Ερώτηση Κέλλα για την οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών


Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελο Αποστόλου, κατέθεσε ο βουλευτής ΝΔ του Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, με θέμα την κωλυσιεργία που επέδειξε η Κυβέρνηση στην πρόληψη της οζώδους δερματίτιδας, μιας νόσου που έχει ήδη οδηγήσει σε θανάτωση χιλιάδες βοοειδή, αλλά και στα μέτρα που προτίθεται να λάβει, τόσο για την καταπολέμησή της, όσο και για την προστασία του κτηνοτροφικού εισοδήματος. Την ερώτηση, συνυπογράφουν πολλοί βουλευτές αγροτικών περιοχών, μεταξύ των οποίων και η Τομεάρχης Αγροτικών θεμάτων της ΝΔ, κα. Φωτεινή Αραμπατζή.

«Εδώ και αρκετούς μήνες, πολλοί βουλευτές, κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου, για την συγκεκριμένη νόσο, αφού τα κρούσματα που πρωτοεμφανίστηκαν σε τουρκικά κοπάδια, κοντά στα σύνορά μας, ήταν άκρως ανησυχητικά και οι ειδικοί προειδοποιούσαν ότι ήταν θέμα χρόνου, η νόσος να εξαπλωθεί και στη χώρα μας. Δυστυχώς η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, για άλλη μια φορά εμφανίστηκε κατώτερη των περιστάσεων, αφού δεν προχώρησε σε κανένα προληπτικό μέτρο προστασίας και τώρα χιλιάδες κτηνοτρόφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο αφανισμού ολόκληρων κοπαδιών», ήταν οι χαρακτηριστικές δηλώσεις του Λαρισαίου πολιτικού.

Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή:

Η ελληνική κτηνοτροφία για άλλη μια φορά βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα, σοβαρή απειλή που θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την οικονομική επιβίωση χιλιάδων κτηνοτροφικών οικογενειών, αλλά και ολόκληρου του κλάδου.

Μετά λοιπόν τον καταρροϊκό πυρετό που σε πολλές περιπτώσεις, αφάνισε ολόκληρες κτηνοτροφικές μονάδες, τώρα χιλιάδες κτηνοτρόφοι μας, έχουν να αντιμετωπίσουν και την οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών, νόσο που προκαλεί πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο.

Ήδη μέχρι και σήμερα έχουν οδηγηθεί σε σφαγή περίπου 2500 αγελάδες, εξαιτίας της νόσου και σύμφωνα με τις κτηνιατρικές προβλέψεις, ακόμα είμαστε στην αρχή.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή οδηγία, ο εμβολιασμός επιτρέπεται σε ένα Νομό και μόνο ύστερα από την εμφάνιση κρούσματος και αυτό γιατί υπάρχει απαγόρευση στις εξαγωγές κρέατος και γάλακτος προς τρίτες χώρες μετά την εμφάνιση του κρούσματος. Η χώρα μας όμως έχει χαμηλή, ως και μηδαμινή εξαγωγική δραστηριότητα στα προϊόντα αυτά, οπότε το επιχείρημα ορισμένων δημοσίων φορέων, πως ο εθνικός εμβολιασμός, θα προκαλούσε πλήγμα στις εξαγωγές, δεν ευσταθεί. Επίσης και το κόστος των αποζημιώσεων που θα κληθεί να πληρώσει η ΕΕ, θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο, από αυτό της προμήθειας των εμβολίων.

Δυστυχώς και σε αυτήν την περίπτωση, η ολιγωρία της πολιτείας, είναι παροιμιώδης. Ενώ εδώ και αρκετό καιρό οι κτηνοτρόφοι μέσα από τους συλλόγους τους, ζητούσαν από την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε επίσημες παρεμβάσεις προς την ΕΕ, ώστε να εξαιρεθεί η χώρα μας από τις Ευρωπαϊκές οδηγίες και να επιτραπεί ο εμβολιασμός στο σύνολο της εθνικής αγέλης, η Κυβέρνηση αντ’ αυτού, έμεινε άπραγη, με τραγικό αποτέλεσμα, την έξαρση της νόσου.

Τα μέτρα απαγόρευσης στη διακίνηση των ζώων, δεν τηρήθηκαν σωστά, η εργαστηριακή διάγνωση καθυστέρησε την σφαγή των προσβεβλημένων κοπαδιών, λόγω αποστολής των δειγμάτων σε εργαστήριο της Αθήνας και τέλος, αν και τα πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν σε τούρκικα κοπάδια, κοντά στα σύνορά μας, δυστυχώς δεν εφαρμόστηκαν προληπτικοί εμβολιασμοί, στους Θρακικούς νομούς.

Ο κίνδυνος καταστροφής της εθνικής μας παραγωγής σε κρέας και γάλα, από αυτή τη νόσο, είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός. Έστω και τώρα λοιπόν η πολιτεία οφείλει να ζητήσει την εξαίρεση της χώρας μας από τις Ευρωπαϊκές οδηγίες και τον άμεσο εμβολιασμό του συνόλου της εθνικής αγέλης, προτού να είναι πολύ αργά.

Κατόπιν όλων αυτών ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ

  1. Προτίθεστε να ζητήσετε από την ΕΕ, την εξαίρεση της χώρας μας από τις Ευρωπαϊκές οδηγίες και τον μαζικό εμβολιασμό τόσο στους προσβεβλημένους, όσο και στους γειτονικούς Νομούς της χώρας;

  2. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβείτε για την ενημέρωση των κτηνοτρόφων, αλλά και την τήρηση και αυστηροποίηση των ελεγκτικών μέτρων (μαζικοί εμβολιασμοί, απαγόρευση μετακίνησης των ζώων, έλεγχος σε τοπικά εργαστήρια, κτηνιατρική επιτήρηση κλπ);

  3. Γιατί δεν εφαρμόστηκαν προληπτικοί εμβολιασμοί, όταν παρουσιάστηκαν τα πρώτα κρούσματα της νόσου, στα σύνορά μας με την Τουρκία;

Προηγούμενο άρθρο Εκδήλωση προς τιμή των μελών του πραγματοποίησε το ΚΑΠΗ Νίκαιας
Επόμενο άρθρο Σεμινάριο χορών από τη Θράκη και το Ρουμλούκι στο Λύκειο των Ελληνίδων