Παρέμβαση του Βουλευτή Ν. Παπαδόπουλο στην ειδική μόνιμη επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος


Η Παρέμβαση του Βουλευτή.

<<Αυτή η λογική στη Βουλή, είμαι πρώτη φορά Βουλευτής, αλλά το να μιλάμε και να φεύγουμε χωρίς να γίνεται ένας επί της ουσίας διάλογος μόνο και μόνο να γραφτούν τα πρακτικά και να μας γράψει η τηλεόραση, δεν ξέρω κατά πόσο αυτά που λέγονται σε αυτήν την Επιτροπή, τα πιστεύουμε και θέλουμε να πραγματοποιηθούν. Όταν δεν γίνεται ένας δημόσιος διάλογος εδώ, καταλαβαίνετε πως δεν θα γίνει δημόσιος διάλογος και προς τα έξω.

Εγώ θέλω να θίξω δύο ζητήματα που με ενδιαφέρουν πραγματικά. Για τους υδάτινους πόρους υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα, γιατί τυχαίνει να είμαι και αγρότης. Περίπου το 80%-90% του νερού αξιοποιείται από τη γεωργία και το υπόλοιπο πηγαίνει σε άλλες δράσεις. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό το ζήτημα και πρέπει να το δούμε.

Από την περιοχή μου θέλω να βάλω το ζήτημα της Κάρλας. Είναι μια πονεμένη και μεγάλη ιστορία η Κάρλα. Έχουν πέσει πάρα πολλά λεφτά κι ακόμα δεν έχει γίνει σοβαρή δουλειά και υποβαθμίζεται η περιοχή, ενώ θα μπορούσε να έχει αξιοποιηθεί. Βάζω αυτό το ζήτημα της Κάρλας και των λιμνο-δεξαμενών, οι οποίες υπάρχουν για αγροτική χρήση. Είναι ένα τεράστιο πλέγμα που πρέπει να το δούμε και σαν Επιτροπή.

Δεύτερον, είπαμε για την κλιματική αλλαγή. Η κλιματική αλλαγή έχει αντανάκλαση στη γεωργία, στον πρωτογενή τομέα. Παραδείγματα μπορώ να φέρω άπειρα σήμερα στη γεωργία, ότι, λόγω κλιματικής αλλαγής, ο συγκεκριμένος ΕΛ.Γ.Α. δε μπορεί να ασφαλίσει ή δεν είναι στα όρια του αγροτικά προϊόντα λόγω αρμοδιότητας. Άρα, αυτό σημαίνει ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής πρέπει να αλλάξουμε και τα εργαλεία του ΕΛ.Γ.Α. Υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις πάρα πολλές, που έχουμε ακραίες βροχοπτώσεις που δεν τις είχαμε, έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα που δεν τα είχαμε. Κάποτε οι παλιοί λέγανε ότι όταν βραδιάζει χαλάζι δεν πέφτει, τώρα βράδυ ξε-βράδυ έπεσε χαλάζι. Όλα αυτά τα φαινόμενα υπάρχουν σε πολύ έντονο ρυθμό, δηλαδή βλέπουμε ότι βρέχει για λίγες ώρες ή λίγες μέρες που αντιστοιχούν σε περίοδο τριών, τεσσάρων, πέντε μηνών και, όπως καταλαβαίνετε και υποδομές να έχεις, όταν αυτά τα φαινόμενα είναι έντονα η καταστροφή είναι πραγματικά τεράστια.

Λέμε να κάνουμε και την εκτροπή του Αχελώου, να την κάνουμε. Όταν μιλάμε για αλλαγή του κλίματος πώς θα το δούμε αυτό το ζήτημα και τις επιπτώσεις στο μικροκλίμα μιας ολόκληρης περιοχής; Για οποιεσδήποτε προτάσεις, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας την κλιματική αλλαγή, την διαβούλευση με τους φορείς και πλήρες επιστημονικές και περιβαλλοντικές μελέτες.

Τρίτον, οι βιομηχανίες με τα ορυκτά. Το χωριό μου έχει πολλές βιομηχανίες και έχει ορυκτά και εναλλακτικά καύσιμα, απόβλητα από βιομηχανίες ή και από νοσοκομεία. Υπάρχει ένα ζήτημα με την περιβαλλοντολογική μόλυνση η οποία δημιουργείται από τις καύσιμες ύλες αυτών των βιομηχανιών. Είναι ένα τεράστιο ζήτημα, τα εναλλακτικά καύσιμα είναι φθηνά π.χ. το πετ-κοκ που χρησιμοποιείται για φθηνή καύσιμη ύλη.

Και κλείνω με τα μεταλλαγμένα. Τα μεταλλαγμένα σε καμιά περίπτωση δεν βοηθούν τη χώρα μας. Εγώ να δεχτώ ότι ήρθαν, αλλά λόγω της χώρας, διότι εδώ είναι ο κήπος της Ευρώπης, δε θα πρέπει με τίποτα να δεχθούμε τα μεταλλαγμένα. Δεν υπάρχει ούτε ένα θετικό για μας, για τη χώρα μας, αυτό που μια μερίδα παραγωγών λένε θα έχω πιο φτηνό κόστος, δεν υπάρχει. Εμείς παλεύουμε για την ποιότητα των προϊόντων και μπορούμε να τα καταφέρουμε στην ποιότητα των προϊόντων, αυτή την ιδιαιτερότητα στην ονομασία προέλευσης προϊόντων γεωργικής γεωγραφικής ένδειξης και όλα τα σχετικά. Νομίζω ότι οι Υπουργοί μας και εμείς οι ίδιοι πρέπει να είμαστε αντίθετοι στα μεταλλαγμένα και χρειάζεται πραγματικά ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια, ακόμα και κάποιοι που δεν καταλαβαίνουν και νομίζουν ότι με τα μεταλλαγμένα μπορεί να σταθούμε σαν χώρα, σαν παραγωγή, κάνουν ένα τεράστιο λάθος. Δεν υπάρχει αυτή η περίπτωση ούτε μία στο εκατομμύριο να είμαστε πιο φθηνοί, να ανταγωνιστούμε τους ευρωπαίους στη μεταλλαγμένη σόγια, στο μεταλλαγμένο καλαμπόκι και οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς.

Νομίζω ότι με αυτά τα τέσσερα σημεία και με όλες μας τις δυνάμεις πρέπει να δουλέψουμε για το περιβάλλον, διότι ανάπτυξη χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον δεν υπάρχει αλλά ούτε και το αντίθετο.

Εν συνεχεία, ο Βουλευτής κατά την ενημέρωση από τον Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. ΙΩΑΝΝΗ ΤΣΙΡΩΝΗ για το επικείμενα νομοσχέδια, έθεσε το φλέγον ζήτημα των στάβλων και των μαντριών και ζήτησε να δοθεί μια οριστική λύση στο πρόβλημα αυτό.

Προηγούμενο άρθρο Παράταση για τις αιτήσεις στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δ.Τεμπών
Επόμενο άρθρο Κάλεσμα της Λαϊκής Ενότητας Λάρισας στην απεργία της Πέμπτης