Γκρεμίζει το σπίτι του συθέμελα για να βρει τσουβάλια με χρυσά πεντόλιρα από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Απίστευτο κι όμως ελληνικό! Εξηντάχρονος από τον Πλατύκαμπο Λάρισας κατέθεσε αίτηση στην Κτηματική Υπηρεσία και πήρε τη σχετική άδεια για να κατεδαφίσει το σπίτι του, στα θεμέλια του οποίου, όπως επιμένει, υπάρχει αμύθητος θησαυρός με χρυσά πεντόλιρα.
Η άδεια που έχει αφορά εργασίες για τρεις ημέρες, παρουσία αστυνομικού, εφοριακού και υπαλλήλου της Κτηματικής Υπηρεσίας, οι οποίες θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα.
Ο επίδοξος χρυσοθήρας έχει… διασταυρωμένες πληροφορίες ότι στα θεμέλια του σπιτιού του έχει θαφτεί ένας ανεκτίμητος θησαυρός από χρυσές λίρες και πεντόλιρα που έκρυψαν προύχοντες την εποχή της Τουρκοκρατίας.
Το μυστικό πέρασε από γενιά σε γενιά και, όπως υποστηρίζει ο 60χρονος, ήρθε η ώρα να αποκαλυφθεί ο θησαυρός, τον οποίο άφησαν πίσω τους οι Τούρκοι μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας με την ελπίδα ότι θα επέστρεφαν και θα αποκτούσαν ξανά το χρυσάφι τους.
Οι ιστορίες των χρυσοθήρων γεμίζουν συχνά το αστυνομικό δελτίο, ενώ όλες όσες βλέπουν το φως της δημοσιότητας καταλήγουν σε “άνθρακες ο θησαυρός”. Πρόσφατο παράδειγμα η προσπάθεια του 65χρονου Ελληνοαυστραλού Βαγγέλη Δήμου, που έψαχνε τον θησαυρό του Αλή Πασά στη Βασιλική Τρικάλων.
Στην άδεια που κατέθεσε στην Κτηματική Υπηρεσία ανέφερε πως στο σημείο όπου θα έσκαβε υπήρχε ένας χώρος με πολλά δωμάτια γεμάτα χρυσάφι, σεντούκια με λίρες, διαμάντια και κοσμήματα.
Την πρώτη ημέρα το γεωτρύπανο χτυπούσε μόνο βράχο, τη δεύτερη βρήκε ένα κενό, αλλά πριν προλάβουν να χαρούν όσοι έβλεπαν το κυνήγι του θησαυρού, διαπιστώθηκε πως αντί για φλέβα χρυσού το τρυπάνι βρήκε… φλέβα νερού και οι εργασίες σταμάτησαν.
Και παρότι δεν βρήκε τον θησαυρό του Αλή Πασά, ο 65χρονος Ελληνοαυστραλός δεν πτοείται και υποστηρίζει πως θα επανέλθει σύντομα, αναζητώντας αυτήν τη φορά τον θησαυρό του Πριάμου, ο οποίος έχει θαφτεί στην ευρύτερη περιοχή του Θεσσαλικού Κάμπου.
Υπάρχουν και αστείες ιστορίες. Οπως αυτή που συνέβη πριν από μερικά χρόνια στους Γόννους Λάρισας, όταν χρυσοθήρες κατέστρεψαν την κεντρική πλατεία αναζητώντας τον θησαυρό που έκρυβε και που θάφτηκε ύστερα από ανατίναξη ενός τρένου την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Ο θησαυρός αποδείχτηκε άνθρακας και οι χρυσοθήρες αναγκάστηκαν -σύμφωνα με τους όρους της άδειας που πήραν- να ξαναφτιάξουν την πλατεία και μάλιστα μεγαλύτερη.