Φίλες και φίλοι μας,
…Μπορεί ένα ρομπότ να «ανακυκλώσει» υλικά και αντικείμενα που δεν χρειαζόμαστε άλλο ή έχουν καταστραφεί;
Δώδεκα συναρπαστικές αποστολές σας περιμένουν να τις εξερευνήσετε με το δικό σας Ρομπότ και να μάθετε με τον πλέον διασκεδαστικό τρόπο τους σύγχρονους τρόπους ανακύκλωσης και διαχείρισης των αστικών αποβλήτων.
Κατασκευάστε και προγραμματίστε με την ομάδα σας το “δικό σας” Ρομπότ και λάβετε μέρος σε ένα φιλικό διαγωνισμό (Robot–game) με στόχο να εκτελέσετε τις αποστολές καλύτερα, γρηγορότερα και εξυπνότερα από την διπλανή σας ομάδα… που θα θέλει βέβαια να σας ξεπεράσει!…
..Η εφευρετικότητα και η φαντασία σας θα παίξουν καθοριστικό ρόλο!
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ
Η «Εταιρία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας» (ΕΑΔΠ) διοργανώνει Εργαστήρι Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για παιδιά από Ε’ Δημοτικού έως Γ’ Γυμνασίου και προσφέρει στις εγκαταστάσεις της στο Πανεπιστήμιο του Βόλου ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα. Για το Εργαστήρι αυτό αξιοποιείται η πρότερη εμπειρία της υπεύθυνης κ. Α. Τσαγγαρή, ειδικότερα δε αυτή που αποκτήθηκε στη διοργάνωση θερινού πιλοτικού εργαστηρίου απευθυνόμενου σε παιδιά και εφήβους (23/6-23-7/2015) με θέμα «Θέτω ένα Ρομπότ σε αποστολή» (Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα υλοποιήθηκε με τη στήριξη της εργαστηριακής μονάδας LTME: Μαθησιακές Τεχνολογίες και Μαθηματική Εκπαίδευση του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Π.Θ και του Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας και Περιβαλλοντικών Σπουδών του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Π.Θ παράλληλα με την αρωγή του Σωφρονιστικού Ιδρύματος Κασσαβέτειας, βλ. καιhttps://robotcamp.webnode.gr.
Το πρόγραμμα που προτείνει η ΕΑΔΠ/ ΠΘ για το επόμενο πεντάμηνο (Δεκέμβριος 2015-Απρίλιος 2016), είναι ένα νέο, αναμορφωμένο και διευρυμένο πρόγραμμα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι:
Τα παιδιά και οι έφηβοι
-
να ενθουσιαστούν με την Επιστήμη και την Τεχνολογία και να αξιολογήσουν τη προσφορά τους στην ευημερία του σύγχρονου ανθρώπου.
-
να αναπτύξουν δεξιότητες στις Επιστήμες, την Τεχνολογία, την Μηχανική και τα Μαθηματικά (STEM)
-
να αποκτήσουν την ιδέα του ομαδικού πνεύματος
-
να ενθαρρυνθούν προκειμένου να λύνουν σύνθετα πρότζεκτ με ένα δημιουργικό τρόπο.
-
Να εξοικειωθούν με τον εθνικό διαγωνισμό Ρομποτικής FLL
Πρόκειται για ένα εργαστήρι δημιουργικής μάθησης μέσα από την κατασκευή και το παιχνίδι με όχημα την Ρομποτική και θέμα: “ Η Ανακύκλωση των υλικών. Η περιπέτεια Αρχίζει!…”
Τα παιδιά με την χρήση του πακέτου της σειράς Lego Mindstorms EV3 Education θα μπορούν να σχεδιάζουν, να κατασκευάζουν και να προγραμματίζουν τα δικά τους ρομπότ, προσδίδοντας σε αυτά ποικίλες συμπεριφορές. Παράλληλα θα μαθαίνουν να εργάζονται ομαδικά (teamwork), να επιλύουν προβλήματα (problem solving) και να υλοποιούν projects. Το τμήμα, παράλληλα αποτελεί πρόδρομο για την συμμετοχή των παιδιών στο διαγωνισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής FLL*.
Ο οδηγός μαθημάτων έχει δημιουργηθεί έτσι ώστε να προσφέρει την καλύτερη δυνατή εμπειρία στους συμμετέχοντες με σωστή διαβάθμιση δυσκολίας διαφορετικό ρυθμό, υλικά, και πολυπλοκότητα. Αποτελείται από 3 κύκλους των 6 συναντήσεων ο κάθενας.
Κύκλοι
- Εισαγωγή σε βασικές αρχές και δομές προγραμματισμού με τις Ρομποτικές Κατασκευές Lego Mindstorms και το λογισμικό EV3.
- Ρομπότ στις σύγχρονες πόλεις – Robot design
- Εξοικείωση με τον διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής FLL και φιλικός διαγωνισμός μεταξύ των ομάδων- RobotGame.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επιτόπια άσκηση των παιδιών και οι δραστηριότητες θα γίνονται κατά τις πρωινές ώρες του Σαββάτου από την προπονήτρια της ομάδας των Kassaveteians*, κ.Τσαγγαρή Αποστολία, κάτοχο Μεταπτυχιακού στις Νέες Τεχνολογίες (Δι.Χη.Νε.Τ).
Συνολικά θα πραγματοποιηθούν είκοσι (20) μαθήματα, διάρκειας 120 λεπτών το κάθε ένα. Αριθμός συμμετεχόντων έως 24 άτομα. Τιμή 25 ευρώ/μήνα (125 ευρώ για 5 μήνες).
Πρώτη συνάντηση στις 20 Δεκεμβρίου 2015.
Επικοινωνία κ. Τσαγγαρή Αποστολία, Τηλ.: 6974168178
Καταληκτική́ ημερομηνία υποβολής αιτήσεων 11/12/2015 και ώρα 3μ.μ.
*Το FLL είναι ένας διαγωνισμός ρομποτικής για παιδιά που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο «Ίδρυμα Επιστημών και Τεχνολογίας» Νόησης της Θεσσαλονίκης, με υπεύθυνη ομάδα υλοποίησης την ομάδα eduact. Φέτος υλοποιήθηκε για δεύτερη φορά στην Ελλάδα και οι kassaveteians κατέκτησαν το 1ο βραβείο στην κατηγορία του «Εξαίρετου Επαγγελματισμού» και τη 10η θέση σε γενική κατάταξη ανάμεσα σε 52 ομάδες.
Μάθετε παρακάτω λεπτομέρειες για το πρόγραμμά μας. Δείτε το σποτ :
https://www.youtube.com/watch?v=dKOT7BCoXXs
Πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Ε.Α.Δ.Π: