Μαξ. Χαρακόπουλος: Πλήγμα για τη Λάρισα η κατάργηση του Στρατοδικείου!


 Να μην προχωρήσει η κυβέρνηση στην κατάργηση του Στρατοδικείου-Αεροδικείου Λάρισας ζητά με ερώτησή του στη βουλή ο Μάξιμος Χαρακόπουλος. Επικαλούμενος τις πολυπληθείς στρατιωτικές μονάδες που εδρεύουν στην πρωτεύουσα της Θεσσαλίας, ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Λαρίσης ζητά από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Μπεγλίτη να πληροφορηθεί ποιο είναι το πόρισμα της σχετικής επιτροπής που εισηγείται την κατάργηση ή την παραμονή των στρατιωτικών δικαστηρίων.

Η ερώτηση του κ. Χαρακόπουλου έχει ως εξής:

 «Σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επεξεργάζεται σχέδιο για την κατάργηση και ενοποίηση στρατιωτικών δικαστηρίων. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι με εντολή της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου Υπουργείου συγκροτήθηκε από τη Διεύθυνση Στρατιωτικής Δικαιοσύνης επιτροπή, η οποία μελετά,  μεταξύ άλλων, την κατάργηση του Στρατοδικείου-Αεροδικείου Λάρισας.

         Τα στρατιωτικά δικαστήρια που εδρεύουν στη Λάρισα δεν αποτελούν απλά αναπόσπαστο κομμάτι των Δικαστικών Υπηρεσιών της. Επί σειρά ετών επιλαμβάνονται αποτελεσματικά ποινικών υποθέσεων χιλιάδων στρατιωτικών που υπηρετούν και κατοικούν στην πόλη και στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, οι οποίοι έτσι δεν υποχρεούνται να μετακινούνται με επιπλέον κόστος για την εξυπηρέτηση των υποθέσεών τους.

         Άλλωστε, όπως επισημαίνει και ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας, «μόνο στην πόλη της Λάρισας λειτουργούν πολυπληθέστατες στρατιωτικές μονάδες και μάλιστα ιδιαίτερα νευραλγικής σημασίας (1η Στρατιά, Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, 110 Πτέρυγα Μάχης), οι οποίες έχουν ενταχθεί απόλυτα στον κοινωνικό ιστό της πόλης και θα υποστούν καίριο λειτουργικό πλήγμα από την πιθανή κατάργηση του Στρατοδικείου-Αεροδικείου».

         Κατόπιν τούτων, το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

  • 1. Σκοπεύετε να προχωρήσετε στην κατάργηση του Στρατοδικείου-Αεροδικείου Λάρισας; Εάν ναι, πώς θα διασφαλίσετε την ενίσχυση της περιφέρειας τη στιγμή που μεγάλες πόλεις της χώρας απογυμνώνονται οικονομικά και διοικητικά;
  • 2. Έχει παραδώσει η αρμόδια επιτροπή το σχετικό πόρισμά της; Εάν ναι, τι έχει εισηγηθεί σχετικά;
Προηγούμενο άρθρο Συμμετοχή της Λαογραφικής – Αρχαιολογικής Εταιρίας Ελασσόνας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα με τίτλο «2ΙΝ pHIL»
Επόμενο άρθρο Ροντούλης Αστ.: «Παράταση απόσπασης εκπαιδευτικών σε σχολεία του εξωτερικού»