Μάξιμος με ερώτηση στη βουλή: Η Λάρισα και όχι η… Αθήνα έδρα της ΕΡΑ Θεσσαλίας


 Ερώτηση για το μέλλον της ΕΡΑ Θεσσαλίας μετά και τις αποκαλύψεις στον Τύπο των λεγομένων του υπουργού Επικρατείας στον ΚΤΕ Εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ για «σολωμόντεια» λύση αναφορικά με την έδρα, κατέθεσε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Η ερώτηση του Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτή Λαρίσης προς τον κ. Ηλία Μόσιαλο έχει ως εξής:

«Στο πλαίσιο της κυβερνητικής παρέμβασης στη δημόσια ραδιοφωνία, ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κατά την παρουσίαση, την Παρασκευή 19 Αυγούστου, του σχεδίου αναδιοργάνωσης της ΕΡΤ, ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, τη διοικητική συγχώνευση των 19 υφιστάμενων περιφερειακών ραδιοσταθμών σε 9, μεταξύ αυτών και οι ραδιοσταθμοί Λάρισας και Βόλου.

Το γεγονός, όμως, ότι κατά την ανακοίνωση του αρμόδιου Υπουργού δεν γνωστοποιήθηκαν οι έδρες των νέων περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών μετά τις διοικητικές συγχωνεύσεις, άφησε περιθώρια για πιέσεις, παρεμβάσεις και εμπλοκές κατά τη διαμόρφωση του νέου χάρτη στα ερτζιανά.

Αναμενόμενο είναι ως έδρα της ΕΡΑ ανά την Ελλάδα να ορίζεται η πρωτεύουσα της εκάστοτε περιφέρειας και έδρα των περιφερειακών υπηρεσιών. Υπό αυτό το πρίσμα, στην περίπτωση της ΕΡΑ Θεσσαλίας ως προσφορότερη λύση προτείνεται έδρα της τελικά να είναι η Λάρισα: Η πόλη που, με βάση την πρόσφατη αρχιτεκτονική του «Καλλικράτη», είναι η πρωτεύουσα της αιρετής περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας.

Σύμφωνα, πάντως, με δημοσίευμα στον Τοπικό Τύπο (εφημερίδα «Ελευθερία», 26-08-11), στη χτεσινή συνεδρίαση του αρμόδιου Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ, ο Υπουργός Επικρατείας υπό την έντονη κριτική βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος φέρεται να υιοθετεί «σολομώντεια» λύση ορίζοντας ως έδρα της ΕΡΑ Θεσσαλίας την… Αθήνα. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η εφημερίδα, ο κ. Μόσιαλος «διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να εφαρμόσει μοντέλο «μιας έδρας», στους σταθμούς που συγχωνεύονται. Αντίθετα, κάθε περιφερειακό ραδιόφωνο της ΕΡΑ θα διατηρήσει την έδρα του, όσα όμως συγχωνεύονται (οι ΕΡΑ Λάρισας και Βόλου στη Θεσσαλία) θα εκπέμπουν ενιαίο πρόγραμμα και θα υπάγονται διοικητικά σε αρμόδια διεύθυνση της κεντρικής ΕΡΑ».

Κατόπιν τούτων το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

  1. Θα οριστούν έδρες για τους υπό συγχώνευση περιφερειακούς ραδιοσταθμούς; Εάν ναι, γιατί δεν ανακοινώθηκαν από τον αρμόδιο Υπουργό κατά την παρουσίαση του σχεδίου αναδιοργάνωσης της ΕΡΤ;
  2. Θα είναι η Λάρισα έδρα της «νέας»  ΕΡΑ Θεσσαλίας και αν όχι πού θα υπάγεται τελικά;
Προηγούμενο άρθρο Συνεδρίαση πραγματοποιείται στο Περιφερειακό Μέγαρο με εισηγητή τον Κ. Αγοραστό
Επόμενο άρθρο Επιστολή Κ. Αγοραστού στον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γ. Ραγκούση σχετικά με την εγγυοδοσία των εργοληπτών δημοσίων έργων