Επιστολή του δημάρχου Κιλελέρ προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας


Κύριοι Υπουργοί,

Μέχρι τις 15 Μάιου 2014  τα άρθρα 6 και 7 του Π.Δ. 254/2005 έδιναν το δικαίωμα οι παραγωγοί προϊόντων γης και θάλασσας να παίρνουν παραγωγική άδεια υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου από την πρώην Νομαρχία, νυν Περιφέρεια. Αν ήθελαν να καταλαμβάνουν σταθερό χώρο έκαναν αίτηση στο Δήμο και κατόπιν ελέγχου δινόταν η έγκριση. Οι παραγωγοί της πρώτης κατηγορίας όταν λάμβαναν άδεια από την Περιφέρεια μπορούσαν να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε όλη την Ελλάδα και μάλιστα χωρίς αποδείξεις, διότι τα μετακινούσαν με δελτία αποστολής και τους εξαιρούσε ο νόμος από την έκδοση αποδείξεων με τη λογική να ρίχνουν το κόστος ώστε να αγοράζει ο καταναλωτής φθηνότερα.

Aπό τις 15 Μαΐου 2014 με την ψήφιση του νόμου 4264/2014 καταργήθηκε το δικαίωμα των παραγωγών να εκδώσουν νέες παραγωγικές άδειες. Ο νέος αγρότης από εδώ και στο εξής μπορεί να πουλάει τα προϊόντα του (όπως και στο παρελθόν) στο χονδρεμπόριο και όχι υπαίθρια πλανόδια στον τελικό καταναλωτή ή αλλιώς πρέπει να εκδόσει άδεια λαικής αγοράς. Ο νόμος δημιουργεί αδικίες για τους νέους αγρότες σε σχέση με τους παλιούς πού μπορούν να πουλούν υπαίθρια πλανόδια. Για να λυθεί αυτό θα πρέπει να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση ή Προεδρικό Διάταγμα ώστε να δίνει την δυνατότητα να λαμβάνουν αυτές τις άδειες όσοι παραγωγοί ενδιαφέρονται. Ειδικά τώρα με την κρίση είναι πολλοί οι αγρότες που απευθύνονται καθημερινά στις υπηρεσίες και ζητούν να λάβουν παραγωγικές άδειες υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου.

Τι γίνεται όμως με όσους αγρότες έχουν λάβει τα προηγούμενα χρόνια άδειες πλανόδιου εμπορίου; Σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο :οι άδειες αυτές παραμένουν σε ισχύ και μπορούν να ανανεώνονται εφόσον ο κάτοχός τους μπορεί να αποδεικνύει κάθε χρόνο μέχρι και την συνταξιοδότησή του ότι είναι αγρότης (άρθρο 22 παράγραφος 5 του Ν. 4264/2014 και διευκρινιστική εγκύκλιος του Υπ. Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας Κ1- 929/10.06.2014).

Σύμφωνα με τη προηγούμενη εγκυκλιο οι παραγωγοί των γεωργικών, αμπελουργικών, κτηνοτροφικών, πτηνοτροφικών, μελισσοκομικών προϊόντων δύνανται να διαθέτουν τα προϊόντα τους εντός του χώρου του κτήματος τους, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη άδεια υπαίθριου εμπορίου, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από νομοθετήματα αρμοδιότητας άλλωνΥπουργείων.

-Οι παραγωγοί νωπών αλιευτικών προϊόντων δύνανται να διαθέτουν τα προϊόντα τους στην παραλία εκφόρτωσης τους ή μέσα από το αλιευτικό σκάφος χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη άδεια υπαίθριου εμπορίου και υπό την προϋπόθεση ότι τηρούν τις υποχρεώσεις, που απορρέουν από νομοθετήματα αρμοδιότητας άλλων Υπουργείων (π.χ. Εσωτερικών, Οικονομικών, Υγείας κ.λ.π). Το ακριβές σημείο πώλησης καθορίζεται κάθε φορά από την κατά τόπο αρμόδια Λιμενική Αρχή.
-Οι παραγωγοί ιχθυοκαλλιεργητές νωπών αλιευτικών προϊόντων δύνανται να διαθέτουν τα προϊόντα τους εντός του χώρου της παραγωγικής τους δραστηριότητας και υπό την προϋπόθεση ότι τηρούν τις υποχρεώσεις, που απορρέουν από νομοθετήματα αρμοδιότητας άλλων Υπουργείων (π.χ. Εσωτερικών,Οικονομικών,Υγείαςκ.λ.π).
-Οι παραγωγοί ειδών λαϊκής τέχνης, χειροτεχνημάτων, καλλιτεχνημάτων και έργων τέχνης πρωτότυπης καλλιτεχνικής δημιουργίας δύνανται να διαθέτουν τα προϊόντα τους σε χώρους , που θα καθορίζονται από τον οικείο Δήμο

Πλέον τούτων οι υπηρεσίες ζητούν από τους κατόχους παραγωγικών αδειών ετησίως φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα,χωρίς να προβλεπεται στο νόμο κάτι τέτοιο. Το αρθρο 22 παρ. 5 Ν. 4264/2014 αναφέρει : η άδεια υπαιθρίου στάσιμου ή πλανόδιου εμπορίου ανακαλείται αυτοδικαίως μόλις εκλείψει ο λόγος για τον οποίο χορηγήθηκε. Γι αυτόν ο αδειούχος καταθέτει ετησίως, σε κάθε ετήσια επέτειο χορήγησης της άδειας, προς την αρμόδια αρχή που την εξέδωσε:α) Φορολογική ενημερότητα και ασφαλιστική ενημερότητα. Όμως στο άρθρο 22 παρ.1  Ν. 4264/2014 αναφέρεται ότι προϋπόθεση χορήγησης της άδειας  υπαιθρίου στάσιμου ή πλανόδιου εμπορίου είναι ο αιτών να είναι άνεργος. Δηλαδή το άρθρο 22 αλλά και όλος ο Ν. 4264/2014 αναφέρεται σε επαγγελματικές άδειες, και όχι σε παραγωγικές και κακώς εφαρμόζεται στις τελευταίες.

Επίσης αυτές οι άδειες υπαιθρίου στάσιμου ή πλανόδιου εμπορίου δεν μπορούν να μεταβιβάζονται σε συγγενικά πρόσωπα ή άλλους (άρθρο 22 παρ. 4 Ν. 4264/2014). Όμως  το άρθρο 22 αλλά και όλος ο Ν. 4264/2014 αναφέρεται σε επαγγελματικές άδειες, και όχι σε παραγωγικές και κακώς εφαρμόζεται στις τελευταίες.

Οι παραγωγικές άδειες πριν το Ν. 4264/2014 ασκούνταν με δύο τρόπους. Ή πλανόδια σε όλη την επικράτεια χωρίς περιορισμούς ή στάσιμα (οι παραγωγοί πηγαίνανε στον Δήμο που ήθελαν και έκαναν αίτηση να τους χορηγηθεί ένας χώρος). Όλα αυτά ισχύουν ακόμα για όσους έχουν τέτοιες άδειες πριν το Ν. 4264/2014

Κύριε Υπουργέ το πρόβλημα στον αγροτικό Δήμο Κιλελέρ είναι τεράστιο. Η καλλιέργεια μεγάλων εκτάσεων βαμβακιού, καλαμποκιού,τεύτλων και παρόμοιων καλλιεργειών έχει μειωθεί δραματικά, λόγω του αξημένου κόστους παραγωγής,της μείωσης των τιμών και της έλλειψης νερού.Οι αγρότες μας παλιοί και νέοι για να επιβιώσουν στρέφονται στην καλλιέργεια οπωροκηπευτικών.Τα προϊόντα αυτά μπορούν να τα διάθεσουν σε ολόκληρη την Ελλάδα μόνο όσοι είχαν άδεια πλανόδιου παραγωγού μέχρι τις 15/5/2014, και μόνο αυτοί μπορουν να αιτηθούν στο Δήμο να τους χορηγηθεί χώρος για την πώληση των προϊόντων τους. Οι υπόλοιποι αναγκάζονται να τα διαθέτουν στο χονδεμπόριο με πολυ χαμηλές τιμές, ενώ οι έμποροι πωλούν στους καταναλωτές ακριβά, με αποτέλεσμα το μεγάλο κέρδος των εμπόρων και την ζημιά τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών. Επιπρόσθετα η λιανική διάθεση των προϊόντων των παραγωγών εντός του χώρου των κτημάτων τους είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη,αφού ελάχιστοι αγρότες έχουν χωράφια τα οποία εφάπτοναι έστω σε επαρχιακή οδό. Οι περισσότεροι αγροί είναι προσβάσιμοι από αγροτικούς δρόμους και το χειμώνα μόνο με γεωργικό ελκυστήρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι παραγωγοί επιλέγουν να εκδόσουν άδεια παραγωγού λαϊκών αγορών δεν βρίσκουν εύκολα θέσεις στις λαικές αγορές μεγάλων πόλεων όπως η  Λάρισα, δεδομένου ότι αυτές είναι υπερκορεσμένες.

Προς αποκατάσταση των ανωτέρω αδικιών και προκειμένου οι αγρότες μας να επιβιώσουν και να μην εγκαταλείψουν οριστικά το επαγγελμά τους και τον Δήμο μας προς ανεύρεση διαφορετικής εργασίας αλλού,  προτείνουμε το κάτωθι:

Επαναφορά των άρθρων 6 και 7 του Π.Δ. 254/2005 το οποίο έδινε το δικαίωμα οι παραγωγοί προϊόντων γης και θάλασσας να εκδίδουν παραγωγική άδεια υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου από την πρώην Νομαρχία, νυν Περιφέρεια. Προτείνουμε δηλαδή την πλήρη επαναφορά των  άρθρων 6 και 7 του Π.Δ. 254/2005 για την παραγωγική άδεια υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου, με τρεις σημαντικές τροποποίησεις: α) οι διατάξεις αυτές για τους αγρότες να αφορουν μόνο τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, όπως ορίζονται  στο άρθρο 2 του Ν. 3874/6-9-2010 και στις τροποποιήσεις του άρθρου 40 του Ν. 4235/11-2-2014, β) να επιτρέπεται να μεταβιβασθεί η άδεια από κατά κύριο επάγγελμα αγρότη σε κύριο επάγγελμα αγρότη. γ) να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση ή Προεδρικό Διάταγμα μόνο για την παραγωγική άδεια υπαιθρίου πλανοδίου εμπορίου, που να ρθυμίζει τα πάντα, και να οριστεί σαφώς ότι η παραγωγική άδεια αυτή δεν εμπίπτει στις διατάξεις του Ν.4264/14 (ΦΕΚ 118/15.05.2014 τεύχος Α’).

 

 

Προηγούμενο άρθρο Επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας Δημήτρη Βίτσα στη Λάρισα
Επόμενο άρθρο Συνέδριο της ΠΕΔ για «Τα οικονομικά των Δήμων της χώρας»