Μάξιμος: Η επιστημοσύνη του Φίλη είναι αδελφάκι του συνωστισμού της Ρεπούση


Ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ, με τη διπλή ιδιότητα του πολιτικού και του επιστήμονα, υποστηρίζει ότι η άποψη του υπουργού Παιδείας που δεν δέχεται τον όρο «γενοκτονία» για την περίπτωση των Ποντίων κρύβει «πρόθεση αθώωσης των θυτών και άφεσης αμαρτιών του τουρκικού κράτους».

Συνέντευξη

του βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας

κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου

στο NEWS 247 και τον δημοσιογράφο κ. Θοδωρή Λαπαναϊτη

Επικαλούμαι καταρχήν την ιδιότητά σας, του ιστορικού ερευνητή, και θέλω να ρωτήσω πως κρίνετε τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη ο οποίος κάνει μια διάκριση και υποστηρίζει ότι δεν είναι σωστός επιστημονικά ο όρος “γενοκτονία” αλλά “αιματηρή εθνοκάθαρση” αναφερόμενος στις σφαγές των Ποντίων από το τουρκικό καθεστώς;

Οι απόψεις που εξέφρασε ο κ. Φίλης, και είναι επανάληψη παλαιότερων θέσεών του τις οποίες δεν έχει αλλάξει ούτε κατά ένα γιώτα, είναι καθ’ όλα απαράδεκτες. Αγνοεί επιδεικτικά απόφαση της ελληνικής βουλής από το 1994 και αμφισβητεί ευθέως την ιστορική αλήθεια που αφορά όχι μόνον τον ελληνισμό του Πόντου αλλά όλους τους χριστιανούς της Ανατολής. Και αυτές οι απόψεις δεν είναι καθόλου αθώες. Πίσω τους κρύβεται η πρόθεση αθώωσης των θυτών αλλά και της άφεσης αμαρτιών του τουρκικού κράτους. Γιατί αν οι μαζικές σφαγές, οι δολοφονίες και οι εκτοπίσεις δεν ήταν συντονισμένες, στοχευμένες ενέργειες με σκοπό την εξάλειψη του χριστιανικού στοιχείου από όλη την Μικρά Ασία, άρα μια γενοκτονία, τότε περιπίπτουν σε ακραίες συμπεριφορές εν μέσω πολεμικών συγκρούσεων. Άρα περασμένα ξεχασμένα! Η επιστημοσύνη του κ. Φίλη είναι «αδελφάκι» με αυτή του «συνωστισμού» στην προκυμαία της Σμύρνης της κας Ρεπούση.

Βλέπετε κάποια “πολιτική ουρά” στις δηλώσεις αυτές; Πολιτικά πως εκτιμάτε την συγκεκριμένη τοποθέτηση του κ. Φίλη ως υπουργού παιδείας ο οποίος πάντως διευκρίνισε ότι είναι προσωπικές του απόψεις; Η ΝΔ ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να τοποθετηθεί ευθέως αποδοκιμάζοντας τα όσα είπε ο υπουργός του και η κυβέρνηση κράτησε αποστάσεις από τα λεγόμενα του κ. Φίλη και σας κατηγόρησε ότι αντιπολιτεύεστε με όρους πατριδοκαπηλείας. Σας ικανοποιεί η αντίδραση της κυβέρνησης;

Το γεγονός ότι ο κ. Φίλης είναι υπουργός, και μάλιστα υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, σημαίνει ότι οι δηλώσεις του έχουν άλλη βαρύτητα. Και αυτό όφειλε ο ίδιος να το καταλάβει, πριν ανοίξει το στόμα του και επαναλάβει τις ανιστόρητες απόψεις του, οι οποίες συνιστούν βάναυση προσβολή της μνήμης εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων Ποντίων και Μικρασιατών αλλά και Αρμενίων και Ασσυρίων, και όλων αυτών που χάθηκαν από τη τουρκική βαρβαρότητα μεταξύ του 1915 και του 1923. Και ο κ. Φίλης τα κάνει χειρότερα όταν στην ευλόγως αυστηρή κριτική που του ασκείται χρησιμοποιεί τον όρο πατριδοκαπηλία. Επιτέλους, επειδή όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν κυβερνήσει στο παρελθόν και είχαν μάθει να μιλούν ασύστολα ως αντιπολίτευση, «στολίζοντας» κάθε πολιτικό τους αντίπαλο και υπερασπιζόμενοι κάθε αιρετική και περιθωριακή θέση, πρέπει να χωνέψουν ότι είναι στην κυβέρνηση. Και όσον αφορά τον κ. Φίλη θεωρώ ότι μοναδική πράξη κάθαρσης της κυβέρνησης από την ύβρη των όσων εκστόμισε ο υπουργός παιδείας είναι η αποπομπή του. Τον λόγο τον έχει πια ο κ. Τσίπρας. Αν δεν το κάνει σημαίνει ότι συμφωνεί μαζί του.

Πέρσι παραιτηθήκατε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διαφωνώντας με τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης Σαμαρά για το γάλα που έπλητταν τους Έλληνες κτηνοτρόφους. Ο αγροτικός κόσμος  τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με μια φοροκαιγίδα στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου. Η θέση της ΝΔ είναι αρνητική στα μέτρα αυτά που φέρνει η κυβέρνηση Τσίπρα, ωστόσο, το ερώτημα είναι κατά πόσο μπορούν να πειστούν οι αγρότες από τη θέση της ΝΔ από τη στιγμή που έχετε ψηφίσει μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ το τρίτο μνημόνιο γνωρίζοντας ότι θα έρχονταν επιβαρύνσεις με τη μια ή την άλλη μορφή στο αγροτικό εισόδημα. Εσείς τι “ισοδύναμα” έχετε να προτείνετε στο συγκεκριμένο θέμα;

Πράγματι παραιτήθηκα από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης εν μέσω μιας απόπειρας να επιβληθούν νέα χρονικά όρια στην διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος. Και τότε ο ΟΟΣΑ είχε προτείνει να απελευθερωθούν τα όρια, από πέντε ημέρες, να γίνουν όσα θέλουν οι εταιρείες. Και αυτό σήμαινε αθρόες εισαγωγές από Γερμανία και άλλες χώρες με πεδιάδες και δυνατότητες που δημιουργούσαν «λίμνες γάλακτος» που έψαχναν νέες αγορές. Με τη στάση μας τότε αποτρέψαμε τα χειρότερα. Οι ημέρες αυξήθηκαν μόνον κατά 2. Και έτσι κάποιοι έφεραν γάλα από Ρουμανία που είναι πιο κοντά, και πιο φθηνά. Και βεβαίως αποδείχθηκε ότι είχαμε δίκιο γιατί η τιμή του γάλακτος στο ράφι δεν μειώθηκε. Το αντίθετο. Τότε, λοιπόν, ο αριστερός και φιλολαϊκός ΣΥΡΙΖΑ είχε ανέβει στα κάγκελα, υπερασπιζόμενος υποτίθεται το δίκιο των κτηνοτρόφων. Με τέτοιου είδους δημαγωγίες και κούφιες υποσχέσεις κατάφερε να πάρει και την ψήφο τους. Και ποιο είναι το αποτέλεσμα; Υπάκουος στα κελεύσματα του ΟΟΣΑ ψηφίζει την απελευθέρωση στην αναγραφή της διάρκειας του γάλακτος. Υπογράφει επισήμως το τέλος της ελληνικής αγελαδοτροφίας. Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Αυξάνει τη φορολογία στο 26%, ανεβάζει την προκαταβολή φόρου στο 100%, τριπλασιάζει τις ασφαλιστικές εισφορές στους αγρότες, καταργεί την επιστροφή του φόρου για το «αγροτικό πετρέλαιο». Μιλάμε για κανονικό πόλεμο στην πρωτογενή παραγωγή. Όλα όσα εμείς αποτρέψαμε το προηγούμενο διάστημα επανήλθαν στη χειρότερή του εκδοχή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Όσον αφορά στο αν εμείς προσέξαμε τον αγρότη ή όχι, το ξέρει ο ίδιος ο αγρότης. Γιατί τώρα μπορεί να κάνει συγκρίσεις! Δυστυχώς, όλα όσα συμβαίνουν είναι αποτέλεσμα της ανευθυνότητας και του λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Αν εμείς ψηφίσαμε, λίγο πριν το grexit, την οδυνηρή συμφωνία που έφερε ο κ. Τσίπρας δεν σημαίνει ότι θα ψηφίζουμε όσα ο ίδιος έβαλε στη συμφωνία. Η συμφωνία, προϊόν της διαπραγμάτευσης Τσίπρα/Καμένου, ήταν σε ένα άρθρο. Καταψήφισή της θα σήμανε και έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη και την ΕΕ. Εμείς, λοιπόν, δεν θα συναινέσουμε στο θάνατο της αγροτιάς και του πρωτογενούς τομέα. Όσο για ισοδύναμα, αυτοί που διαβεβαίωναν τους πολίτες το Σεπτέμβρη, πριν τις εκλογές, ότι τα έχουν βρει ας τα φέρουν. Αναμένουμε…

Την εσωκομματική κατάσταση της ΝΔ πως την κρίνετε έτσι όπως εξελίσσεται ο προεκλογικός αγώνας των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων; Πιστεύετε ότι τίθεται πραγματικά θέμα ενότητας της ΝΔ; Ποια χαρακτηριστικά πιστεύετε ότι πρέπει να έχει ο επόμενος πρόεδρος του κόμματος;

Νομίζω ότι το γεγονός πως δεν έγινε η εκλογή αρχηγού με ταυτόχρονη συζήτηση για το μέλλον και το ιδεολογικό στίγμα της παράταξης μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου το πληρώνουμε τώρα. Κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος από την εικόνα που εκπέμπει το κόμμα. Και αυτό δεν έχει να κάνει με την ποιότητα των υποψηφίων. Αλλά οι διαδικασίες κάπου… μπάζουν. Ίσως και να έχουν κουράσει, γιατί κρατούν σε μάκρος, χωρίς να γίνεται συζήτηση για την ουσία των αλλαγών που πρέπει να γίνουν στο κόμμα. Και μάλιστα, την ίδια ώρα που η χώρα με την δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δίνει την αίσθηση της πορείας στην ομίχλη, ενώ το αύριο είναι άδηλο. Ελπίζω ότι μετά την εκλογή του νέου αρχηγού, θα μπορέσουμε να συζητήσουμε διεξοδικότερα πως θα ανοιχτούμε στην κοινωνία και πρωτίστως στη μεσαία τάξη, που ήταν ανέκαθεν ο δικός μας κόσμος. Νομίζω ότι αυτό είναι εφικτό και θεωρώ ότι η Νέα Δημοκρατία θα μείνει ενωμένη, γιατί κανείς δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη μιας διάσπασης. Άλλωστε, όλοι θυμούνται πόσο πικρά το πληρώσαμε αυτό στο παρελθόν.

Ποιον υποψήφιο θα στηρίξετε στις εκλογές της 22ας Νοεμβρίου;

Αυτόν που θα εξυπηρετήσει καλύτερα το στόχο της ενότητας της παράταξης και την ενίσχυση των βασικών χαρακτηριστικών της, όπως θεμελιώθηκαν από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Προηγούμενο άρθρο 16 νέες συλλήψεις στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Στις 12 Νοέμβρη απεργούμε!