Ημερίδα για το Σχέδιο Δράσης της Περιφερειακής Στρατηγικής Καινοτομίας για την Έξυπνη Εξειδίκευση


Το Σχέδιο Δράσης για την εξειδίκευση των δράσεων της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης Θεσσαλίας – RIS3 Θεσσαλίας, όπως αυτό διαμορφώθηκε στο πλαίσιο της διαδικασίας Επιχειρηματικής Ανακάλυψης που προηγήθηκε, παρουσιάστηκε σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η Ημερίδα διοργανώθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας και το Αυτόνομο Γραφείο RIS3 στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών δράσεων για την εφαρμογή της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3).
Το Σχέδιο Δράσης της Περιφερειακής Στρατηγικής Καινοτομίας για την Έξυπνη Εξειδίκευση (RIS3) της Θεσσαλίας βασίζεται και εξειδικεύει το κυρίως σώμα της στρατηγικής που αναπτύχθηκε με συλλογική εργασία των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας Θεσσαλίας (ΠΣΚΘ) και των Θεματικών Ομάδων Εργασίας (ΘΟΕ) που συστάθηκαν απ’ αυτό την περίοδο από το Μάιο του 2013 έως το Φεβρουάριο 2015.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός αφού ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία τόνισε ότι το RIS3 αποτελεί ευκαιρία ανάδειξης καινοτόμων ιδεών που θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα στη Θεσσαλία, θα αναδείξουν νέα προϊόντα αλλά προπαντός θα κρατήσουν στον τόπο μας τους νέους επιστήμονες δημιουργώντας θέσεις εργασίας. Το σύνθημά μας είναι: «Ερευνώ – Καινοτομώ – Δημιουργώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην έως τώρα διαδικασία σημείωσε τα εξής: «Από τα μέσα Νοεμβρίου έως τις αρχές Δεκεμβρίου 2015 έλαβε χώρα η διαδικασία επιχειρηματικής ανακάλυψης κατά την οποία συγκεντρώθηκαν 970 ιδέες για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας οι οποίες στη συνέχεια ομαδοποιήθηκαν και ωρίμασαν σε διαδοχικά βήματα από τις ΘΟΕ με τεχνική και επιστημονική υποστήριξη Τεχνικών Συμβούλων που είχε προσλάβει η Περιφέρεια Θεσσαλίας για το σκοπό αυτό.
Παράλληλα με τη διαδικασία επιχειρηματικής ανακάλυψης, σε εφαρμογή σχετικής απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας στη συνεδρίασή του την 30η Οκτωβρίου 2015, ολοκληρώθηκε η σύσταση και η συγκρότηση των οργάνων του Συστήματος Διακυβέρνησης της RIS3 στη Θεσσαλία.
Έχοντας θεσμοθετήσει τα όργανα του Συστήματος Διακυβέρνησης, έχοντας εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή τους και έχοντας προδιαγράψει κατά τα προβλεπόμενα το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί, η Θεσσαλία είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει, από τις αρχές του 2016, τους πόρους που έχουν προβλεφθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα για τους Θεματικούς Στόχους 1
(Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία), 2 (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών) και 3 (Ανταγωνιστικότητα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων) και να διεκδικήσει, στη βάση της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσής της πόρους από τις υπόλοιπες πηγές χρηματοδότησης που είναι διαθέσιμες (τομεακά προγράμματα, ευρωπαϊκά προγράμματα, Αναπτυξιακός Νόμος, ιδιωτικές επενδύσεις).
Το Σχέδιο Δράσης αποτελεί σημαντική εισροή στο σχεδιασμό των Προσκλήσεων, ιδίως του ΠΕΠ, έχοντας τεκμηριώσει διεξοδικά τη ζήτηση του περιφερειακού ιστού για ειδικές παρεμβάσεις στους τομείς προτεραιότητας της έξυπνης εξειδίκευσης και έχοντας αναδείξει τα κατάλληλα, κατά περίπτωση, εργαλεία εφαρμογής (π.χ., συνεργατικά ερευνητικά σχήματα, κουπόνια καινοτομίας και ΤΠΕ, clusters). Η επιλογή των καλύτερων εργαλείων εφαρμογής για κάθε περίπτωση, η βελτιστοποίηση των δυναμικών χαρακτηριστικών τους (π.χ., κύκλοι/συχνότητα προσκλήσεων,
μέγιστος προϋπολογισμός ανά έργο ανά τομέα προτεραιότητας, κ.ο.κ.) θα είναι το αντικείμενο που θ’ απασχολήσει τις αρμόδιες Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης και σε τοπικό επίπεδο όλες τις δομές του Συστήματος Διακυβέρνησης της RIS3 Θεσσαλίας την άνοιξη του 2016.
Με το Σχέδιο αυτό «κλειδώνουν» οι προς δρομολόγηση παρεμβάσεις για την περίοδο 2016-2017 και η εμπειρία από την εφαρμογή και την υλοποίησή τους θα αποτελέσει εισροή για την προβλεπόμενη ενδιάμεση αναθεώρηση της στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης της Θεσσαλίας το 2018.
Η διαμόρφωση του σχεδίου δράσης, πέραν όλων των άλλων, υπήρξε μια ευκαιρία διάχυσης της λογικής της έξυπνης εξειδίκευσης σε ένα διευρυμένο τμήμα του περιφερειακού ιστού. Η δικτύωση μεταξύ των κλάδων της τετραπλής έλικας κατά τη διάρκεια των ημερίδων επιχειρηματικής ανακάλυψης ήταν το ίδιο σημαντική με την παραγωγή και την διάχυση ιδεών. Η συμμετοχική διαδικασία βοήθησε στη δημιουργία ισχυρού κοινωνικού κεφαλαίου μέσω διαμόρφωσης και ενίσχυσης
δεσμών, κάτι που θεωρείται προαπαιτούμενο εν όψει των επακόλουθων κοινών προσπαθειών για τη μεγιστοποίηση των επιπτώσεων από την εφαρμογή της στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης. Η δυναμική που αναπτύχθηκε από τη συμμετοχική διαδικασία πρέπει να έχει συνέχεια και ν’ αναπτυχθεί σε
συστηματική βάση».
Τα πορίσματα της Ημερίδας συμπεριελήφθησαν προκειμένου να συνταχθεί το τελικό Σχέδιο Δράσης της RIS3 Θεσσαλίας το οποίο αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για την ολοκλήρωση της και βασική εισροή για την έκδοση των σχετικών προσκλήσεων του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας 2014 – 2020 αλλά και για την διεκδίκηση πόρων από τα σχετικά Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα.
Η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου τόσο στις ημερίδες όσο και στη διαδικασία της υποβολής προτάσεων δείχνει το υψηλό ενδιαφέρον για καινοτόμες επιχειρηματικές δράσεις, παρά τη δεδομένη οικονομική συγκυρία.

Προηγούμενο άρθρο Σε επιφυλακή η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας – Πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη
Επόμενο άρθρο Ετήσια απολογιστική Γ.Σ. των Αντιπροσώπων των σωματείων του ΕΚΝΛ