Ροντούλης Αστ.: «Εισαγωγή γεωργικών ελκυστήρων»


 Από τον Δεκέμβριο 2010, με σχετική απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απαγορεύεται η εισαγωγή από άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες γεωργικών ελκυστήρων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας. Συγκεκριμένα επιτρέπεται μόνον η εισαγωγή γεωργικών ελκυστήρων με ένδειξη αντιρρυπαντικής τεχνολογίας (EURO 2, EURO 3). Ηλικιακά πρόκειται για τύπους μηχανημάτων 5 – 6 ετών, ήτοι με χρονολογία κατασκευής μετά το έτος 2004 – 2005.  

 Η ως άνω απαγόρευση, με το έρεισμα ότι εφαρμόζει την γενικότερη Ευρωπαϊκή πολιτική για καθαρό περιβάλλον, άστοχα εφαρμόστηκε μόνον στη χώρα μας, αφού δεν ισχύει σε καμία άλλη Ευρωπαϊκή χώρα (Γερμανία, Αγγλία, Δανίας, Ολλανδία κλπ.). Δηλαδή, σήμερα είναι ελεύθερη η εισαγωγή και διακίνηση όλων των τύπων γεωργικών ελκυστήρων από την μία χώρα στην άλλη, χωρίς την προϋπόθεση της αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Δέον να ληφθεί υπόψη ότι το κόστος αγοράς για τα επιτρεπόμενα μεταχειρισμένα αντιρρυπαντικά μοντέλα ξεπερνά το ποσό των 30 με  50.000 ευρώ και η τιμή μεταπώλησης στην εγχώρια αγορά διαμορφώνεται, με την προσθήκη μεταφορικού κόστους 23%, στα 45 με 50.000 ευρώ.

Εύλογα γίνεται φανερό ότι με την σημερινή οικονομική κατάσταση και την υπάρχουσα κρίση κανείς πλέον αγρότης δεν μπορεί να αντέξει μία αντίστοιχη αγορά, γεγονός που έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα την απονέκρωση των αγοραπωλησιών γεωργικών ελκυστήρων.

Έτσι, οι μικροεισαγωγείς μεταχειρισμένων γεωργικών ελκυστήρων οδεύουν σε πλήρη εξαφάνιση, αφού κανείς τους πλέον δεν έχει τις δυνατότητες να εισάγει μεταχειρισμένους γεωργικούς ελκυστήρες τελευταίας τεχνολογίας και προδιαγραφών, καθόσον, αφενός το κόστος αγοράς τους στο εξωτερικό είναι απαγορευτικό και αφ’ ετέρου δεν υπάρχει αγρότης σήμερα που να έχει την δυνατότητα να πληρώσει 45 με 50.000 ευρώ για αγορά τρακτέρ.

Έτσι, όλοι οι εισαγωγείς είναι αναγκασμένοι να κλείσουν τα μαγαζιά τους και να απολύσουν το προσωπικό τους.

Για όλους τους παραπάνω λόγους σας παρακαλώ να επανεξετάσετε και να αναστείλετε την εφαρμογή της ως άνω απόφασης, για να ισχύσει το καθεστώς εισαγωγής μεταχειρισμένων γεωργικών ελκυστήρων εγκεκριμένου τύπου, ως ίσχυε μέχρι και 31/5/2010.

Με Τιμή

Αστέριος Γ. Ροντούλης

Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΛΑ.Ο.Σ.

Βουλευτής Λάρισας

Προηγούμενο άρθρο Γκρεμίζει το σπίτι του για να βρει λίρες...
Επόμενο άρθρο Μάξιμος με ερώτηση στη βουλή: Οσμή «σκανδάλου» στην παραγωγή βιοντίζελ