. ευρώ από τον ΕΛ.Γ.Α.